to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΔΕΗ (Δεν Εχουμε Ηλεκτρικό)

Φυσικά πριν από το έγκλημα προηγείται η κατασυκοφάντηση του θύματος, επίσης παλαιά και αποδοτική μέθοδος


Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 προερχόμενη από την εθνικοποίηση 385 διαφορετικών (στην τεράστια πλειονότητά τους) ιδιωτικών εταιρειών και με την ίδρυσή της είχε το αποκλειστικό προνόμιο της κατασκευής, λειτουργίας και εκμετάλλευσης υδροηλεκτρικών και θερμικών εργοστασίων, όπως επίσης και της κατασκευής εθνικού δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα δικαίωνε τον κοινωφελή χαρακτήρα της με την υποχρέωση να παρέχει στη φτηνότερη δυνατή τιμή το ρεύμα, χωρίς διακρίσεις μεταξύ αστικού και αγροτικού πληθυσμού.

Για πολλές δεκαετίες το δημόσιο μονοπώλιο ηλεκτρικής ενέργειας ανέπτυξε το δίκτυό του στα πιο απομακρυσμένα και δύσβατα σημεία ολόκληρης της χώρας με κολόνες υπερυψηλής τάσης, με σταθμούς και υποσταθμούς, με λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια ανυπολόγιστης αξίας, αφού το καθένα από αυτά με σημερινές τιμές έχει κόστος κατασκευής πολλά δισ. ευρώ. Το συνολικό δίκτυο της ΔΕΗ υπολογίζεται σε περίπου 210.000 χιλιόμετρα.

Η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση αποτέλεσε και αποτελεί τον βασικό και στρατηγικό άξονα ανάπτυξης, τον κύριο βραχίονα της αμυντικής δύναμης της χώρας και έναν από τους ουσιαστικότερους φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής για τα πιο φτωχά και αδύναμα στρώματα πολιτών, ενώ η επιχείρηση αναδείχτηκε στον μεγαλύτερο εργοδότη, διασφαλίζοντας μόνιμη εργασία μέχρι και σε 17.500 άτομα, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση.

Διαχρονικά αποτελούσε την «πολύφερνη νύφη» ιδιωτικών συμφερόντων που ήθελαν να την αποκτήσουν με προξενήτρες τις συντηρητικές κυβερνήσεις της Δεξιάς. Η μέθοδος της τιμαριοποίησης του γίγαντα και της παραχώρησής του σε κομμάτια αποτέλεσε ανέκαθεν την πρόσφορη και ενδεδειγμένη μέθοδο ξεπουλήματος αντί πινακίου φακής.

Φυσικά πριν από το έγκλημα προηγείται η κατασυκοφάντηση του θύματος, επίσης παλαιά και αποδοτική μέθοδος.

Είναι ο Χατζηδάκης που το 2008, όταν ξεπούλησε τον ΟΤΕ (Ούτε Τηλεφωνία Εχουμε) στη γερμανική κρατική εταιρεία Deutsche Telecom (φαίνεται ότι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι Γερμανοί είναι κρατιστές), μας έλεγε ότι «η Ελλάδα περνάει στην πρώτη ταχύτητα των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης» και σήμερα έχουμε το πιο αργό και ακριβό ίντερνετ σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι θέσεις εργασίας έχουν περιοριστεί στο 1/3.

Είναι ο Χατζηδάκης που το 2009 όταν έκλεινε την Ολυμπιακή δίνοντας το μονοπώλιο στην Aegean έλεγε ότι «με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα χτίζουμε ένα νοσοκομείο τον μήνα». Τελικά κλείσανε νοσοκομεία χωρίς να ανοίξουν κανένα, έκαναν το ταξίδι στο Λονδίνο φτηνότερο απ’ ό,τι στη Θεσσαλονίκη και χαρίσανε περίπου 200 εκατ. ευρώ στον Βασιλάκη.

Είναι ο Χατζηδάκης που κατασυκοφάντησε τη ΔΕΗ, απολιγνιτοποίησε την παραγωγή της ενέργειας έναντι των ΑΠΕ (που καλύπτουν το 5% των αναγκών) και την αγοράζουμε πανάκριβα, εξαναγκάζοντας ακόμη και τον Μυτιληναίο να μιλήσει για «πρόωρη κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων» και για «απώλεια του κοινωνικού ρόλου της ΔΕΗ».

Είναι ο Μητσοτάκης που εγκληματεί ξεπουλώντας το 17% της ΔΕΗ έναντι 750 εκατομμυρίων (δηλαδή το 100% έχει αξία 4,41 δισ.;)

«Οπου το κέρδος παρά φύσιν γαμητέον»: Αντίγονος Α΄, βασιλιάς της Μακεδονίας.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)