to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 06.10.2021

Πολιτική

«Ελεύθερα» οι εμβολιασμένοι στην εστίαση - Χωρίς μέτρα ακόμα και οι «κόκκινες» περιοχές - Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Γεμάτες «ελευθερίες», «δικαιώματα», «κανονικότητες» και «επιβραβέυσεις» όσων έχουν εμβολιαστεί ήταν οι ανακοινώσεις του υπ. Υγείας, αντί να εξασφαλίσει την θωράκιση των πολιτών με την αύξηση των εμβολιασμών - Καμιά διαφοροποίηση των μέτρων για τις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο» αποφάσισε η κυβέρνηση


Πλήρη ελευθερία για τους εμβολιασμένους στην εστίαση και στη διασκέδαση και καμιά διαφοροποίηση των μέτρων για τις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο» ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 6/10 ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι πλέον οι κόκκινες περιοχές δεν θα επισύρουν διαφορετική αντιμετώπιση υπόλοιπη επικράτεια, εξηγώντας ότι δεν θα υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της μουσικής στην εστίαση.

Ειδικά για την εστίαση, είπε ότι στους αμιγείς χώρους οι ελευθερίες των εμβολιασμένων θα κινούνται πλέον στο πλαίσιο της κανονικότητας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα ισχύουν κανονικά τα μέτρα αντισηψίας και η χρήση μάσκας για το προσωπικό.

Για τους άλλους χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.

Ο Θ. Πλεύρης είπε ότι τα μέτρα θα ισχύουν για 15 ημέρες και ότι στη συνέχεια θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι παραμένει ως έχει η επιστημονική επιτροπή ως όργανο που γνωμοδοτεί την κυβέρνηση για την πανδημία.

Τέλος, έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού (χωρίς καμία προσπάθεια να απολογηθεί για την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στο πεδίο αυτό) και υποσχέδθηκε ότι το επόμενο διάστημα (σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη των εμβολιασμών!) ο ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στις περιοχές με λιγότερη εμβολιαστική κάλυψη για να πείσουμε τον κόσμο.

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων που έχει στη διάθεση του το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο αναφέρει τα εξής σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

«Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν την διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται.

Τέλος, τονίστηκε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά αποσκοπούν στην προστασία τους».

Α. Ξανθός: Η κυβέρνηση στέλνει για άλλη μια φορά λάθος μήνυμα

Ο τομεάρχης του Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε για τις ανακοινώσεις Πλεύρη:

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση «κατάφερε» να δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα αντιεμβολιαστικό κίνημα. Και με τα σημερινά μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, κάνει ότι μπορεί για να το ενισχύσει. Το πρόβλημα είναι ότι η επιστροφή στην «κανονικότητα» των εμβολιασμένων και η άρση περιορισμών στις «κόκκινες περιοχές», είναι μια επισφαλής επιδημιολογικά επιλογή, ειδικά σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας και ευρύτατης κυκλοφορίας του ιού. Η κυβέρνηση «παίζει» επικοινωνιακά με την «ιερή αγανάκτηση» των εμβολιασμένων εναντίον των ανεμβολίαστων και «καλοπιάνει» τους επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης. Χωρίς βεβαίως να έχουν συζητηθεί αυτά τα μέτρα σε κανένα επιστημονικό όργανο.

Την ώρα λοιπόν που η θέση της χώρας στους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας (διασωληνώσεις, θνητότητα) είναι τραγική και το «καλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης» -όπως ισχυριζόταν ο κ. Μητσοτάκης- έχει «βαλτώσει», η κυβέρνηση ρίχνει τα standards ασφαλείας και στέλνει για άλλη μια φορά λάθος μήνυμα στην κοινωνία.

Αντί λοιπόν για μια επικαιροποιημένη υγειονομική στρατηγική στη νέα φάση, με προτεραιότητα ένα αξιόπιστο και πειστικό restart των εμβολιασμών, την καλή επιδημιολογική επιτήρηση και προνοσοκομειακή διαχείριση, καθώς και την έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ με εμπλοκή των ιδιωτικών κλινικών στα περιστατικά covid , η κυβέρνηση επιμένει στην λογική της ατομικής ευθύνης και στην αποτυχημένη και διχαστική γραμμή της «ελευθερίας» και των «προνομίων» για τους εμβολιασμένους. Έτσι όμως υπονομεύεται η αξιοπιστία της συνολικής διαχείρισης, δεν προκύπτουν κοινωνικές συναινέσεις και, φυσικά, δεν επιτυγχάνεται ούτε ο στόχος του καθολικού εκούσιου εμβολιασμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)