to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 30.09.2021

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα χρειάζονται ουσιαστική προστασία και όχι «outsourcing» σε ιδιωτικούς φορείς

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου και 22 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία ζητούν από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου εξηγήσεις για τo εσπευσμένο κλείσιμο των «ασφαλών ζωνών» για ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα σε Θήβα και Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης


Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου της Κ.Ο, Γιώργος Ψυχογιός και η Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μηταράκης αποφασίζει το κλείσιμο δομών ασυνόδευτων προσφυγόπουλων χωρίς να έχει ενημερώσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και χωρίς να έχει φροντίσει για τη σωστή προετοιμασία της νέας εγκατάστασής τους.

Οι άστοχες αυτές αποφάσεις ανατρέπουν τον προγραμματισμό για την εγγραφή και φοίτηση των παιδιών στα σχολεία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η ένταξή τους στο σχολικό πρόγραμμα.

H «ασφαλής ζώνη» στη Θήβα δημιουργήθηκε το 2017 και φιλοξενούσε το τελευταίο διάστημα 30 παιδιά, ενώ απασχολούσε 15 εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το κλείσιμο των δομών αυτών πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον δεν υπάρχει πλέον ανάγκη προστασίας των παιδιών που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, και όχι για να δίνονται ως «outsourcing» σε ιδιωτικούς φορείς!

Ο στόχος της προστασίας και της ομαλής κοινωνικής ένταξης των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων επιτυγχάνεται μέσω της πρόσβασης στην εκπαίδευση και της εγκατάστασης στις πόλεις και όχι σε απομονωμένες δομές. Ο Υπουργός πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο που άνοιξαν τα σχετικά επιτυχημένα προγράμματα, όπως το «ΕΣΤΙΑ», προς όφελος τόσο των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών όσο και των προσφύγων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)