to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 12.10.2021

Πολιτική

Μητσοτάκης: Πανηγυρικός τόνος για την επένδυση της Pfizer και έκκληση στους ανεμβολίαστους

Εντός του 2021 τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Αλ. Μπουρλά Θεσσαλονίκη


Δεν έκρυψε την ικανοποίησή του στην τελετή εγκαινίων του Παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ευκαιρία των εγκαινίων κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να βελτιώσουν το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τονίζοντας πως οι ανεμβολίαστοι είναι οι πρώτοι στόχοι του κορονοϊού και δηλώνοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο αυτό το δώρο της επιστήμης.

Ήδη μέχρι τώρα στα δύο Κέντρα εργάζονται πάνω από 500 άτομα, το 15% αυτών είναι Έλληνες που επέστρεψαν από χώρες του εξωτερικού για να ζήσουν και να εργαστούν στην πατρίδα τους, συνολικά οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν σε 1.100 και το όφελος για τη Θεσσαλονίκη θα είναι 650.000.000 ευρώ, σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι απλά χαρούμενος, αλλά είναι και συγκινημένος που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη σε μια ξεχωριστή στιγμή για τη Pfizer, για την πόλη και για τον Άλμπερτ Μπουρλά, για τον οποίο σημείωσε ότι ένας βέρος Θεσσαλονικιός, που διέπρεψε εκτός Ελλάδας, έγινε διευθύνων σύμβουλος σε μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες στον κόσμο.

**Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας». Αμέσως μετά απηύθυνε έκκληση να κάνουν το ίδιο, είτε εκείνοι στους οποίους μπορεί να χορηγηθεί η τρίτη δόση, είτε πρωτίστως εκείνοι που δεν έχουν καθόλου εμβολιαστεί.

«Εντός του 2021 τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer»

Πριν από το τέλος του 2021 αναμένονται τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού, αποκάλυψε σήμερα ο CEO της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων των δύο hubs της εταιρείας-κολοσσού στην πόλη.

Ο κ. Μπουρλά επισήμανε ακόμα ότι, παρότι τα αποτελέσματα των μελετών δεν έχουν ακόμα παραληφθεί, η εταιρεία αναλαμβάνει το ρίσκο για επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε, εφόσον αυτά είναι θετικά, να είναι έτοιμη για την παραγωγή του νέου φαρμάκου σε ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ανά τον κόσμο (δεν υπάρχει σχεδιασμός για παραγωγή την Ελλάδα, διευκρίνισε).

Όπως είπε ο CEO της Pfizer, βάσει εργαστηριακών ελέγχων και ελέγχων σε πειραματόζωα, το νέο χάπι έχει σοβαρή αντιική δράση. Στους δε ελέγχους σε ανθρώπους διαπιστώνεται ότι η φαρμακοδυναμική του σκευάσματος είναι τέτοια που συγκεντρώνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες στους ιστούς- στόχους, ενώ το φάρμακο έχει και εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας, κάτι που σημαίνει ότι αν χρειαστεί μπορεί να αυξηθεί η χορηγούμενη δόση στους ασθενείς. Ο κ.Μπουρλά υπενθύμισε ακόμα ότι οι επιστημονικές ομάδες της εταιρείας εργάζονται πάνω σε δύο διαφορετικά θεραπευτικά προϊόντα, στο χάπι και σε φάρμακο σε ενέσιμη μορφή.

Σε ερώτημα δε, γιατί το φάρμακο καθυστέρησε σε σχέση με το εμβόλιο, ο κ.Μπουρλά είπε χαρακτηριστικά: «Πάντα θεωρώ πως είμαστε αργοπορημένοι, δεν θεωρώ ποτέ πως είμαστε έγκαιροι (όταν ο στόχος είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές)». Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι ικανοποιημένος, γιατί το φάρμακο συνίσταται ουσιαστικά σε δυο νέες μοριακές οντότητες που ανακαλύφθηκαν με «αστρονομικά γρήγορο τρόπο, αν και όχι τόσο γρήγορο όσο στην περίπτωση του εμβολίου». Διευκρίνισε ότι το βάρος δόθηκε αρχικά στο εμβόλιο, γιατί είναι η πρόληψη, που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο κ.Μπουρλά εγκαινίασε το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το παγκόσμιου Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, από κοινού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)