to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:00 | 28.09.2021

Πολιτική

Επίλυση του προβλήματος των δικαιούχων φοιτητών στέγασης στις ΦΕΖ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και θέμα της την επίλυση του προβλήματος των δικαιούχων φοιτητών στέγασης στις ΦΕΖ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.



Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνουν:

- Η Παλαιά Φοιτητική Εστία Ζωγράφου (ΦΕΖ) λειτουργούσε αδιαλείπτως από το 1975 και στεγάζεται σε ένα δεκαώροφο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου. Στην Εστία στεγάζονταν φοιτητές άλλων Πανεπιστημίων, όπως από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.ά. και φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε ποσοστό 1%.

- Ωστόσο, η εισδοχή των φοιτητών στη ΦΕΖ ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της επικείμενης ολοκληρωτικής ανακαίνισης των κτηριακών εγκαταστάσεων.

- Με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, λοιπόν, τόσο οι δικαιούχοι φοιτητές εισδοχής στη ΦΕΖ, όσο και οι πρωτοετείς φοιτητές που θα αιτούνταν στέγασης ενημερώθηκαν για την ανακαίνιση του κτιρίου των εστιών και για την αδυναμία υποβολής αιτήσεων στέγασης.

- Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αλλοδαποί φοιτητές που θα φοιτήσουν στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια μέσω του Προγράμματος ERASMUS.

- Προς το παρόν δεν έχει ανευρεθεί κάποια λύση για το που θα στεγαστούν οι συγκεκριμένοι φοιτητές, με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ να μην έχει πάρει θέση επί του θέματος και τα Ιδρύματα να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση.

- Το ζήτημα πιθανόν να λυθεί είτε με την μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών, είτε με την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος.

- Όμως, αφενός τα δωμάτια των  ξενοδοχείων που μισθώνονται, συνήθως, δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για τους φοιτητές και βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας ή απέχουν πολλά χιλιόμετρα από τα Πανεπιστήμια και αφετέρου το στεγαστικό επίδομα, ύψους μόλις 1000 ευρώ, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες στέγασης ενός φοιτητή, με δεδομένη και την αλματώδη αύξηση στις τιμές των ενοικίων.

Ερωτάται η κα. Υπουργός:
1. Πώς προτίθεστε να επιλύσετε το σοβαρότατο ζήτημα στέγασης των φοιτητών, που προέκυψε λόγω της δικαιολογημένης ανάγκης ανακαίνισης της Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου;
2. Με δεδομένο ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως φοιτητές σε σχολές που δεν διαθέτουν δικές τους εστίες, προτίθεστε να τους κατανείμετε στις άλλες φοιτητικές εστίες των Αθηνών, όπως τη Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, τις Νέες Εστίες Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή την Φοιτητική Εστία Αθηνών;
3. Εναλλακτικά προτίθεστε να θεσπίσετε την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος τουλάχιστον για τους συγκεκριμένους φοιτητές, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να καλύψει τις στεγαστικές τους ανάγκες;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)