to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:16 | 30.09.2021

Κοινωνία

Σταυρούπολη: Σε αστυνομικό κλοιό το ΕΠΑΛ - Αμηχανία στη ΝΔ για τις «ίσες αποστάσεις» μετά το ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα

Ένταση το πρωί όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν γονείς και συγκεντρωμένους να προσεγγίσουν το σημείο στο οποίο λάμβανε μέχρι χθες χώρα η δράση των ακροδεξιών. Μαθητές, φοιτητες και γονείς απέρριψαν χθες το δόγμα των ίσων αποστάσεων το οποίο συνεχίζουν να τηρούν ευλαβικά τα κυβερνητικά στελέχη.


Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται από νωρίς το πρωί το 1ο -2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης μετά τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχτηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες, από ομάδα φασιστικών, χουλιγκάνικων και λούμπεν στοιχείων που παρεισφρήσαν στο σχολείο, αλλά και μετά τη χθεσινή μαζίκη αντιφασιστική κινητοποίηση, στην οποία είχαν καλέσει φοιτητικοί σύλλογοι.

Νωρίς το πρωί ένταση σημειώθηκε όταν μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων και εκλεγμένων σωματείων, καθώς και φοιτητές θέλησαν να φτάσουν μπροστά στο σχολείο και η αστυνομία τους απαγόρευσε.

Η τελευταία ενημέρωση αναφέρει πως οι μαθητές εισήλθαν σήμερα εντός του σχολικού χώρου, ωστόσο ο απόηχος των μέχρι τώρα περιστατικών κρατά τη συζήτηση, ειδικά σε πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερα έντονη.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση τόσο για ατολμία μπροστά στα γεγονότα (υπενθυμίζεται η διήμερη καθυστέρηση του υπουργείου να ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα), όσο και για λογική ανοχής απέναντι στα ακραία στοιχεία, μέσω των ίσων αποστάσεων που τήρησαν στις δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη.

Αργά το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική για τη στάση αυτή, λέγοντας πως στο Μαξίμου ανησυχούν για το ακροδεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντας την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής, Άγγελος Συρίγος, δήλωσε πως παρατήρησε βίαιη συμπεριφορά στους διαμαρτυρόμενους έξω από το ΕΠΑΛ, συντηρώντας την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τη στάση της. Τα ευρύματα της ΕΛΑΣ διαψεύδουν ωστόσο τον υφυπουργό.

Ένταση με το… «καλημέρα»

Οι γονείς, όπως είπαν, ήρθαν για να αισθάνονται τα παιδιά ασφαλή και για συμπαράσταση και όχι για ένταση, ενώ τα παιδιά αναφέρουν ότι πολλοί είναι οι συμμαθητές τους που μετά τα γεγονότα δεν θα έρθουν σήμερα στο σχολείο, καθώς οι ίδιοι και οι οικογένειες τους φοβούνται.

Στο σημείο έφτασαν αυτή τη στιγμή και φοιτητές, οι οποίοι φωνάζουν αντιφασιστικά συνθήματα καθώς και γονείς αγανακτισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείων των παιδιών τους για τρίτη μέρα σήμερα.

Συρίγος: «Είδα άσκηση βίας από τους απέξω από το σχολείο»

Ο Άγγελος Συρίγος δεν επέλεξε μόνο την πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι στους νεοναζιστές και τους αντιφασίστες φοιτητές, μαθητές και γονείς αλλά έπεσε ακόμα ένα σκαλοπάτι στον πάτο του πηγαδιού, υποστηρίζοντας ότι εκείνος είδε άσκηση βίας από  εκείνους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Ο υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στην ΕΡΤ,  μετά την Νίκη Κεραμέως και την Ζέττα Μακρή, επέλεξε και εκείνος να μην συγκρουστεί με τους ακροδεξιούς και νεοναζιστές που μέσα από το σχολικό συγκρότημα εξαπολύουν επιθέσεις με μολότοφ, πέτρες και καδρόνια αλλά να καταδικάσει γενικώς και αορίστως τη βία από όπου και αν προέρχεται.

Μάλιστα, είπε ότι είδε και όσοι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για να διαμαρτυρηθούν για τους νεοναζιστές που ήταν μέσα στο σχολικό συγκρότημα, να έχουν ρόπαλα και να προβαίνουν σε πράξεις βίας.

Ο Άγγελος Συρίγος κάλεσε και όλα τα κόμματα να καταδικάσουν ισοπεδωτικά και τους νεοναζιστές και τους αντιφασίστες.

Ν. Φίλης: Χθες Χρυσή Αυγή - Κασιδιάρης, σήμερα ΝΔ - Συρίγος!

Έντονη ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη:

«Προχτές τους φασίστες στη Σταυρούπολη στήριξαν η Χρυσή Αυγή και ο Κασιδιάρης. Σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, που ισχυρίστηκε ότι δεν είδε βία «από μέσα», δηλ. από τις φασιστικές συμμορίες, αλλά «απέξω» δηλ. από τους αντιφασίστες μαθητές και τους φοιτητές που διαδήλωναν κόντρα στις φασιστικές επιδρομές! Ματαίως οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ του επισήμαναν το αυτονόητο, αυτό που όλοι παρακολουθήσαμε σε δεκάδες βίντεο. Αυτός επέμενε να ξεπλένει τους Χρυσαυγίτες και να λερώνει τους νέους. Ας θαυμάσει υφυπουργό Παιδείας ο κ. Μητσοτάκης!

Έχουμε ιστορική μνήμη. Ζήσαμε την εκκόλαψη του χρυσαυγιτισμού το 2012-2015, όταν οι τότε κυβερνώντες έκαναν δηλώσεις «ίσων αποστάσεων». Ο κ. Συρίγος βέβαια κάνει «το κάτι παραπάνω». Δεν τηρεί καν ίσες αποστάσεις, λέει οι απέξω φταίνε, δηλαδή οι νέοι, όχι οι κουκουλοφόροι με τις μολότοφ, τις αλυσίδες και τις σιδερογροθιές, που χαιρετούν ναζιστικά σε δεκάδες φωτογραφίες. Δεν περιμέναμε από τη ΝΔ του ακροδεξιού υπογείου τίποτα καλύτερο, ωστόσο ο κ. Συρίγος ξεπέρασε τα όρια.

Είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία το παιχνίδι που παίζει η ΝΔ, αφήνοντας την ακροδεξιά της συνιστώσα να ψηφοθηρεί στο βάλτο των φασιστών. Ο Μπογδάνος, ο Συρίγος και τα άλλα «λουλούδια» της νεοδημοκρατικής ακροδεξιάς, επιδίδονται συστηματικά σε ρατσιστικά παραληρήματα χωρίς να παραλείπουν να βάζουν στο στρόχαστρό τους ολόκληρη τη νεολαία. Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνιστά κάλυψη. Τις απαντήσεις στη δράση των ακροδεξιών με λοστάρια ή με κουστούμια δίνουν οι μαθητές και οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, και προ ολίγου στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα «ούτε στη Σταυρούπολη ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες, σε κάθε γειτονιά».

Ν. Ηλιόπουλος: Ο κ. Συρίγος συνεχίζει την κυβερνητική γραμμή ξεπλύματος των νεοναζί

Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσου Ηλιόπουλου για τη στάση της κυβέρνησης στα γεγονότα της Σταυρούπολης:

Στην Σταυρούπολη ζήσαμε την δράση οργανωμένων νεοναζί με οπλισμό και μαχαίρια.

Ο κ. Συρίγος συνεχίζοντας της κυβερνητική γραμμή ξεπλύματος των νεοναζί αρνήθηκε να παραδεχτεί την πραγματικότητα. Η δημοκρατική αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στον φασισμό δεν μπορεί να εξισώνεται με την νεοναζιστική δράση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ που διαρκώς αναβαθμίζει τις ακροδεξιές φωνές στο εσωτερικό της και δείχνει ανοχή σε φασιστικές πρακτικές φέρει μεγάλη ευθύνη.

ΚΚΕ: Επίσημη γραμμή του υπουργείου η αθώωση -μέσω της εξίσωσης- των εγκληματικών φασιστικών στοιχείων

Ο Περισσός αναφέρει: «Οι σημερινές ανεκδιήγητες δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, αποδεικνύουν ότι η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, που επιχείρησε να εξισώσει τους θύτες με τα θύματα, μέσα από “λογικές άκρων” και “συμψηφισμούς”, δεν ήταν τυχαία.

Φαίνεται ότι είναι επίσημη γραμμή του υπουργείου η αθώωση -μέσω της εξίσωσης- των εγκληματικών φασιστικών στοιχείων, που είχαν μετατρέψει το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης σε ορμητήριο κι ενώ βλέπουν το φως της δημοσιότητας εικόνες για τα “οπλοστάσια” που αυτοί οι πυρήνες διέθεταν. Όλα αυτά κάνει πως δεν τα βλέπει το υπουργείο, το οποίο θα πρέπει επιπλέον να απαντήσει και με ποιών την ανοχή αυτοί οι φασιστικοί πυρήνες είχαν κατοικοεδρεύσει στο συγκεκριμένο σχολείο».

Απέρριψαν το γαλάζιο δόγμα των ίσων αποστάσεων

Με πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη και κατέληξε στο ίδιο σημείο, ολοκληρώθηκε, πριν τις 9 το βράδυ της Τετάρτης, η αντιφαστιστική κινητοτοποίηση, στην οποία είχαν καλέσει φοιτητικοί σύλλογοι. Η κινητοποίηση εξέπεμψε σαφές μήνυμα κατά της νεοφασιστικής δράσης, τηρώντας... αποστάσεις από την τακτική των ίσων αποστάσεων στην οποία έχει επιδωθεί εξ αρχής η κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως στην κεφαλή την πορείας ήταν το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης και ακολουθούσε το πανό των φοιτητικών συλλόγων, ενώ κεντρικό σύνθημα ήταν «Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Μία σύλληψη και 19 προσαγωγές στην αντιφασιστική κινητοποίηση στη Σταυρούπολη

Με πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη και κατέληξε στο ίδιο σημείο, ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Τετάρτης, η αντιφαστιστική κινητοτοποίηση.

Πριν την έναρξη της πορείας, νέα επεισόδια σημειώθηκαν στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης , καθώς κουκουλοφόροι επιτέθηκαν εκ νέου στους φοιτητές, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν στη χρήση χημικών και τη προσαγωγή -σύμφωνα με πληροφορίες- 19 ατόμων.

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση κρατάει «ίσες αποστάσεις» με την ακροδεξιά

Κριτική στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας για την στάση που κρατούν απέναντι στα γεγονότα στην Σταυρούπολη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με τίτλο «Τα κοινά της Παιδείας».

Δεν έχει νόημα να καταδικάζεις την βία από όπου κι αν προέρχεται όταν ξέρεις από που προέρχεται, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δείτε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη, στην Σταυρούπολη χθες και σήμερα, όπου ένα δημόσιο σχολείο έχει καταληφθεί από ομάδες νεοναζί και το υπουργείο Παιδείας νίπτει τας χείρας του και κρατά ίσες αποστάσεις, λέει απλώς ότι καταδικάζει την βία…Για να μην χάσει το ακροατήριο της ακροδεξιάς αφήνει μία πηγή έντασης και σύγκρουσης μέσα στο σχολείο».

Γενικεύοντας την κριτική στην κυβέρνηση ανέφερε: «Η ύπαρξη ισχυρών δημόσιων συστημάτων εκπαίδευσης, είναι αναγκαία συνθήκη για να βρούμε αυτές τις απαντήσεις για το μέλλον…Για να νικήσουμε το μίσος, το φόβο, την παραπληροφόρηση, το φονταμενταλισμό…Όσοι σήμερα πολεμούν τη Δημόσια Παιδεία, δεν υψώνουν μόνο φραγμούς απέναντι στη γνώση, τη μόρφωση, για δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους. Αλλά υψώνουν ένα τείχος στην ίδια την πρόοδο αυτού του τόπου».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Η επένδυση στη Δημόσια Παιδεία δεν είναι απλά ιδεολογική στάση, αλλά ηθική υποχρέωση. Και σε ό,τι μας αφορά, θα είμαστε εδώ να συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε. Με σχέδιο, με όραμα και σεβασμό απέναντι στον κόσμο της εκπαίδευσης μα και απέναντι σε κάθε νέο άνθρωπο αυτού του τόπου».

Ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας συνολική αναδρομή στη περίοδο των μνημονίων σημείωσε ότι οι στόχοι της τρόικας δεν ήταν πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτεροι ούτε αθώοι σε σχέση με τις πιέσεις εσωτερικών παραγόντων. «Εμείς κυβερνήσαμε κάτω από ένα διαρκή εκβιασμό χρεοκοπίας. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ κυβερνά, ανέμελη, με της ίδιες όμως συνταγές της χρεοκοπίας», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και προχώρησε σε κριτική της κυβέρνησης: «Σε ότι αφορά το ιδεολογικό πρόσημο των μεταρρυθμίσεών της, υλοποιεί όλα όσα οι δανειστές έβαλαν στο τραπέζι και πίεσαν με την απειλή της χρεοκοπίας να εφαρμόσουμε. 

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας που κυβέρνησε με ένα κομμάτι της ακραίας δεξιάς του κ. Καμμένου δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην παράταξη που ξεκίνησε τη δίωξη της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ  

«Ο κ. Τσίπρας που κυβέρνησε με ένα κομμάτι της ακραίας δεξιάς του κ. Καμμένου δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην παράταξη που ξεκίνησε τη δίωξη της εγκληματικής οργάνωσης και στην κυβέρνηση που στην διάρκεια της θητείας της ολοκληρώθηκε η δίκη και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και την σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νέες συλλήψεις – Τα όπλα που βρέθηκαν

Αργά το βράδυ, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, συνδεόμενων με τα συγκεκριμένα επεισόδια. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 19χρονο μαθητή κι έναν 20χρονο εξωσχολικό, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί όπλων (επειδή στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο μαχαίρια κι ένα αεροβόλο πιστόλι).

Επιπλέον, κατά την ίδια ανακοίνωση, συνελήφθη ένας 15χρονος μαθητής επειδή είχε αναρτήσει σε διαδικτυακή εφαρμογή φωτογραφίες με μαχαίρια και πιστόλια. Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του κατασχέθηκαν δύο περίστροφα αερίου με έξι φυσίγγια, ένα μαχαίρι, ένας σουγιάς, μία θήκη όπλου, ένα κοντάρι κι ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Εκτός από τον ανήλικο συνελήφθη κι ο 54χρονος πατέρας του, καθώς κατείχε μία κυνηγετική καραμπίνα και 17 φυσίγγια, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη πέντε μαθητών (15 έως 17 ετών) κι ενός 20χρονου εξωσχολικού για οπλοκατοχή (βρέθηκαν πάνω τους μαχαίρια, μία σιδερογροθιά κ.ά.).

Ακόμη πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικία 15χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  •     2 περίστροφα αερίου και 6 φυσίγγια
  •     1 θήκη όπλου
  •     1 μαχαίρι και 1 σουγιάς
  •     1 κοντάρι
  •     1 ξύλινο μπαστούνι του μπέιζμπολ και
  •     Μία κυνηγετική καραμπίνα και 17 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου ιδιοκτησίας του 54χρονου πατέρα του, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια.

Άπαντες οι προαναφερόμενοι συνελήφθησαν για τα κατά περίσταση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και παράβασης του Νόμου περί όπλων και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι αφού παραπέμφθηκαν να δικαστούν με ρητή δικάσιμο σε δικαστήριο Ανηλίκων.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην πλατεία Τερψιθέας, κοντά στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη διάρκεια αντιφασιστικού συλλαλητηρίου όπου διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση, συνελήφθη ένα άτομο για κατοχή σπρέι πιπεριού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)