to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:05 | 13.10.2021

Κοινωνία

Παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, η απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το Εφετείο εξέτασε τις δύο εφέσεις, των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και της Νίκης Κεραμέως. Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστέα


Παράνομη έκρινε σήμερα (13/10/21) το Εφετείο την απεργία-αποχή για την αξιολόγηση, επιδικάζοντας πρόστιμο 3.000 ευρώ στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ), σε περίπτωση παραβίασης της απόφασης.

Παράλληλα, δεν έκρινε καταχρηστική την απεργία (παρά μόνο για την ΟΙΕΛΕ), κάτι που ζητούσε επιπλέον η υπουργός Παιδείας με την έφεση που είχε καταθέσει.

Διαβάστε επίσης: ΟΙΕΛΕ: Μαύρη ημέρα για τη δικαιοσύνη, τραγέλαφος η απόφαση του Εφετείου

Σημειώνεται ότι οι απεργίες των εκπαιδευτικών κρίθηκαν παράνομες για τυπικούς λόγους: της ΟΛΜΕ λόγω μη υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή δημοσίου διαλόγου, ενώ της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ λόγω αναρμοδιότητας του ΔΣ τους να προκηρύξουν απεργία-αποχή. Επίσης, κρίθηκε καταχρηστική η κινητοποίηση της ΟΙΕΛΕ, με το σκεπτικό ότι αποτελεί πολιτική απεργία.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το Εφετείο εξέτασε τις δύο εφέσεις, των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και της Νίκης Κεραμέως. Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστέα.

Για την απόφαση του Εφετείου εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ αναφέρει:

Σε συνέχεια της 534/2021 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή την αγωγή του Δημοσίου κατά της απεργίας-αποχής των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ και υπέρ των δύο πρώτων εκ των οποίων είχε ασκήσει παρέμβαση η ΑΔΕΔΥ και της 542/2021 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή την αγωγή του Δημοσίου κατά της απεργίας-αποχής της ΑΔΕΔΥ, επισυνάπτεται η απόφαση 4242/2021 του Εφετείου Αθηνών που δημοσιεύθηκε σήμερα επί της εφέσεως του Δημοσίου που στρεφόταν κατά των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΙΛΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ και επί των συνεκδικασθεισών εφέσεων των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ κατά του Δημοσίου, υπέρ των δύο πρώτων εκ των οποίων άσκησε παρέμβαση η ΑΔΕΔΥ.

Με την απόφαση 4242/2021 κρίθηκε παράνομη η απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ λόγω μη υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή δημοσίου διαλόγου, της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ λόγω αναρμοδιότητας του ΔΣ τους να προκηρύξουν απεργία-αποχή, της ΟΙΕΛΕ ως καταχρηστική γιατί αποτελεί πολιτική απεργία.

Με την απόφαση απαγορεύεται η συνέχιση των προκηρυχθεισών από 16.09.2021, 13.09.2021, 21.09.2021 και 20.09.2021 απεργιών στο μέλλον και απειλείται έκαστη εκ των συνδικαλιστικών οργανώσεων με χρηματική ποινή τριών χιλιάδων ευρώ για κάθε παράβαση του διατακτικού της απόφασης.

ΟΛΜΕ: Συμμετέχουμε μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΔΟΕ – ΟΛΜΕ στις 15/10

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

Χαιρετίζουμε τον μεγαλειώδη αγώνα των εκπαιδευτικών!
Συμμετέχουμε μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΔΟΕ – ΟΛΜΕ στις 15/10

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών  στην απεργία αποχή από την αξιολόγηση, στην 24ωρη απεργία της Δευτέρας 11 Οκτώβρη (100.000 απεργοί, περίπου 70%) και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα. Το εκπαιδευτικό κίνημα με τον αγώνα του απέρριψε την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Κατήγγειλε την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, μέσω των συνεχών δικαστικών προσφυγών του ΥΠΑΙΘ, που αξιοποίησε  τον αντεργατικό νόμο «Χατζηδάκη». Όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον εκφοβισμό που εξαπέλυσε το ΥΠΑΙΘ. Γύρισε την πλάτη του στην μεθοδευμένη επιχείρηση παραπληροφόρησης περί δήθεν ποινών πριν τελεσιδικήσει η απόφαση των δικαστηρίων.
Μετά και  τη δημοσίευση της τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου σήμερα Τετάρτη 13.10.21 το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να καλέσει τις ΕΛΜΕ να πραγματοποιήσουν νέες Γενικές Συνελεύσεις από τις 14 έως τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου ο κλάδος να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Στις 16 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ.
Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου:
-δεν έγινε δεκτή η έφεση του ΥΠΑΙΘ που ζητούσε να χαρακτηριστεί η απεργία αποχή και καταχρηστική, εκτός από παράνομη
-έκρινε τελεσίδικα παράνομη την απεργία αποχή
-διατάσσει την απαγόρευση της συνέχισης της απεργίας αποχής και επιδικάζει πρόστιμο 3.000€ για κάθε παραβίαση της απόφασης
Διευκρινίζουμε και πάλι ότι όσοι και όσες έχουν δηλώσει απεργία αποχή μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως ποινή, καθώς μέχρι και την επίσημη επίδοση της απόφασης από δικαστικό επιμελητή στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η απεργία αποχή θεωρείται νόμιμη.
Με δεδομένο ότι αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, καλούμε τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων να μην συγκαλέσουν συνεδριάσεις των συλλόγων και να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του άρθρου 97 του 4823/21 αυτήν την εβδομάδα και να περιμένουν τις αποφάσεις του κλάδου.

Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις.

ΚΚΕ: Το Υπ. Παιδείας να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σχολεία αντί να ποινικοποιεί αγώνες

Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τόνισε:

«Η δικαστική απόφαση του Εφετείου για τον αγώνα των εκπαιδευτικών είναι αυτή που ήθελε η κυβέρνηση, όμως πλέον πολύ περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι το δίκιο είναι με το μέρος εκείνων που παλεύουν ενάντια σε έναν νόμο άδικο, που στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των νέων ανθρώπων.

Αυτός ο μαζικός αγώνας, που συναντά την αλληλεγγύη ευρύτερων τμημάτων του λαού, είναι που στριμώχνει και την κυβέρνηση και το υπουργείο «Παιδείας» αναγκάζοντάς τους να καταφεύγουν σε αυταρχισμό και  ψέματα.

Αντί το υπουργείο «Παιδείας» να ασχολείται με την ποινικοποίηση των αγώνων, ας ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που συνεχώς δημιουργεί στα σχολεία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κύμα συμπτύξεων τμημάτων με αποτέλεσμα τα παιδιά να στοιβάζονται σε 28άρια τμήματα και να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς που αγωνιούν και γι’ αυτό το λόγο αγωνίζονται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)