to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:02 | 01.10.2021

Κοινωνία

BLOCO Νομικής: Παρέμβαση για τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» (φωτογραφίες)

«Η Νομική Σχολή Αθηνών οφείλει να πάρει θέση ως προς το ζήτημα και να ασκήσει πιέσεις ώστε να καθιερωθεί νομικά ως έγκλημα η γυναικοκτονία!»


Παρέμβαση πραγματοποίησε το φοιτητικό σχήμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, BLOCO Νομικής για την κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία ως εγκλήματος στον Π.Κ.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η αύξηση των γυναικοκτονιών και είναι καιρός να δοθούν ουσιαστικές λύσεις για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Ακόμα και την ώρα που πραγματοποιούνταν η παρέμβαση γνωστοποιήθηκε πως άλλη μια γυναίκα προστίθεται στον κατάλογο των γυναικοκτονιών, αυτή τη φορά στην Αργολίδα.

Παρατίθεται το κείμενο παρέμβασης:

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Μέσα σε ένα χρόνο έχουν τελεστεί στην Ελλάδα 11 γυναικοκτονίες με τελευταίο θύμα τη Δώρα, στην Ρόδο.

Πριν από λίγες μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι θα θεωρείται ως έγκλημα κάθε μορφή έμφυλης βίας. Ωστόσο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρας αλλά και οι συντηρητικοί κύκλοι γύρω από αυτόν αρνούνται πεισματικά να αντιληφθούν την κατάσταση. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα διαφορετικής αναφοράς του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα.

Η Νομική Σχολή Αθηνών οφείλει να πάρει θέση ως προς το ζήτημα και να ασκήσει πιέσεις ώστε να καθιερωθεί νομικά ως έγκλημα η γυναικοκτονία!

Μέσα σε ένα κοινωνικό σύστημα, που λειτουργεί με βάση το νόμο του ισχυρού, δηλαδή του άντρα, όπου οι γυναίκες καταπιέζονται, βιάζονται και δολοφονούνται απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκες, δεν μπορούμε άλλο να αγνοούμε τα εγκλήματα σε βάρος τους, ως εγκλήματα πάθους ή ως ότι "την σκότωσε επειδή την αγαπούσε".

Η Νομική Επιστήμη δεν μπορεί να είναι παρατηρητής. Απαιτούμε η σχολή να βγάλει επίσημη ανακοίνωση που να παίρνει θέση απέναντι στην συστημική καταπίεση των θηλυκοτήτων. Απαιτούμε να διαχωρίσει την θέση της από τον κύριο Τσιάρα και να πάρει θέση υπέρ της νομικής κατοχύρωσης του όρου γυναικοκτονία. Το χρωστάμε στις δολοφονημένες. Στις σχολές μας και παντού, δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι το ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΗ να γίνει η πραγματικότητα μας.

BLOCO Νομικής ΕΚΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)