to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 28.09.2021

Πολιτική

Μητσοτάκης - Μακρόν: Υπογραφή συμφωνίας για προμήθεια φρεγατών Belharra

Σε πανηγυρικό τόνο ανακοίνωσαν Κ. Μητσοτάκης και Εμ. Μακρόν την υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια της χώρας μας τριών φρεγατών από την Γαλλία - Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές - Λίγο κάτω από 800 εκατ. ευρώ το κόστος της κάθε φρεγάτας - Τα 5 δισ. αναμένεται να αγγίξει το συνολικό κόστος της αγοράς


Την συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία ανακοίνωσαν ο Κ. Μητσοτάκης και ο Εμ. Μακρόν σχετικά με την προμήθεια της χώρας μας τριών φρεγατών Belharra, με δυνατότητα προμήθειας ακόμα μίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί την δεύτερη μεγάλη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά και την αγορά δισεκατομμυρίων για τα Rafale. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η κάθε φρεγάτα θα στοιχίσει κάτι λιγότερο από 800 εκατ. ευρώ χωρίς τα όπλα που αυτή φέρει. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν την συμφωνία να έχει «κλειδώσει» από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και να περιλαμβάνει την αγορά 3 φρεγατών Belharra με την προαίρεση για την απόκτηση ακόμη μιας και 3 ή 4 κορβετών Gowind. 

Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Εμ. Μακρόν τόνισαν ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα. Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος εξήραν σε δηλώσεις τους την συνεργασία των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία. «Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων. Ο Εμ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafalle και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία. 

Από τη μεριά του ο Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε: «Στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας -Γαλλίας μετά τα 24 μαχητικά Rafale της πολεμικής αεροπορίας ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra για το πολεμικό μας ναυτικό, με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμη μια. Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει προφανώς κίνητρο εθνικό καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας, έχει όμως και κίνητρο ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την κοινή μας αμυντική βιομηχανία.

Είχα την ευκαιρία να τονίσω και στα Ηνωμένα Έθνη, ότι η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να έχει τη δυνατότητα αυτοτελώς να υπερασπιστεί τα δικά της εθνικά και γεωγραφικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κάνει μόνο εάν αναπτύξει τη δυνατότητα να μπορεί να επιχειρεί χωρίς κατά ανάγκη να προσβλέπει εάν το κρίνει η ίδια απαραίτητο στη συνδρομή του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών. Και βέβαια επιλογές όπως η σύναψη αυτής της εταιρικής στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας κινούνται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Διότι ενισχύοντας την αμυντική μας συνεργασία, προωθώντας τη διαλειτουργικότητα, αγοράζοντας ουσιαστικά ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα ακριβώς αυτή την κεντρική στρατηγική επιλογή υπηρετούμε και για αυτό και είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός, ότι σε διμερές επίπεδο, Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, ανοίγοντας προφανώς τον δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να συμμετέχουν σε ένα σχήμα πιο ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας, εφόσον αυτές το επιλέξουν»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, διότι η ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων υπηρετεί συνολικά την στρατηγική της χώρας εντός της βορειοατλαντικής συμμαχίας. «Θέλω να θυμίσω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας έτσι το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής

Η συμφωνία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και στην παγκόσμια ειρήνη ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, τονίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία αυτή δεν έχει κανένα προϊστάμενο διότι μιλάμε για μια ειρήνη κοινή. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι μια χειρονομία για να καταλαγιάσει την κρίση με της ΗΠΑ ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «αυτό που υπογράφουμε είναι μια στρατηγική συμφωνία δική μας. Μίλησα με τον κ. Μπάϊντεν και εκφράστηκα επ αυτού σε σχέση με το αυστραλιανό σύμφωνο. Η επιλογή της Αυστραλίας δεν αλλάζει τίποτα στην στρατηγική της Γαλλίας στον Ειρηνικό. Έχουμε πολλούς εταίρους στην περιοχή, και η Γαλλία είναι μια δύναμη στην περιοχή αυτή ανεξάρτητα από κάθε σύμβαση. Έχουμε πολλούς Γάλλους στην περιοχή, και επίσης 8 χιλιάδες στρατιώτες. Η επιλογή της Αυστραλίας με κάποιες συνέπειες που θα δούμε τις εβδομάδα που ακολουθούν, δεν έχει αντίκτυπο στην Ινδοειρηνική στρατηγική της Γαλλίας. Αυτή η στρατηγική εκφράστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η σύμβαση με την Αυστραλία ήταν μια εμπορική συμφωνία που ανήκε στους επικεφαλής των αντίστοιχων υπουργείων, υπήρχε όμως η κατασκευή υποβρυχίων στην Αυστραλία για τους Αυστραλούς. Οι επιπτώσεις για τη Γαλλία περιορίζονται σε κάποιες εκατοντάδες θέσεις μηχανικών».

Τι σημαίνει η συμφωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Η κυβέρνηση προβάλλει ως πρώτο και βασικό επιχείρημα της συμφωνίας Μητσοτάκη - Μακρόν στο Παρίσι ότι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).


Επίσης, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο-ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belharra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)