to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 06.10.2021

Πολιτική

Ταραχή στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Μπογδάνου - Ο Δένδιας, ο «λάθος χωροχρόνος» και οι ελιγμοί

Αναταραχή στη ΝΔ μετά τη (μισή) διαγραφή Μπογδάνου, από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ενώ ήδη υπουργοί όπως ο Γεραπετρίτης αφήνουν ορθάνοιχτη την πόρτα για το μέλλον - Ελιγμός Δένδια, μετά από την παρέμβαση του οποίου στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να διαγράψει τον ακροδεξιό βουλευτή, ώστε να μη χρεωθεί αμφισβήτηση του προέδρου - Επίσημο αφήγημα της ΝΔ ο «λάθος χώρος και χρόνος» στον οποίο έγιναν οι δηλώσεις Μπογδάνου, χωρίς σαφή καταδίκη του αντικομμουνιστικού παραληρήματος


Σοβαρούς εσωκομματικούς τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία προκαλεί η υπόθεση Μπογδάνου, καθώς αποκάλυψε ξανά τόσο την υπαρκτή ομάδα φιλο-ακροδεξιών μες στο κόμμα, όσο και την υποβόσκουσα κόντρα Δένδια - Μητσοτάκη, με τις «αρχηγικές» παρεμβάσεις του πρώτου να προκαλούν δυσφορία σε στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης. Ο Ν. Δένδιας προτιμά, ωστόσο, δημόσια να εμφανίζει γραμμή «στρατιώτη της παράταξης».

Όσο για τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης, τον Κων. Μπογδάνο, μετά την ψυχρολουσία της διαγραφής του εμφανίζεται ταυτόχρονα «στεναχωρημένος» και αμετανόητος για το αντικομμουνιστικό του παραλήρημα, έχοντας στο νου του το ακροδεξιό εκλογικό ακροατήριό του.

Η παρέμβαση Δένδια, η διαγραφή Μπογδάνου, η αντίδραση Κυρανάκη και Άδωνι

Το ακροδεξιό σόου Μπογδάνου χθες στη Βουλή, λίγες εβδομάδες μετά την απαράδεκτη δημοσιοποίηση λίστας με ονόματα νηπίων και την καθολική κατακραυγή, δεν γινόταν να περάσει αναπάντητο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η ηχηρή παρέμβαση Δένδια εντός του Κοινοβουλίου τον ανάγκασε να διαγράψει τον βουλευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ - αλλά όχι και από το κόμμα. Σοβαρό ρόλο έπαιξε και το... ρουφιάνεμα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος από τον Κων. Μπογδάνο ότι στη γιορτή μίσους στο Βίτσι πήγαν και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη και ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, όμως, η διαγραφή έφερε σε εμφανή αμηχανία τον μηχανισμό της ΝΔ, που έπρεπε να χειριστεί επικοινωνιακά τη διαγραφή, ιδίως από τη στιγμή που στελέχη όπως ο  Κώστας Κυρανάκης έσπευσαν το ίδιο βράδυ να χαϊδέψουν τον διαγραφέντα και να... ζητήσουν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για την κίνησή του.

Το σχετικό απόσπασμα στη 1ω20λ. του βίντεο

Παράλληλα, η αρχηγική παρέμβαση Δένδια μες στη Βουλή δυσαρέστησε τόσο το πρωθυπουργικό περιβάλλον, όσο και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, που βγήκε πρωί πρωί στην ΕΡΤ να δηλώσει «με νόημα» πως «υπάρχει μόνο ένας πρόεδρος στη ΝΔ».

Ο Νίκος Δένδιας από τη μεριά του, κατά την προσφιλή του τακτική, απέκρουσε διπλωματικά κάθε τέτοια αρχηγική υπόνοια, δηλώνοντας «εκπροσωπώ την κυβέρνηση Μητσοτάκη» - ξέροντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθεί θέμα έμπρακτης αμφισβήτησης του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η απάντηση είναι ο ...λάθος χωροχρόνος

Σε αυτό το εκρηκτικό μίγμα, η απάντηση της ΝΔ, όπως αποκαλύπτουν δυο άτυπες ενημερώσεις του Μαξίμου προς τους δημοσιογράφους και ενημερωτικό σημείωμα που στάλθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης σε όλους τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης. Το αποκάλυψε άλλωστε ο ίδιος ο αρχικά αμφισβητίας Κ. Κυρανάκης, με το εφεύρημα ότι «οι δηλώσεις Μπογδάνου άλλαξαν την ατζέντα της κυβέρνησης που έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία», προσθέτοντας ότι «σε αυτό τον χωροχρόνο ήταν λάθος οι δηλώσεις» και προσθέτοντας ότι «δεν έχει σημασία ποια είναι η άποψή σου αλλά πότε τη λες» - δίνοντας στην ουσία συγχωροχάρτι στον διαγραφέντα.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης φρόντισε να το κάνει πιο σαφές, αφήνοντας - πριν περάσουν καν 24 ώρες - ορθάνοιχτη την πόρτα της επιστροφής του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς όταν κοπάσει ο θόρυβος, ενώ παράλληλα επιχείρησε να «μαζέψει» την αμφισβήτηση που έχει ξεσηκωθεί κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Γεραπετρίτης ομολόγησε την υποκριτική διαγραφή Μπογδάνου και αφήνει παράθυρο επιστροφής του

Νάσος Ηλιόπουλος: «Είναι ο κ. Πλεύρης λιγότερο ακροδεξιός από τον κ. Μπογδάνο;»

«Θα έπρεπε να είχε γίνει 15 ημέρες πριν η διαγραφή του Κ. Μπογδάνου από τη ΝΔ, όταν η κυβέρνηση τον κάλυπτε παρ’ ότι δημοσίευσε στοιχεία νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή. Χθες, βέβαια, ξεπέρασε τον εαυτό του λέγοντας ότι οι κομμουνιστές είναι χειρότεροι από τους Τούρκους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σχετικά με την υπόθεση Μπογδάνου και επισήμανε: «Το βασικό ερώτημα είναι το πώς στελέχη της ΝΔ που το 2000 δεν θα μπαίνανε καν στα ψηφοδέλτια, σήμερα είναι κορυφαίοι υπουργοί. Και αναρωτιέμαι, είναι ο κ. Πλεύρης λιγότερο ακροδεξιός από τον κ. Μπογδάνο;»

Γλέντι δίχως τέλος στο Twitter μετά τη διαγραφή Μπογδάνου από ΝΔ

Γ. Ψυχογιός: Η ακροδεξιά παραμένει στην πρώτη γραμμή της ΝΔ και καθορίζει την πολιτική της σε νευραλγικούς τομείς (βίντεο)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)