to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 06.10.2021

Πολιτική

Ν. Φίλης: Δέκα δισ. ευρώ είναι τα λύτρα των υπερ-εξοπλισμών εις βάρος της οικονομίας μας

«Όταν οι υπερ-εξοπλισμοί βουλιάζουν την οικονομία για ποια ισχυρή κοινωνία μπορεί να μιλάμε, άρα για ποια ισχυρή χώρα;», σημείωσε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής για τους υπερ-εξοπλισμούς και την ελληνογαλλική συμφωνία


«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι 228% του ΑΕΠ όταν της Τουρκίας είναι 37%. Θα αγοράσουμε 24 Rafale εμείς; 50 η άλλη πλευρά. Δύο υποβρύχια εμείς; Οχτώ η άλλη. Έτσι δεν οδηγούμαστε πουθενά», σημείωσε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε:

«Πριν μερικά χρόνια, πριν την εποχή Ερντογάν, η σχέση του ελληνικού ΑΕΠ προς το τουρκικό ήταν 1 προς 1,4. Σήμερα έχει φτάσει το 1 προς 4! Που πηγαίνουμε; Κάθε χρόνο και χειρότερα. Δυστυχώς η κατάσταση μόνο δυσκολεύει».

«Σε μία κοινωνία η οποία φθίνει δημογραφικά, άλλα μέτρα θα έπρεπε να παίρνουμε. Όχι μέτρα για τη συσσώρευση των υπερ-εξοπλισμών», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Ακούω αντιλήψεις "να γίνει η Ελλάδα το Ισραήλ της περιοχής"... Δηλαδή αυτό που προτείνεται είναι η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας. Δεν θέλει η ελληνική κοινωνία να γίνει "στρατός"! "Mare Nostrum" είπε ο Πρόεδρος Μακρόν. Εκφράζει την Κυβέρνηση αυτή η αντίληψη; Σε αυτήν προσδένει τη χώρα; Ξέρουμε τι σημαίνει αυτό το πράγμα;»

Ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Φίλη:

Ισχυρή κοινωνία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ισχυρή η χώρα. Όταν οι υπερ-εξοπλισμοί βουλιάζουν την οικονομία (10 δισ. ευρώ είναι τα λύτρα των υπερ-εξοπλισμών εις βάρος της οικονομίας μας) για ποια ισχυρή κοινωνία μπορεί να μιλάμε, άρα για ποια ισχυρή χώρα; Το δημόσιο χρέος της χώρας μας έχει σκαρφαλώσει στο 228% του ΑΕΠ. Εκεί το έφτασε η ΝΔ, από 171 % που το παρέλαβε. Το δημόσιο χρέος της Τουρκίας είναι 37% του ΑΕΠ! Πού θα οδηγήσει λοιπόν η κούρσα των εξοπλισμών; Θα αγοράσουμε 24 Rafale εμείς; Θα αγοράσει 50 η άλλη πλευρά. Δύο υποβρύχια εμείς; Οχτώ η άλλη. Έτσι δεν οδηγούμαστε πουθενά.

Πρέπει να πούμε ότι η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεύτερη στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, σε στρατιωτικές δαπάνες. Αλλά από τις τελευταίες σε δαπάνες για Παιδεία και Υγεία. Χωρίς ισχυρή κοινωνία δεν υπάρχει ισχυρό κράτος και ισχυρή χώρα. Δεν υπάρχει αξιόμαχη προοπτική για το μέλλον μας. Σε μία κοινωνία η οποία φθίνει δημογραφικά, άλλα μέτρα θα έπρεπε να παίρνουμε. Όχι μέτρα για τη συσσώρευση των υπερ-εξοπλισμών.

Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο με αποφάσεις της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε, μέσα στις δυσκολίες τις μνημονιακές, πρέπει να στηρίζεται σε διαρκή διπλωματική πρωτοβουλία για την ειρηνική επίλυση των διαφορών που έχουμε με την Τουρκία. Τι σημαίνει αυτό; Διεθνές Δίκαιο και προσφυγή Χάγη. Αλλά για αυτά δεν ακούμε τίποτα σήμερα από την κυβέρνηση. Τα ξέχασε… Τώρα ακούμε  για τη Γαλλία, που «θα έρθουν εδώ πέρα οι Γάλλοι στρατιώτες να βάλουν τα στήθη τους μπροστά, για να υποστηρίξουν τα ελληνικά συμφέροντα»…

Πριν μερικά χρόνια, πριν την εποχή Ερντογάν, η σχέση του ελληνικού ΑΕΠ προς το τουρκικό ήταν 1 προς 1,4. Σήμερα έχει φτάσει το 1 προς 4! Που πηγαίνουμε; Κάθε χρόνο και χειρότερα. Δυστυχώς η κατάσταση μόνο δυσκολεύει. Και εδώ ακούω αντιλήψεις «να γίνει η Ελλάδα το Ισραήλ της περιοχής»... Δηλαδή αυτό που προτείνεται είναι μια στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και μια στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας. Δεν θέλει η ελληνική κοινωνία να γίνει «στράτος»! Δεν θέλει να στρατιωτικοποιηθεί! Και εν πάση περιπτώσει, στον τουρισμό στηριζόμαστε. Τι σημαίνει στρατιωτικοποιηση και ισραηλινοποίηση του ελληνικού κράτους και της κοινωνίας;

Ακούω και το σύνθημα «Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία»...

Μας ενέπνευσε το ΄74! Γιατί μας ενέπνευσε σε άλλες συνθήκες; Διότι τότε έδινε την κατεύθυνση της εξόδου της χώρας από την Χούντα, της απομάκρυνσης από τον αμερικανικό παράγοντα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την Χούντα, και της εισόδου της στην Ευρώπη και τη Δημοκρατία.

Τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβγαλε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Εσείς μας βάζετε ακόμα πιο μέσα! Διότι η συμφωνία που κάνετε, είναι μια συμφωνία εμπορικής - οικονομικής υφής με τη Γαλλία, αλλά η μείζων συμφωνία είναι η στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ που υπογράψατε και θα τη φέρετε στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Μια συμφωνία η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανική βάση, δημιουργώντας και κινδύνους αντιποίνων, όπως σωστά ειπώθηκε από προηγούμενο ομιλητή.

Είναι προφανές ότι όταν έχουμε να κάνουμε με χώρες διαφορετικής ισχύος, όπως η Ελλάδα με τη Γαλλία, τα περί «διασταλτικής και συσταλτικής ερμηνείας» της συμφωνίας μου θυμίζουν κάτι άλλο, για τη δημιουργική εφαρμογή που λεγόταν κάποτε. Είναι αστειότητες. Η συμφωνία καθορίζεται από το συσχετισμό δύναμης. Και ο συσχετισμός δύναμης ανάμεσα σε Ελλάδα και σε Γαλλία είναι ο γνωστός. Μια Γαλλία, η οποία μπορεί να έχει ευνοϊκές απόψεις γενικώς, ως ναυτική δύναμη για την Ευρώπη, αλλά όμως σήμερα ανασυστήνεται στη βάση ενός «αυτοκρατορικού δόγματος» για τη Μεσόγειο. Mare Nostrum είπε ο Πρόεδρος Μακρόν. Εκφράζει την Κυβέρνηση αυτή η αντίληψη; Σε αυτήν προσδένει τη χώρα; Ξέρουμε τι σημαίνει αυτό το πράγμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια της κυβερνητικής του πολιτικής, καταψηφίζει τη συμφωνία αυτή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)