to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 07.10.2021

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Η Αριστερά, εγγύηση της δημοκρατίας και των εθνικών μας συμφερόντων

«Η Αριστερά και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, έχουν αποδείξει με τη συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις υπεράσπισης της χώρας ότι, είναι δυνάμεις εξόχως πατριωτικές, εξόχως Ευρωπαϊκές και συγχρόνως εξόχως υπερασπιστικές της εθνικής μας κυριαρχίας»


Διαβάστε τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό  «Status 107,7 fm»:

«Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα στη Βουλή δεν ψηφίζουμε για την αγορά των Belharra και των Rafale.

Δεν είναι αναγκαία η ψήφιση της συγκεκριμένης συμφωνίας για να προμηθευτούμε οποιοδήποτε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αναδεικνύεται λοιπόν, ιδιαίτερα μετά και το προχθεσινό συμβάν με το Γαλλικό ερευνητικό σκάφος ανοικτά της Κύπρου, ότι τα τρία σημεία που βάζουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τη συμφωνία, είναι πολύ καθοριστικά.

Στη συμφωνία δεν περιέχονται ζητήματα που αφορούν τη στρατιωτική συνδρομή σε θέματα που αφορούν την  εθνική μας κυριαρχία ( ΑΟΖ, θαλάσσιοι χώροι κλπ) ,προβλέπεται η δυνατότητα αποστολής Ελληνικών εκστρατευτικών  στρατευμάτων στην περιοχή του Σαχέλ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε εμπόλεμη περιοχή και μάλιστα εκτός ΟΗΕ, όπως επίσης είναι προφανής μέσω της συμφωνίας  η πλήρης απαξίωση και αποδυνάμωση της εγχώριας αμυντικής μας βιομηχανίας και ειδικά των Ναυπηγείων.

Βλέπουμε ότι με πείσμα η κυβέρνηση δεν προχωρά σε αλλαγή αυτών των σημείων, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ακόμα και με μια ρηματική διακοίνωση από την Γαλλική πλευρά και μια ανάλογη τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών ή του Πρωθυπουργού.

Όλα αυτά αποτελούν επαρκέστατους λόγους για να καταψηφιστεί αυτή η συμφωνία.

Τη θέση μας αυτή θα την κρίνει ο Ελληνικός λαός, όπως αυτή θα κριθεί και από τις εξελίξεις  των γεγονότων, όπως έγινε  με τη συμφωνία των Πρεσπών  όπου τα γεγονότα έχουν δείξει ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία και υποκριτικά τότε η ΝΔ καταφέρθηκε εναντίον της.

Εμείς από την πλευρά μας, σε περίπτωση που ο Ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά την διακυβέρνηση της χώρας, θα θέσουμε πάλι αυτά τα σημεία και εκεί θα δοκιμαστεί και η διάθεση της τότε Γαλλικής κυβέρνησης, μια που το 2022 είναι χρονιά Προεδρικών εκλογών.

Επιπλέον, ας μη ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία γίνεται με μια ήδη σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ, ένα ήδη μέλος της ΕΕ και βεβαίως ένα μέλος του ΟΗΕ.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε επίσης και το γεγονός ότι η Γαλλία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια διαδικασία ανάληψης ενός αναβαθμισμένου ρόλου , μετά και από την αλλαγή της Εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ με την εφαρμογή του λεγόμενου δόγματος Μπάιντεν και την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή.

Η Αριστερά και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, έχουν αποδείξει με τη συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις υπεράσπισης της χώρας ότι, είναι δυνάμεις εξόχως πατριωτικές, εξόχως Ευρωπαϊκές και συγχρόνως εξόχως υπερασπιστικές της εθνικής μας κυριαρχίας.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ:

«Σήμερα κλείνει ακριβώς ένας χρόνος από την μεγάλη δημοκρατική νίκη και το χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, κυρίως λόγω της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, οδηγώντας μια σειρά στελέχη της στη φυλακή.

Δεν άργησε λοιπόν η ΝΔ να διώξει τον κο Μπογδάνο.

Απλά δεν θα έπρεπε να τον έχει συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά της από την αρχή.

Αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει κάποιος να βγάλει.

Καλή είναι η προηγούμενη αναγνωρισιμότητα κάποιου λόγω του επαγγέλματος που κάνει αλλά δεν αποτελεί ικανή συνθήκη η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο ενός πολιτικού σχηματισμού.

Το μήνυμα που πρέπει να λάβει ο πολιτικός κόσμος και όλη η κοινωνία , για να διατηρηθεί και να δυναμώσει η κοινωνική συνοχή , είναι ότι ακραίες φωνές  και πρακτικές που εμφανίζονται στην υπεράσπιση ναζιστικών και φασιστικών ιδεολογημάτων θα πρέπει να περιθωριοποιηθούν από την κοινωνική και πολιτική μας ζωή.»

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)