to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:43 | 26.09.2021

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Η μεσαία τάξη υποφέρει από τη «στοργή» της κυβέρνησης

Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Μπάντιο.


Ολόκληρη η συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο:

-  Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε από τη ΔΕΘ το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα στελέχη της κυβέρνησης το παρομοίασαν με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του 2014 και εκτιμούν ότι δεν είναι κοστολογημένα μέτρα. Τι απαντάτε;

Εάν είναι στελέχη της ίδιας κυβέρνησης που εκλέχθηκε με την υπόσχεση για ανάπτυξη 4% και μέσα στο πρώτο εξάμηνο, πριν την πανδημία, έριξε την οικονομία στην ύφεση, η γνώμη τους έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σχεδόν αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας παρουσιάσαμε τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομικής δραστηριότητας. Τα κυβερνητικά στελέχη έμειναν τελικά επί μήνες θεατές. Το αποτέλεσμα ήταν οι ζημιές να σωρεύονται και να καθίστανται σε αρκετές περιπτώσεις μη αναστρέψιμες. Το ίδιο συμβαίνει τώρα με το κύμα ακρίβειας. Προειδοποιούσαμε και προτείναμε ήδη από τον περασμένο Μάιο συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα και είναι τέλος Σεπτεμβρίου και στην κυβέρνηση δηλώνουν πως «…παρατηρούν το φαινόμενο με ανησυχία».

Καλό είναι επιτέλους τα κυβερνητικά στελέχη να πάψουν να κυβερνούν αντιπολιτευόμενοι το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κανείς δεν ξεχνά πως το 2015, αυτοί που μιλούν σήμερα για το 2014, έφυγαν παίρνοντας μαζί τους και τα «πόμολα» και δεν υπήρχαν χρήματα για τις συντάξεις του επόμενου μήνα. Αντίθετα, χάρη στην πολιτική υπευθυνότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στο «μαξιλάρι» των 37 δισ ευρώ, η κοινωνία μπόρεσε να αντέξει τους κραδασμούς της υγειονομικής κρίσης. Αυτά είναι τα πεπραγμένα μας και με εφόδιο τις κοινωνικές αναφορές μας, τις αρχές, τις προτεραιότητες και την εμπειρία μας, είμαστε έτοιμοι για τη νέα αρχή μακριά από τις ιδεοληψίες και την τοξικότητα αυτής της κυβέρνησης.

-  Από την μεριά του ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα μείγμα μέτρων που απευθύνεται κυρίως στην πολυπόθητη μεσαία τάξη. Γιατί διαφωνείτε με τα μέτρα που ανακοίνωσε;

Μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και η μεσαία τάξη υποφέρει από τη «στοργή» την οποία με την οποία περιβάλλεται από τον κ. Μητσοτάκη. Δύο ήταν υποτίθεται οι κοινωνικές ομάδες στις οποίες θα εστίαζαν τα μέτρα της κυβέρνησης: οι νέοι και η μεσαία τάξη. Οι νέοι λοιπόν τί άκουσαν από τον κ. Μητσοτάκη; Γιγαμπάιτ και επίδομα 100 ευρώ και αυτά με σύντομη ημερομηνία λήξης. Η δε μεσαία τάξη τον άκουσε να επαναλαμβάνει προηγούμενες εξαγγελίες και να μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές από του χρόνου ενώ η ρευστότητα τελείωσε …προχθές.

Πρέπει να δοθεί περιθώριο στις νεότερες γενιές να πλάσουν και να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Μια προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την κινητοποίηση των υγιών δυνάμεων της χώρας. Κάναμε ξεκάθαρο πως θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες και τους αποκλεισμούς που επέφερε η κυβέρνηση στην εκπαίδευση και την εργασία. Απέναντι στο ξαναζεσταμένο πακέτο των εξαγγελιών Μητσοτάκη, εμείς προτάσσουμε την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης ώστε να επιτύχουμε την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμετοχή. Κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιάταξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον υπουργό ανάπτυξης, πιστεύουμε στην ανάγκη πρόσβασης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας στη ρευστότητα.

Θεωρείτε ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος για πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επόμενες εκλογές; Αυτή η αντιστροφή του κλίματος υπέρ σας εκτιμάτε ότι θα γίνει λόγω της φθοράς της κυβέρνησης ή λόγω της δικής σας πολιτικής παρουσίας;

Το σύνολο των δημοσκοπήσεων αποκαλύπτει την εντεινόμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας και την οριστική απομυθοποίηση της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Το αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτικό, οικονομικό και επικοινωνιακό μέτωπο που στήριξε τον κ. Μητσοτάκη, υποχωρεί μπροστά στην πραγματικότητα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως το σύστημα που το δημιούργησε δε διαθέτει εφεδρείες, πρόθυμες να συνεχίσουν να υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα των δημοκρατικών θεσμών. Ο μόνος τρόπος για να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο που χρεοκόπησε τη χώρα και τραυματίζει την κοινωνία, είναι η πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Με στόχο αυτή τη νέα αρχή, παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας. Διαβουλευόμαστε με την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους, τους εργαζόμενους, την μεσαία τάξη που τόσο υποφέρουν από την πολιτική εξαπάτησή τους από τον κ. Μητσοτάκη. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους πολίτες με μόνη προτεραιότητα την κοινωνία και τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξή της.

Ο στόχος για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τη συζήτηση για τις εκλογικές συνεργασίες. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε προσωπικότητες που θα προέρχονται από την κοινωνία και θα συμμετέχουν σε αυτή. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να βρεθούν αυτά τα πρόσωπα; Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια;

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το πολιτικό ζήτημα στην ουσιαστική του διάσταση. Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακόμη και με μια ψήφο ανοίγει το δρόμο στην προοδευτική διακυβέρνηση. Ανοίγει το δρόμο για τη συστράτευση της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Η συλλογική αυτή προσπάθεια πρέπει να έχει ως βάση της τις μέγιστες δυνατές κοινές προτεραιότητες και προγραμματικές συναινέσεις.

Υπήρξαν αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια για το άρθρο του ευρωβουλευτή του κόμματος σας Στέλιου Κούλογλου για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν έβγαλε ειδήσεις». Θεωρείτε ότι είναι μια θεμιτή κριτική που μπορεί να γίνεται ανοιχτά ή υπάρχει εσωκομματικό ζήτημα;

Ο ίδιος ο κ. Κούλογλου, σε δημόσια τοποθέτησή του, μίλησε για άστοχη διατύπωση. Σε κάθε περίπτωση, η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με μείζονα ζητήματα που απειλούν τη συνοχή και την ευημερία της. Τα εθνικά ζητήματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται καθημερινά ανεπαρκής, ανίκανη, ενίοτε και επικίνδυνη. Σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, δεν υπάρχει περιθώριο για αμφίσημα μηνύματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)