to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 28.09.2021

Πολιτική

Γιώργος Σταθάκης: Η ΝΔ καταργεί τον στρατηγικό ρόλο της ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε εταιρεία που θα στοχεύει στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και της χρηματιστηριακής της αξίας»


«Επιστρέφουμε στο 2014 όταν η ΝΔ επιχείρησε να ιδιωτικοποιήσει όλες τις ενεργειακές υποδομές και τη ΔΕΗ. Τίποτα από αυτά δεν έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης.

«Ο στρατηγικός ρόλος της ΔΕΗ είναι τριπλός. Αφορά το ενεργειακό σύστημα το οποίο σήμερα με την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση αποκτά καθοριστική σημασία. Αφορά τη στήριξη της βαριάς βιομηχανίας και άλλων επιχειρήσεων. Αφορά και  την κοινωνική μέριμνα με το κοινωνικό τιμοιλόγιο για τα νοικοκυριά. Και τα τρία αυτά στοιχεία καταργούνται με το μοντέλο που  επιλέγει η Νέα Δημοκρατία, το οποίο είναι μοντέλο επιχείρησης ιδιωτικής. Ουσιαστικά με αυτό το μοντέλο αλλάζει ο χαρακτήρας της εταιρείας καθώς η εταιρεία γίνεται μία τυπική εταιρεία που θα φροντίζει την μεγιστοποίηση του οφέλους, με στόχο τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και της χρηματιστηριακής της αξίας.

Με αυτό τον τρόπο αλλάζει τελείως ο χαρακτήρας της επιχείρησης και αδρανοποιεί όλα τα στοιχεία που έχει η δημόσια ΔΕΗ, η οποία θα μπορούσε να συνεχίσει να αποτελεί τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος.

Η μετατροπή του ενεργειακού τομέα της χώρας σε 100% ιδιωτικό, είναι μεγάλο ολίσθημα και γίνεται σε μια εποχή, όπου η ενεργειακή κρίση δείχνει τις αδυναμίες αυτών των αγορών. Σε όλη την Ευρώπη οι χώρες αναθεωρούν τη στρατηγική τους ριζικά σχετικά με τις αγορές που είχαν απελευθερωθεί πλήρως. Διατηρούν ενα στρατηγικό παίκτη τύπου δημόσιας ΔΕΗ, γιατί δεν μπορούν να διαχειριστούν την ενεργειακή κρίση χωρίς δραματικές συνέπειες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)