to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σαν σήμερα πραγματοποιείται η 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ

38 μέρες μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, συνέρχεται η 6η ολομέλεια του ΚΚΕ στο Μπουρέλι της Αλβανίας και αποφασίζει επίσημα κατάπαυση του πυρός. Στα νέα καθήκοντα του κόμματος περιλαμβάνονται η ίδρυση ενός νόμιμου πλατιού αριστερού δημοκρατικού κόμματος και η έκδοση μιας νόμιμης αριστερής αθηναϊκής εφημερίδας.


Μια απ' τις πιο σημαντικές εσωτερικές διαδικασίες του ΚΚΕ πραγματοποιείται σαν σήμερα το 1949. Αναφερόμαστε στην 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ,  που έγινε στο Μπουρέλι της Αλβανίας.

Κι αυτό γιατί γίνεται σε μια εποχή με πρόσφατες τις συνέπειες της ήττας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οι φυλακές, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι τόποι εξορίας, έχουν πλημμυρίσει από αγωνιστές, ενώ ο ένοπλος δοσιλογισμός, τα καθάρματα δηλαδή που αρχικά υπηρέτησαν τις δυνάμεις κατοχής του άξονα και στην πορεία ένα μεγάλο μέρος του στελέχωσε τον λεγόμενο "Εθνικό Στρατό" άρχισαν να στελεχώνουν τον "σκληρό πυρήνα" του αστικού κράτους.

Την ίδια περίοδο τα Εκτακτα στρατοδικεία, έκαναν "υπερορίες" και η τρομοκρατία βασίλευε απ' την μια γωνιά στην άλλη σε όλη την Ελλάδα.

Με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης, η εκτίμηση που κάνει σήμερα η Κ.Ε του ΚΚΕ για την 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ και πώς τότε αυτό το όργανο του ΚΚΕ, εξηγούσε τα αίτια της ήττας του ΔΣΕ και τα καθήκοντα που καθόριζε μπροστά στην νέα κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, σηκώνει μεγάλη συζήτηση.

Η 6η Ολομέλεια της ΚΕ (9.10.1949) που συνήλθε στο Μπουρέλι της Αλβανίας, με σκοπό η καθοδήγηση του Κόμματος είδε κριτικά και αυτοκριτικά την πορεία της πάλης του κατά την προηγούμενη περίοδο και να προσαρμόσει την τακτική του στις νέες συνθήκες. Βάση της συζήτησης στην Ολομέλεια και των αποφάσεων που πήρε αποτέλεσε το ντοκουμέντο της λίμνης Ρίτσα.

Στην Απόφαση της 6ης Ολομέλειας αποτιμήθηκε ως εξής η προσφορά του ΔΣΕ:

«... Η τρίχρονη ηρωική εποποιία του ΔΣΕ αποτελεί ανεχτίμητο κεφάλαιο του λαϊκού απελευθερωτικού κινήματος της Ελλάδας, κεφάλαιο που καθαγιάστηκε με τη θυσία χιλιάδων και χιλιάδων αγωνιστών, αντρών, γυναικών, νέων, που, άλλοι δίνοντας τη ζωή τους και άλλοι τραυματίες και ανάπηροι, με το αίμα τους πότισαν και έθρεψαν τις ρίζες μιας λαϊκοδημοκρατικής και σοσιαλιστικής Ελλάδας. Ο ΔΣΕ μέσα στο σκληρό αιματηρό αγώνα ενάντια στους εγκάθετους του ξένου ιμπεριαλισμού δημιούργησε ολόκληρη στρατιά ηρώων. (...) Το ΚΚΕ, εμπνευστής, οργανωτής και καθοδηγητής του ΔΣΕ, έσωσε άλλη μια φορά την τιμή της Ελλάδας. 

Επίσης, η 6η Ολομέλεια έκανε και την παρακάτω βασική διαπίστωση:

«Η ήττα μας στη μάχη του Βίτσι-Γράμμου τον Αύγουστο του 1949 σημειώνει μια αλλαγή στην κατάσταση. Αυτό επιβάλλει μια αλλαγή στην πολιτική μας γραμμή. Η τακτική της συνέχισης οπωσδήποτε του ένοπλου αγώνα, που εκφράζει ένα μικροαστικό πνεύμα απελπισίας και έλλειψη προοπτικής, θα 'δινε τη δυνατότητα στον αντίπαλο να καταφέρει συντριπτικό χτύπημα εναντίον των αγωνιστών και στελεχών του λαϊκού επαναστατικού κινήματος». 7

Η Απόφαση της Ολομέλειας εκτίμησε ως βασικές αιτίες για την ήττα του ΔΣΕ:

«Την έκβαση της φετινής αναμέτρησης με τον εχθρό καθόρισε το γεγονός ότι το Κόμμα μέσα σε συνθήκες που οι δυσκολίες για τον αγώνα μας μεγάλωναν εξ αιτίας κυρίως της προδοσίας του Τίτο (...) δεν μπόρεσε να λύσει το βασικό πρόβλημα των εφεδρειών του ΔΣΕ και του εφοδιασμού των τμημάτων του της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, δεν κατάφερε να σπάσει την κατάσταση που δημιούργησε ο μοναρχοφασισμός στις πόλεις, για να εξασφαλίσει νέες δυνάμεις στο ΔΣΕ και για να συνδυάσει ένα γερό μαζικό κίνημα στις πόλεις με τον πόλεμο του ΔΣΕ στα βουνά».

Μια πιο αναλυτική αναφορά στις αποφάσεις θα βρείτε ΕΔΩ.

Φλωράκης, Χαρίλαος. Ομιλία του σ. Γιώτη (Χ. Φλωράκη) στην 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ στις 9/10/49

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)