to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 30.09.2021

Πολιτική

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλουν την τροποποίηση - δώρο της κυβέρνησης στην COSCO

Με ταχείες διαδικασίες κυρώθηκε εχθές στην Ολομέλεια της Βουλής η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά που ευνοεί την ΟΛΠ - COSCO εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την τροποποίηση της σύμβασης με την οποία η κυβέρνηση καλύπτει τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της εταιρείας δίνοντάς της παράταση πέντε ετών και δυνατότητα να ακυρώσει κάποια από τα έργα που είχε υποχρεωθεί να υλοποιήσει με τη σύμβαση του 2016.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την προθυμία της κυβέρνησης να ισχυριστεί ότι οι καθυστερήσεις δεν είναι ευθύνη της COSCO, παρότι κάτι τέτοιο πιστοποιείται από την έκθεση του ανεξάρτητου μηχανικού. Προειδοποίησε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να απαιτήσει από την εταιρεία όσα οφείλει διότι δεν υλοποίησε έγκαιρα τα έργα συνιστά απιστία εις βάρος του Δημοσίου.

Θοδωρής Δρίτσας: Η κυβέρνηση μετατρέπει το λιμάνι του Πειραιά σε Ειδική Οικονομική Ζώνη

«Θα καλούσα τους κυρίους Υπουργούς, τον κ.  Σταϊκούρα, τον κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και τους συνεργάτες τους που ενδεχομένως συντάσσουν τις ομιλίες τους να μην κουράζονται τόσο πολύ με αναλυτικά επιχειρήματα ότι δήθεν κατοχυρώνεται για το μέλλον η εγγυημένη εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης και υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για αυτά που τα περιέγραψε και ο ένας Υπουργός και ο άλλος και όλα αυτά. Μα, υπάρχει παράδοση. Φιλικός διακανονισμός. Και αυτό από τον ίδιο τον Υπουργό Ναυτιλίας έτσι ονομάστηκε. Την έχουμε την παράδοση από τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, την COSCO τότε, από το 2008. Δύο φορές έχει αποδειχθεί επενδυτής κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και καθ’ υποτροπή αναξιόπιστος σε σχέση με τις συμβατικές του υποχρεώσεις». δηλώνει ο Θ. Δρίτσας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Γ. Ραγκούσης: Μετά τη σύμβαση με την Cosco, η ΝΔ αποκλειστικά υπεύθυνη για όσα καταστροφικά συμβούν στην ζωή των κατοίκων της ΒΠειραιά

"Η ΝΔ μετά τη σκανδαλώδη σύμβαση με την Cosco, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για όσα καταστροφικά συμβούν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Β Πειραιά, στη ναυπηγοεπισκευή, στην πραγματική οικονομία, στους αρχαιολογικούς χώρους και στο περιβάλλον", τονίζει ο Γ. Ραγκούσης κατά την κρίσιμη συζήτηση στην Ολομέλεια της  Βουλής της Κύρωσης συμφωνίας τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Μάριος Κάτσης: Η κυβέρνηση χαρίζεται στην Cosco να μη κάνει επενδύσεις και κοροϊδεύει για ΟΛΗΓ και χερσαία ζώνη

«Η κυβέρνηση της Δεξιάς από τα παλιά, επιχειρεί με την παρούσα τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης να καλύψει τις ευθύνες της ΟΛΠ - COSCO για τη μη εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων. Την απαλλάσσει για τη μη υλοποίηση των επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ που είχαν συνομολογηθεί, καθιστώντας την ταυτόχρονα κυρίαρχο του λιμανιού του Πειραιά, εις βάρος της τοπικής οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κατοίκων των οικείων Δήμων. Της παραδίδει το 16% των μετοχών, που αποτελούσαν εγγύηση για την εκτέλεση των έργων, με το Δημόσιο να στερείται τα έσοδα από τα αντίστοιχα μερίσματα, ενώ την απαλλάσσει και από την καταβολή ποινικών ρητρών για τις καθυστερήσεις εκτέλεσης των έργων» ανέφερε ο Μ. Κάτσης για το συζητούμενο νομοσχέδιο.

tags: COSCO, ΟΛΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)