to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:08 | 06.10.2021

Διεθνή

Δεν φταίει η Ρωσία για την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, λέει η Μέρκελ

Συμβούλεψε δε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία να μην αναζητούνται «πολύ απλές λύσεις» όταν πρόκειται για το θέμα αυτό.


Η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε για τη λήψη λανθασμένων μέτρων και τη βιαστική επίρριψη ευθυνών στη Ρωσία, λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας.

«Το ερώτημα είναι: Υπάρχουν παραγγελίες που έχουν γίνει και η Ρωσία δεν εφοδιάζει (με φυσικό αέριο); Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες για τις οποίες η Ρωσία να είπε: Δεν θα σας εφοδιάσουμε και σίγουρα δεν θα το κάνουμε μέσω του ουκρανικού αγωγού», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η Ρωσία μπορεί να εφοδιάζει με φυσικό αέριο μόνο βάσει συμβάσεων. Επομένως, το ερώτημα είναι: Είναι αρκετές οι παραγγελίες ή η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου αυτή τη στιγμή είναι ίσως επίσης ένας λόγος για να μην γίνονται τόσο μεγάλες παραγγελίες; Όλα αυτά θα πρέπει να αναλυθούν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 και 22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια θα επανέλθουμε στο θέμα». Ταυτόχρονα, η Μέρκελ τόνισε ότι «είχαμε συνηθίσει πρόσφατα σε πολύ χαμηλές τιμές φυσικού αερίου».

Η Ρωσία αρνήθηκε σήμερα κατηγορηματικά την ευθύνη για την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. «Επιμένουμε ότι η Ρωσία δεν παίζει κανένα ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Απέρριψε δε τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ρωσία χειραγωγούσε την τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να τεθεί γρήγορα σε λειτουργία ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)