to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προπαρασκευαστική Σύνοδος για το κλίμα στη Ρώμη - Χ. Καφαντάρη: Δράση πριν να είναι αργά!

Στη Ρώμη λαμβάνουν χώρα οι προεργασίες της 26η Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).


Η Διακοινοβουλευτική Σύνοδος στο πλαίσιο των Διεθνών Συνόδων για την Κλιματική Αλλαγή έχει σχεδιαστεί ώστε, να φέρνει βουλευτές, κύρια των περιβαλλοντικών επιτροπών, να συναντώνται και να ανταλλάσσουν απόψεις και πολιτικές που θα υποστηριχθούν στις COP. H παρούσα Διακοινοβουλευτική προ- Σύνοδος οργανώνεται από το Ιταλικό Κοινοβούλιο και οι βουλευτές θα έχουν την δυνατότητα να εμβαθύνουν στα θέματα που θα απασχολήσουν την COP26 στην Γλασκώβη.

Στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2021 κύρια θέματα συζήτησης θα αποτελέσουν η πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της COP26, οι πράσινες προσεγγίσεις για ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19, η χρηματοδότηση παγκόσμιων πολιτικών για το κλίμα και η συνεισφορά των κοινοβουλίων στην επίτευξη των στόχων της COP26.

Κατά τη συνάντηση, αναμένεται να υιοθετηθεί αναθεωρημένο προσχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τρόπους επίλυσης των εκκρεμούντων ζητημάτων της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και αναφορές στην προσήλωση και τη δέσμευση των Κοινοβουλίων μελών της ΔΕ στον στόχο της συνολικής υλοποίησης της Συμφωνίας.

Το τελικό Κείμενο Συμπερασμάτων θα υιοθετηθεί στη Γλασκώβη, τον προσεχή Νοέμβριο.

Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, κατά την αναχώρηση της, ώστε να εκπροσωπήσει την Βουλή στην Διακοινοβουλευτική προ-Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή, δήλωσε:

«Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή μετατρέπεται σε κλιματική κρίση, η COP26 στην Γλασκώβη είναι άκρως σημαντική, γιατί αποτελεί μια ευκαιρία ώστε, να γίνει η κριτική αποτίμηση της προόδου της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί από το Σύμφωνο του Παρισιού, το 2015.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψηφοφορία του για τον κλιματικό νόμο, αποδέχθηκε πρόταση για μια σειρά μέτρων στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Προτάθηκαν μέτρα για την αναμόρφωση του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων, την τροποποίηση οδηγιών για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση, όπως και για την αναθεώρηση των κανονισμών CO2 για τα οχήματα και για τις αλλαγές στις χρήσεις γης (LULUCF). H πιο σημαντική πρόταση του ΕΚ ήταν για την αύξηση της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από 40% σε 55% μέχρι το 2030 (συγκρινόμενες με τα επίπεδα του 1990) που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την υιοθέτηση του στόχου αυτού.

Όμως, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, η γνωστή, πλέον, IPCC, στην τελευταία έκθεση της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η. Ε.Ε. που μέχρι τώρα φιλοδοξούσε να πρωταγωνιστεί στις κλιματικές διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να αποδεχτεί ριζικές μειώσεις στις εκπομπές ρύπων, γιατί τα επίπεδα του 55% που στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε 52,8% πραγματική μείωση είναι ανεπαρκή.

Χρειάζονται ριζοσπαστικές προτάσεις, φιλόδοξες δεσμεύσεις και μειώσεις της τάξης του 70% ώστε, ο κλιματικός νόμος να αποτελέσει τον πυρήνα πραγματικής πράσινης ανάπτυξης.

Η Χαρά Καφαντάρη συνεχίζει: Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τους επιστήμονες, συμμαχώντας με τους προοδευτικούς πολίτες και σχηματισμούς σε όλο τον κόσμο, να απαιτήσουμε φιλόδοξες πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις για το κλίμα. Οι διαπραγματεύσεις στις Συνδιασκέψεις πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της».

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)