to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:46 | 08.10.2021

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: «Νυν υπέρ πάντων η επικοινωνία για την κυβέρνηση της ΝΔ»

«..Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι την κυβέρνηση της ΝΔ σχεδόν αποκλειστικά την ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία. Και στο ζήτημα των εξοπλισμών των Ενόπλων δυνάμεων και σε αυτό της πανδημίας, αλλά και σε άλλα πολλά. Με αυτό τον τρόπο όμως η κοινωνία μένει διαρκώς μέσα σε ένα νεφέλωμα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δημ. Βίτσας μιλώντας στον Flash 99.4


Ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ως παράδειγμα: «Η αγορά των φρεγατών και η αρχή της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και ήταν παλαιό επιχειρησιακό αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού. Και μάλιστα είχαμε προτείνει στη Γαλλία, τα χρήματα που θα έπρεπε να δώσουν σαν αντιστάθμισμα των Ελληνικών Ομολόγων, να πάνε για αυτό το σκοπό. Προκύπτει το ερώτημα λοιπόν, πως είναι δυνατό εν μέσω πανδημίας,  μέσα σε ένα χρόνο, να μπορούμε να αγοράζουμε επιπλέον  Rafale, φρεγάτες, κορβέτες κλπ;»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισήμανε ακόμα:

- «Δεν είναι μόνο ότι ο κος Μητσοτάκης ακολουθεί καθαρά επικοινωνιακή πολιτική, αλλά το κάνει αυτό κάτω από την ομπρέλα ξένων πολιτικών δυνάμεων που αποφασίζουν για τις αμυντικές μας ανάγκες.

Φαίνεται ότι όλα προέκυψαν μετά από τη συμφωνία συνεργασίας AUKUS και την απώλεια 90 δις δολάρια Αυστραλίας από την ματαίωση της αγοράς των υποβρυχίων Γαλλικής κατασκευής  από την Αυστραλία.

- Ενώ ξέρουμε λοιπόν ποιος θα πληρώσει την παραγγελία (δηλ. ο Ελληνικός λαός), δεν ξέρουμε ποιος πραγματικά είναι αυτός που την έδωσε. Άλλωστε, μόλις πριν λίγες μέρες, ήταν δεδομένο βάση διαρροών, ότι πηγαίναμε σε αγορά Αμερικανικών φρεγατών, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζαμε προς τους Βουλευτές της ΝΔ. Σημειώστε ότι μόλις χθες είχαμε επιτροπή εξοπλιστικών στη Βουλή, αλλά το θέμα δεν ήρθε για συζήτηση. Και σωστά δεν ήρθε γιατί δεν έχει περάσει ακόμα από τις ανάλογες διαδικασίες. Όμως ο Πρωθυπουργός, υπερβαίνοντας τα πάντα, φρόντισε να το αναγγείλει.

- Όσο αφορά τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας, ας πάρουμε υπόψη ότι βάση του άρθρου 2 παραδείγματος χάριν, ενώ η Γαλλία μπορεί να μην εμπλακεί σε επιχειρήσεις που γίνονται 6 μίλια ανατολικά της Κρήτης, εμείς μπορεί να καλεστούμε να συμμετάσχουμε σε επιχειρήσεις, πέρα από την επικράτεια της Γαλλίας, όπως λχ στην περιοχή του Σαχέλ.

- Αρκετοί ισχυρίζονται ότι αυτή η συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί προπομπό της δημιουργίας ενιαίας Ευρωπαϊκής άμυνας και ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού δόγματος. Είναι αλήθεια; Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό δεν μπορεί να αφορά μόνο τις δύο χώρες. Πρώτο λόγο έχουν μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία κλπ. Αποτελούν  λοιπόν όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί , πάρα πολύ μακρινά σενάρια. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να παίρνουμε υπόψη ότι και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σύμφωνα με το ΄΄δόγμα Μπάιντεν΄΄, ακόμα δεν έχει ξεδιπλωθεί πλήρως.

Είναι φανερό ότι έχουμε μια μετατόπιση της παρουσίας των ΗΠΑ  προς τον Ειρηνικό ,αλλά αυτό δε σημαίνει ότι  θα αφήσει  τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι σε εξέλιξη λοιπόν το γεωπολιτικό παιχνίδι, έχει πολύ ενδιαφέρον και είναι εξαιρετικά  επιταχυνόμενο. Σε αυτές τις εξελίξεις ,εμάς μας ενδιαφέρει η Ευρώπη να ακολουθήσει μια αυτόνομη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Η Ελλάδα σε αυτό μπορεί και  θα πρέπει να συμβάλει. Βλέπω όμως δύσκολους καιρούς γιατί όχι μόνο υπάρχουν  στην Ευρώπη οι εθνικισμοί, καθώς και οι τρομερές ανισότητες εντός των κοινωνιών, αλλά και  Βορά - Νότου. Θα πρέπει όσο μπορούμε καλύτερα, να  ορίσουμε το πεδίο της κοινωνικής διαπάλης και της σύγκρουσης των μεγάλων συμφερόντων, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Γι’ αυτό υποστηρίζω ένθερμα την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

- Επανερχόμενοι λοιπόν στις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας, θέλω να επισημάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντα θα είναι υπέρ της ενδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεων, μόνο που  θα εξετάζει αν ΄΄δαπανάται΄΄ ή αν ΄΄σπαταλιέται΄΄, ακόμα και το ένα ευρώ. Και βέβαια, με αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει καμία βοήθεια στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία στο σύνολό της. Είναι τεράστιο πρόβλημα το γεγονός ότι οι φρεγάτες που θα αγοράσουμε θα κατασκευασθούν συνολικά  στη Γαλλία, χωρίς καμιά προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας και την ναυπηγική μας βιομηχανία…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)