to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:42 | 07.10.2021

Κοινωνία

Δημοσιογραφική έρευνα: Από μασκοφόρους των ειδικών μονάδων του λιμενικού οι απάνθρωπες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Επαναπροωθήσεις προσφύγων στο από επίλεκτες ομάδες μασκοφόρων του ελληνικού Λιμενικού γίνονται στο Αιγαίο, όπως τεκμηριώνεται από έρευνα δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών.


Σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα των Der Spiegel, Lighthouse Reports, SRF, Rundschau, ARD Monitor, ARD Studio Wien, Libération, RTL Croatia, Novosti και Pointer, που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στις επαναπροωθήσεις συμμετέχουν αξιωματικοί του Ελληνικού Λιμενικού από επίλεκτες δυνάμεις που (κανονικά) ο ρόλος τους είναι να ασχολούνται με σοβαρά εγκλήματα (π.χ. τρομοκρατικές ενέργειες, ομηρίες κ.ά.).

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», οι εντολές που δίνονται στους άνδρες του Λιμενικού για αυτές τις επιχειρήσεις είναι προφορικές.

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Οι ερευνητές ζήτησαν από αξιωματούχους του Λιμενικού να δουν βίντεο από 15 επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο, οι οποίοι διέκριναν –πίσω από τις μάσκες– άνδρες από τις τρεις επίλεκτες δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, δηλαδή της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΟΕΑ), της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ).
  • Ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις αυτές ως «εγκληματικές ενέργειες» και σημείωσε ότι οι περισσότεροι από όσους συμμετέχουν σε αυτές, δυσφορούν για όσα συμβαίνουν.
  • Καταγράφηκαν άνδρες με μάσκες σε 15 περιστατικά επαναπροωθήσεων από τον Μάρτιο του 2020 στο Αιγαίο. Γίνεται αναφορά σε ένα περιστατικό που τουλάχιστον 25 αιτούντες άσυλο προσπάθησαν με σκάφος να φτάσουν στις ακτές της Κω, όμως τους σταμάτησε η ελληνική ακτοφυλακή που τους φώναζε και τους «προέτρεπε» να πάρουν διαβατήριο αν θέλουν να ταξιδέψουν. Η ομάδα των προσφύγων δεν κατάφερε να περάσει και τελικά παραλήφθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

Tο βίντεο με την επιχείρηση έξω από την Κω, το είχε δημοσιοποιήσει η οργάνωση Aegean Boat Report και η Εφημερίδα των Συντακτών:

Στην έρευνα αποκαλύπτεται επίσης η συμμετοχή κροατικών και ρουμανικών αστυνομικών αρχών σε επαναπροωθήσεις που γίνονται σε αυτές τις δύο χώρες.

«Στην Ελλάδα, βίντεο δείχνουν μασκοφόρους να εμπλέκονται σε επαναπροωθήσεις στην ανοιχτή θάλασσα. Πρώην και νυν αξιωματικοί του ελληνικού λιμενικού αναγνωρίζουν τους μασκοφόρους ως μέλη των επίλεκτων μονάδων του ελληνικού λιμενικού: της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) και των Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ και ΟΕΑ)», σημειώνει η LightHouse Reports, παραθέτοντας και το σχετικό βίντεο:

 

Διαβάστε ακόμη: Der Spiegel για pushbacks: Σκιώδης στρατός κατά των προσφύγων σε Ελλάδα και Κροατία

Κ. Αρβανίτης: Οι αποκαλύψεις για πρακτικές που ταιριάζουν σε πειρατές απαιτούν απαντήσεις εδώ και τώρα

Οι νέες αποκαλύψεις δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών που φέρνουν στο φως εικόνες από πρακτικές εκτός διεθνούς (αλλά και εσωτερικού) δικαίου δημιουργούν για μια ακόμη φορά την ανάγκη για καθαρές απαντήσεις, όπως τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της The Left, Κώστας Αρβανίτης.

Η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

«Οι ανατριχιαστικές αυτές εικόνες με στελέχη ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας να διενεργούν πράξεις που ταιριάζουν σε πειρατές δημιουργούν μείζον ζήτημα.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο κάποια πολιτική αντιδικία, αλλά και την Δικαιοσύνη, η παρέμβαση της οποίας επιβάλλεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διαπράττονται συγκεκριμένα αδικήματα, όπως π.χ. της αρπαγής.

Οι επικίνδυνες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς και πλήττουν την αξιοπιστία της. Ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των πράξεων που απομακρύνουν την Ελλάδα από τη διεθνή νομιμότητα; Με ποιες πλάτες ο κύριος Μηταράκης επιμένει να αψηφά κατηγορίες και αποκαλύψεις κάθε φορά;

Οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς στην Επιτροπή LIBE θα ζητήσουμε εντός της ημέρας να έρθει το θέμα επειγόντως προς συζήτηση στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να δοθούν απαντήσεις.

Απαντήσεις που οφείλουν να δώσουν στους πολίτες της Ελλάδας και της Υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και στον ΟΗΕ τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και η ηγεσία της ΕΕ».

Ν. Φίλης: «Να δράσουν άμεσα Βουλή και Δικαιοσύνη. Να παρέμβει η Ευρωπαία Επίτροπος»

Η δήλωση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών* για τις εγκληματικές ενέργειες στο Αιγαίο μασκοφόρων ανδρών που ανήκουν στα επίλεκτα σώματα του ελληνικού Λιμενικού, σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων που δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας, πρέπει να διερευνηθούν άμεσα από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη.

Στο Αιγαίο με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη συντελείται ένα ανθρωπιστικό αίσχος και καταπατάται το εσωτερικό και το Διεθνές Δίκαιο. Απαιτείται, επιτέλους, ενδελεχής και αξιόπιστη έρευνα για τα περιστατικά τα οποία έχουν καταγγείλει κατά καιρούς η Ευρωπαία Επίτροπος, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και πληθώρα ανθρωπιστικών οργανώσεων. Περιστατικά στα οποία κι εγώ έχω αναφερθεί συχνά στη Βουλή.

Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος ζητά εξηγήσεις:

Θα διατάξει η κυβέρνηση έρευνα για τις νέες φρικιαστικές αποκαλύψεις;
Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες για βίαιες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα από το Λιμενικό;
Ποιος είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας αυτού του αίσχους; Ποιοι τον διοικούν; Από πού εκπορεύονται οι εντολές για αυτές τις δράσεις;
Πώς έχουν «εξαφανιστεί» μόνο το τελευταίο διάστημα 77 άνθρωποι που περισυνελέγησαν σε Χίο, Αντικύθηρα, Βασιλίτσι Μεσσηνίας και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους;
Είναι σε γνώση του πρωθυπουργού οι παράνομες αυτές ενέργειες που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς;
Ως πότε ο κ. Μητσοτάκης θα κρύβεται; Ως πότε οι υπουργοί του θα εξευτελίζονται σε όλα τα διεθνή φόρα εμφανίζοντας το άσπρο μαύρο;

Και εντέλει,

​Αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες, αν οι καταγγελίες ευσταθούν;

Όσο η κυβέρνηση τηρεί αυτή την απαράδεκτη και προκλητική στάση, καλώ την  αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον να κάνει πράξη την προειδοποίησή της προς την ελληνική κυβέρνηση  για έναρξη της διαδικασίας επί παραβάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Σύμφωνα εξάλλου με όσα σημείωνε για την Ελλάδα σε επιστολή της προς έξι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 8 Ιουλίου: «Η νομοθεσία της Ε.Ε. απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διεξάγουν συνοριακούς ελέγχους και επιχειρήσεις επιτήρησης με πλήρη σεβασμό στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, στη σχετική διεθνή νομοθεσία, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης, σε υποχρεώσεις που σχετίζονται με την πρόσβαση σε διεθνή προστασία, στα θεμελιώδη δικαιώματα και ιδίως στην αρχή της μη επαναπροώθησης [...] Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση όλων των εξουσιών που της δίνουν οι Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης, όπου είναι απαραίτητο, της έναρξης της διαδικασίας για την παραβίαση των Συνθηκών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)