to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανάλυση: Γιατί ο Μητσοτάκης απέπεμψε τον Μπογδάνο από την ΝΔ – Ο Δένδιας, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και η ακροδεξιά

Η σφοδρή παρέμβαση του υπουργού εξωτερικών δεν είχε όμως αποδέκτη μόνον τον βουλευτή της Α’ Αθήνας, αλλά και το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς στον πανικό του ο Μπογδάνος «έδωσε» την διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού, κα Αντώνιου, και τον βουλευτή Καστοριάς της ΝΔ Ζήση Τζηκαλάγια, που επίσης βρέθηκαν πρόσφατα στο Βίτσι για τις ακροδεξιές φιέστες μίσους.


Η ανάλυση του Νίκου Σβέρκου στην Αυγή:

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ήταν μέχρι πριν λίγες ώρες ένας εκ των ανοικτά ακροδεξιών βουλευτών της ΝΔ. Δεν ήταν όμως ο μόνος. Πιθανότατα, κρίνοντας με όρους επίδρασης στην ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης, να ήταν στην πραγματικότητα ένας περιθωριακός παράγοντας της συμπολίτευσης, που άφηνε καθημερινά το στίγμα του στην επικαιρότητα με την alt-right μισάνθρωπη και αντικομμουνιστική ρητορική του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ πρόσφατα, όταν ο Μπογδάνος δημοσίευσε άρθρο με ονόματα μικρών παιδιών σε σχολείο της Αθήνας μιμούμενος την πρακτική του Χρυσαυγίτη Παναγιώταρου, έδωσε άφεση αμαρτιών στον βουλευτή της Α’ Αθήνας. Μετά τα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Βουλής ο Μητσοτάκης ξαφνικά άλλαξε ρότα και διέγραψε τον Μπογδάνο. Τι μεσολάβησε;

Ας πούμε πρώτα τι ΔΕΝ μεσολάβησε. Ο Μπογδάνος τις ίδιες αντικομμουνιστικές αθλιότητες τις εκστομίζει εδώ και χρόνια. Επίσης προ ολίγων ημερών ο Μπογδάνος υπερασπίστηκε τους φασίστες στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης και επιτέθηκε στη Δικαιοσύνη. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμούσε να «καθαρίσει» με τον εν λόγω βουλευτή θα τον είχε διαγράψει τότε. Ωστόσο ο Μπογδάνος απλώς ευθυγραμμίστηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ και τους υπουργούς σαν τον Συρίγο που δεν έβλεπε βία από τους φασίστες αλλά από τους αντιφασίστες.

Τι συνέβη λοιπόν; Καταλύτης για την διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου υπήρξε η άγρια επίθεση -εντός των ορίων της επιχειρηματολογίας της Δεξιάς- που εξαπέλυσε ο Νίκος Δένδιας στον βουλευτή της ΝΔ. Η σφοδρή παρέμβαση του υπουργού εξωτερικών δεν είχε όμως αποδέκτη μόνον τον βουλευτή της Α’ Αθήνας, αλλά και το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς στον πανικό του ο Μπογδάνος «έδωσε» την διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού, κα Αντώνιου, και τον βουλευτή Καστοριάς της ΝΔ Ζήση Τζηκαλάγια, που επίσης βρέθηκαν πρόσφατα στο Βίτσι για τις ακροδεξιές φιέστες μίσους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δένδιας «σπάει» τη γραμμή του Μαξίμου σε ένα μείζον πολιτικό θέμα. Αίσθηση είχε προκαλέσει η προ μηνών σύγκρουσή του με τον Τούρκο ομόλογό του, όταν την ίδια ώρα το πρωθυπουργικό περιβάλλον προωθούσε την διατήρηση ήπιων τόνων απέναντι στη γείτονα.

Τώρα λοιπόν, ο Μητσοτάκης βρέθηκε μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα: Θα διέγραφε έναν περιθωριακό -και στα όρια του γραφικού- βουλευτή ή θα άφηνε την ακροδεξιά «λαδιά» να ποτίσει και τον στενό πυρήνα τους πρωθυπουργικού περιβάλλοντος; Προφανώς ο Μητσοτάκης επέλεξε το πιο εύκολο: Πήρε την πρώτη επιλογή.

Με την διαγραφή του Μπογδάνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, προσπαθεί να πετύχει έναν τριπλό στόχο:

Να κάνει ρελάνς στον Δένδια για την νέα ηχηρή του παρέμβαση στα εσωτερικά της κυβέρνησης και της ΝΔ
Να κάμψει τη δυσαρέσκεια του 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ που δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον ακροδεξιάς κοπής ανασχηματισμό και δηλώνουν «κεντροδεξιοί» (Το ανέφερε ο Δημήτρης Μαύρος της MRB σε παρουσίαση δημοσκόπησης στα μέσα Σεπτεμβρίου)
Να διατηρήσει αλώβητους τους δεσμούς του με την ακροδεξιά, καθώς διατηρεί τους ακροδεξιούς αντισημίτες Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη ακλόνητους στις θέσεις τους.

Το μόνο βέβαιο είναι πως μια διαγραφή βουλευτή δεν διαγράφει και το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας πολιτικής που στηρίζεται στην ακροδεξιά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)