to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:57 | 13.10.2021

Κοινωνία

Πανδημία: Νέα «καμπανάκια» από τους ειδικούς, ανέμελη η κυβέρνηση, στάσιμοι οι εμβολιασμοί

H κυβέρνηση Mητσοτάκη, αντί να αναζητήσει τρόπους και εργαλεία αύξησης του ποσοστού των εμβολιασμένων, επιμένει στη γραμμή του τιμωρητισμού των ανεμβολίαστων και των «προνομίων» για τους εμβολιασμένους, δηλαδή στο μεγάλο υγειονομικό ρίσκο που έχει η ανεξέλεγκτη λειτουργία των χώρων μαζικής διασκέδασης, την ώρα που η χώρα μας θρηνεί καθημερινά δεκάδες νεκρούς (και κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη στη μακάβρια λίστα των θανόντων από covid-19 αναφορικά με τον πληθυσμό της και τον αριθμό των κρουσμάτων)


Νέο «κώδωνα κινδύνου» για επιδείνωση επιδημιολογικών δεδομένων όσο χειροτερεύει ο καιρός και αυξάνεται ο συνωστισμός, σήμανε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση (13/10/21) ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, ζητώντας άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια, καθώς το δημόσιο σύστημα Υγείας ειδικά στη βόρεια Ελλάδα είναι ήδη στα όριά του στα μέσα Οκτωβρίου.

«Προχθές περάσαμε μία από τις δυσκολότερες εφημερίες του τέταρτου κύματος, με 33 εισαγωγές, αριθμός ασυνήθιστα μεγάλος, ενώ είμαστε στο 100% κάλυψης στις κλίνες ΜΕΘ και στο 98% στις απλές κλίνες covid-19, φτάσαμε τους 76 νοσηλευόμενους. Η πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη, υπάρχει εξουθένωση του προσωπικού», είπε ο κ. Καπραβέλος.

«Ζητήσαμε μετ' επιτάσεως» όπως είπε χαρακτηριστικά, μέτρα ελέγχου της πανδημίας «έξω από το νοσοκομείο», δηλαδή αύξηση εμβολιασμών και επέκταση της υποχρεωτικότητας, από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα σε πρόσφατη επίσκεψή της. Όπως είπε, η υποχρεωτικότητα φέρνει και τη συζήτηση με τους ανεμβολίαστους. «Και το δικό μας προσωπικό ήταν σε μεγάλο ποσοστό αρνητικό στον εμβολιασμό. Πετύχαμε με την συζήτηση να μειώσουμε πάρα πολύ τα ποσοστά, μέσα στο νοσοκομείο μας».

Συνολικά, κατά τον ίδιο, «χρειάζεται μεγαλύτερη αυστηρότητα όσον αφορά τους εμβολιασμούς, πρέπει 1 εκατομμύριο συνάνθρωποί μας να εμβολιαστούν, γιατί ο χειμώνας θα είναι τραγικός», ενώ καυτηρίασε την προβολή από την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της εικόνας ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο τέλος της πανδημίας και στην επάνοδο στην κανονικότητα». Ειδικά για την Θεσσαλονίκη, όπως είπε, «εφιστήσαμε την προσοχή για το τριήμερο των εορτασμών στην Θεσσαλονίκη ... Δεν είναι η παρέλαση, ή η δοξολογία ή η λιτανεία. Είναι ο συνωστισμός, είναι μια γιορτή, θα υπάρξει πολύ μεγάλη υπερκινητικότητα που δεν θέλει ούτε το σύστημα Υγείας ούτε η Ελλάδα».

Ο κ. Καπραβέλος ήταν σαφής και για το ότι πλέον «ήρθε η ώρα να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας, να μπούμε σε ένα εναλλακτικό σχέδιο, εμείς δεν αντέχουμε άλλο στο νοσοκομείο. Οι συνάδελφοί μου δεν μπορούν αυτή την στιγμή να προσφέρουν, δεν έχουν άλλες δυνατότητες. Και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης άλλου προσωπικού. Αυτά είναι τα όρια και οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας».

«Μαύρες» προβλέψεις για μέχρι και 2.700 θανάτους τα Χριστούγεννα

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε 2.500 με 2.700 θανάτους παραπάνω από κορονοϊό εκτίμησε από την πλευρά του, το πρωί της Τετάρτης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.

«Από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο πρέπει να φτάσουμε στο 70 με 75% επί του πληθυσμού σε εμβολιασμούς» εξήγησε ο καθηγητής για την ανοσία της αγέλης. «Πρέπει να εμβολιαστούν 1 εκατ. άνθρωποι, είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά γίνεται», σημείωσε για το τείχος ανοσίας. «Η χώρα έχει εμβολιαστικό οργανισμό που μπορεί να εμβολιάσει 120.000 ανθρώπους την ήμερα», τόνισε.

«Περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων  είναι κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας σε εμβολιασμό, κάτω από το 50% η Φθιώτιδα 49% τα Τρίκαλα στο 50,6%» δήλωσε δε.

Πρότεινε η ΗΔΙΚΑ να βρει τους ανεμβολίαστους και να πάνε πόρτα – πόρτα  τουλάχιστον στους ηλικιωμένους για να συζητήσουν μαζί τους. Ζήτησε περαιτέρω δραστηριοποίηση της Εκκλησίας  λήγω του κύρους και του ρόλου της.

Ο καθηγητής, ξεκαθάρισε ότι εφόσον κάποιοι δεν εμβολιάζονται θα επιλέξει ο ιός τον τρόπο που θα τους εμβολιάσει, ενώ ο εμβολιασμός για ορισμένους δε θα χρειαστεί διότι θα χάσουν τη ζωή τους. «Υπάρχουν μοναστήρια χωρίς εμβολιασμούς και εναντίον των εμβολιασμών και μπαινοβγαίνει κόσμος» κατήγγειλε μάλιστα μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα

Σχολιάζοντας τα ίδια θέματα, ο καθηγητής  πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής εξέφρασε ανησυχία για τη χρονική στιγμή του ανοίγματος των κέντρων διασκέδασης που έγινε το περασμένο Σάββατο ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα.

«Η πανδημία στη Β. Ελλάδα γίνεται σε εξέλιξη, δεν έχουμε σημεία κάμψης, η πίεση της πανδημίας στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι σε σχεδόν απόλυτη πληρότητα, κι οι άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις έχουν κι αυτοί δικαιώματα στη ζωή. Δεν μπορεί να δοθεί το 100% των ΜΕΘ στον κορoνοϊό» προειδοποίησε.

Στήριξε την αναδιανομή κλινών εάν είναι εφικτό για τους ασθενείς υπέρ του κορoνοϊού. «Αν υπάρξει αστοχία στη διαχείριση της κατάστασης στη Β. Ελλάδας τότε το ιατρικό, το κοινωνικό αλλά και το πολίτικο μήνυμα θα είναι πάρα πολύ αρνητικό» ξεκαθάρισε.

Ο Γ. Κιουμής, μιλώντας στο ethnos.gr, απέδωσε σε μια σειρά παραμέτρων, που επικεντρώνονται κυρίως στο απροετοίμαστο σύστημα υγείας για τόσο μεγάλο φόρτο ασθενών, στην έλλειψη ικανού αριθμού έμπειρων και εξειδικευμένων γιατρών και νοσοκόμων, στην καθυστερημένη παραπομπή νοσούντων από τις απλές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και στην επίσης καθυστερημένη απόφαση ασθενών να ζητήσουν νοσοκομειακή βοήθεια, τον μεγάλο αριθμό νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον πληθυσμό της και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη στη μακάβρια λίστα των θανόντων από κορονοϊό αναφορικά με τον πληθυσμό της και τον αριθμό των  κρουσμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μεγάλο υγειονομικό ρίσκο τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο 1ο πρόγραμμα της ΕΡΤ (13/10/21) ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός, ανέδειξε την υστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας σε σύγκριση με την ΕΕ και με ομοειδείς χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Πορτογαλία (που έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη χωρίς σκληρά μέτρα υποχρεωτικότητας και στέρησης εργασίας-μισθού).

ΓΡΑΦΗΜΑ OWID ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ

(αποκαλυπτική είναι η σύγκριση της Ελλάδας, ως προς τους θανάτους από κορωνοϊό, με την ίδιου πληθυσμού Πορτογαλία, η οποία πέτυχε υψηλό τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό)

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν είχε τη πολιτική βούληση  να  εξετάσει έγκαιρα και  σοβαρά αυτό το φαινόμενο και να αναλυθούν μέσα από  μια επιστημονική-κοινωνική έρευνα οι διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμών στο εσωτερικό της χώρας (ανά Περιφέρεια, Νομό, Δήμο, ηλικιακές ομάδες, μορφωτικό επίπεδο, επαγγέλματα κλπ). Με στόχο να γίνει στη συνέχεια, μετά την διερεύνηση των αιτιών, μια στοχευμένη, πειστική και αποτελεσματική παρέμβαση που θα ενθάρρυνε τον εκούσιο και καθολικό εμβολιασμό. Γιατί, όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, με άλλο επικοινωνιακό μήνυμα απευθύνεσαι σε μαθητές και φοιτητές, με διαφορετικό σε νέες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και με άλλο σε θρησκευόμενους ανθρώπους της 3ης ηλικίας.

Οι οποίοι μάλιστα, με το 25% των πολιτών άνω των 80 ετών ανεμβολίαστο (όταν στην Ευρώπη  το ποσοστό αυτό προσεγγίζει το 100%), αποτελούν την κύρια «δεξαμενή» σοβαρών νοσηλειών και θανάτων καθημερινά.  Και όταν έχει αποδειχθεί (υπάρχει και πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ιταλίας) ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 80 ετών έχουν 8πλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν και 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους.

"Αντί λοιπόν για μια ριζική  επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος με πειθώ και διασφάλιση συναινέσεων, η κυβέρνηση επέλεξε τη γραμμή του τιμωρητισμού των ανεμβολίαστων και των «προνομίων» για τους εμβολιασμένους, η οποία, εκτός από το μεγάλο υγειονομικό ρίσκο που έχει η ανεξέλεγκτη λειτουργία των  χώρων  μαζικής διασκέδασης σε περίοδο έξαρσης κρουσμάτων, ενισχύει την κρίση εμπιστοσύνης μερίδας της κοινωνίας απέναντι στην Πολιτεία και στους θεσμούς της", επαναλαμβάνει ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)