to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δημοψήφισμα εναντίον του λόμπι ακινήτων στο Βερολίνο

Οι Βερολινέζοι αποφασίζουν σήμερα για το εάν είναι δίκαιο ή άδικο δύο με τρεις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες να ελέγχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα


Οι κάτοικοι του Βερολίνου θα επιλέξουν σήμερα με ένα δημοψήφισμα εάν είναι δίκαιο ή άδικο δύο με τρεις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες να ελέγχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα, κατοικίες και κτήρια, να καθορίζουν τις τιμές των ενοικίων και στην πράξη να κρατούν σε κατάσταση ομηρείας την ποιότητα ζωής ενός μεγάλου τμήματος των κατοίκων της γερμανικής πρωτεύουσας.

Πάνω από το 80% των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων του Βερολίνου μένει στο ενοίκιο, ενώ η άφιξη 350.000 νέων κατοίκων την τελευταία δεκαετία εκτίναξε τις τιμές των ενοικίων και των ακινήτων.

«Το λόμπι των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων και οι κερδοσκόποι θα λάβουν ένα μεγάλο μήνυμα από τους κατοίκους του Βερολίνου», τόνισε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου για το Δικαίωμα στην Κατοικία «Απαλλοτριώστε την Deutsche Wohnen & Cο.» Ρούζμπεχ Ταχέρι, εκτιμώντας ότι η συγκέντρωση περισσότερων από 350 χιλιάδων υπογραφών για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προδικάζει και τη νίκη εναντίον του λόμπι του real estate. «Καταθέσαμε σχεδόν 360 χιλιάδες υπογραφές, σε σχέση με τις 175 χιλιάδες υπογραφές που απαιτούνται, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για την ιστορία της άμεσης δημοκρατίας στο Βερολίνο», συμπλήρωσε ικανοποιημένος ο Ταχέρι, που είναι στέλεχος του Die Linke.

Οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος έχουν μετατρέψει σε σημαία τους τις διατάξεις του συντάγματος που προβλέπει τις απαλλοτριώσεις για κοινωνικούς σκοπούς και προτείνουν την έκδοση ομολόγων για την αγορά των ακινήτων της Deutsche Wohnen (της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων στη Γερμανία που ελέγχει στο Βερολίνο τουλάχιστον 113 χιλιάδες διαμερίσματα και κατοικίες), τα οποία θα αποπληρωθούν από τα έσοδα από τα ενοίκια που θα εισπράττει η νέα δημόσιο εταιρεία που θα πρέπει να αναλάβει τη διαχείρισή τους.

Η πόλη - κρατίδιο του Βερολίνου ελέγχεται από τον Κόκκινο - Πράσινο - Κόκκινο συνασπισμό, που έχει κάνει πραγματικά θαύματα για την πόλη, αλλά στο θέμα του δημοψηφίσματος παρουσιάζεται αρκετά κατακερματισμένος.

Η υποψήφια δήμαρχος των Σoσιαλδημοκρατών του SPD Φρανζίσκα Γκίφεϊ, που αναμένεται να εκλεγεί, είναι αντίθετη με την απαλλοτρίωση των ακινήτων, ενώ και άλλα ηγετικά στελέχη του SPD που ήταν υπέρ της απαλλοτρίωσης άλλαξαν στάση τις τελευταίες εβδομάδες, βλέποντας το SPD να πλησιάζει ακόμη περισσότερο προς την είσοδο της Καγκελαρίας.

Για το κίνημα «Απαλλοτριώστε την Deutsche Wohnen & Co.» και τη «Συμμαχία Δράσης Εναντίον της Απόγνωσης και της Τρέλας των Ενοικίων» η πολιτική του SPD και μερικώς και των Πράσινων αποτέλεσε ένα μεγάλο θέμα αντιπαράθεσης τις τελευταίες ημέρες, που ακολούθησαν την πρόσφατη πορεία που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι στοχεύουν να επεκτείνουν σε εθνικό επίπεδο τις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή κατοικία, το μπλοκάρισμα των ενοικίων για μια εξαετία και την απαγόρευση σε μια ιδιωτική εταιρεία να ελέγχει περισσότερα από 3 χιλιάδες διαμερίσματα.

Την τελευταία πενταετί, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στο Βερολίνο κατά 39%. Ταυτοχρόνως, την τελευταία δεκαετία η μέση τιμή του τετραγωνικού μέτρου για την αγορά κατοικίας στο Βερολίνο πέρασε από τα 1.700 στα 5.000 ευρώ, ενώ τα μέσα εισοδήματα των εργαζομένων κατέγραψαν πολύ μικρή άνοδο.

Παράλληλα, το Συνταγματικό Δικαστήριο υποστήριξε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι το θέμα θα ρυθμιστεί με εθνικό νόμο και ακύρωσε τον αποκαλούμενο τοπικό νόμο Mietendeckel, που πάγωνε για μια πενταετία τα ενοίκια στο Βερολίνο. Ο «Σύλλογος Ενοικιαστών» του Βερολίνου καταγγέλλει ότι για τις οικογένειες με εισοδήματα κάτω από τον μέσο όρο το κόστος κατοικίας ξεπερνά το 50% των μηνιαίων εισοδημάτων τους, με τις τιμές να έχουν φτάσει στα 5,30 ευρώ για τα προκατασκευασμένα διαμερίσματα και στα 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα προπολεμικά ή πολυτελή διαμερίσματα.

Τοπικές εκλογές στο Βερολίνο

Οι κάτοικοι του Βερολίνου θα εκλέξουν σήμερα και τους 130 εκπροσώπους της Βουλής - δημοτικού συμβουλίου της πόλης - κρατιδίου του Βερολίνου, εκ των οποίων 78 απευθείας από τις εκλογικές περιφέρειες της πόλης και 52 άμεσα από τα ψηφοδέλτια του κρατιδίου ή των διαμερισμάτων του.

Ο Μίχαελ Μιούλερ, ο απερχόμενος δήμαρχος του SPD, θα αφήσει, φαίνεται, τη θέση του στην 43χρονη ομοσπονδιακή υπουργό Οικογένειας Φρανζίσκα Γκίφεϊ, που θα στηρίξει τη συνέχιση της συνεργασίας με τους Πράσινους και το Die Linke. Η βουλευτής Μπετίνα Γιάρας είναι η υποψήφια δήμαρχος των Πράσινων.

«Χτίστε, χτίστε, χτίστε», λέει ο  Όλαφ Σολτς

Ο Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε, στο παραπέντε των εκλογών, να παρουσιάσει στο Μόναχο τις προτάσεις του SPD για την κατοικία λανσάροντας μια αντεπίθεση στο στεγαστικό πρόβλημα για να υποστηρίξει την προσφορά κατοικιών σε προσιτές τιμές εκτιμώντας ότι το δικαίωμα στην κατοικία αποτελεί το κοινωνικό πρόβλημα του καιρού μας.

«Έχουμε ένα πρόβλημα με την έλλειψη κατοικιών σε προσιτές τιμές στη Γερμανία και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ανάγκη περισσότερα διαμερίσματα, που να είναι προσιτά σε όλους. Ένα μόνο πράγμα βοηθάει: Να χτίσουμε, να χτίσουμε, να χτίσουμε», τόνισε ο Σολτς, σε μια από τις τελευταίες του προεκλογικές εκδηλώσεις στο Μόναχο, υποσχόμενος την κατασκευή τουλάχιστον 400 χιλιάδων διαμερισμάτων τον χρόνο, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 100 χιλιάδες θα κατασκευαστούν με δημόσια χρηματοδότηση για να δοθούν στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Αποφεύγοντας να στηρίξει το πάγωμα των ενοικίων, ο Σολτς τόνισε ότι μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση οι τιμές των ενοικίων θα πρέπει να αυξάνονται μόνο εκεί που κρίνεται αναγκαίο. «Για μένα, σεβασμός σημαίνει ότι όλοι έχουν δικαίωμα σε ένα διαμέρισμα σε προσιτή τιμή και συνεπώς σε μια αξιοπρεπή ζωή», τόνισε ο Σολτς.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD πρότεινε, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, τη δημιουργία μιας «Συμμαχίας για κατοικίες σε προσιτές τιμές» , στην οποία θα συμμετέχουν οι δήμοι, οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, ο κατασκευαστικός τομέας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι σύλλογοι ενοικιαστών και τα συνδικάτα. «Όλοι μαζί πρέπει να εγγυηθούν ότι θα επιλύσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα», σημείωσε ο Σολτς, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να επωμιστούν τμήμα του κόστους των ρύπων για τη θέρμανση των κατοικιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)