to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:15 | 26.09.2021

Διεθνή

Στο «νήμα» η πρωτιά των γερμανικών εκλογών: Οριακές οι πρώτες διαφορές - Προεξοφλεί νίκη το SPD

Το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει αβέβαιο: Οριακό προβάδισμα για το SPD δίνει το ARD - Περίπου το 40% των 60,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στη Γερμανία δήλωνε αναποφάσιστο πριν τις κάλπες- Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν το πρώτο κόμμα να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP).


Ομοσπονδιακές εκλογές διεξάγονται στη Γερμανία, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης γυρίζει σελίδα στη μετά-Μέρκελ εποχή και έπειτα από σχεδόν 16 χρόνια διακυβέρνησης από την καγκελάριο.

Τελευταίες ενημερώσεις για τα ποσοστά:

  • Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε πριν από λίγο το ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.
  • Την ίδια ώρα, προβάδισμα δύο μονάδων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) δίνει αυτή την ώρα το ZDF.  Σύμφωνα με την πρόγνωση του καναλιού, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης.

Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μεταδίδουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.

Στη μέτρηση του ARD, μετά τα δύο μεγάλα κόμματα, ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.

Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων

Από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται και επομένως έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

"Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε πριν από λίγο ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην 'Αγγελα Μέρκελ. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

Υψηλότερη η συμμετοχή από το 2017

Μεγάλη συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο. Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επισημαίνεται, το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο - ανάμεσά τους και η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Η ψήφος πάντως του υποψηφίου καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) 'Αρμιν Λάσετ θα μετρηθεί κανονικά ως έγκυρη, παρά το γεγονός ότι συνιστά «παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Ο Λάσετ, κατά την άσκηση νωρίτερα σήμερα του εκλογικού του δικαιώματος στο 'Ααχεν, δίπλωσε το ψηφοδέλτιο κατά τρόπο ώστε να φαίνεται τι είχε ψηφίσει, κάτι που απαγορεύεται.

«Ένας εθνικά γνωστός πολιτικός ψήφισε το δικό του κόμμα, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ότι επηρέασε άλλους ψηφοφόρους», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη ψήφος δεν θα ακυρωθεί.

«Σασπένς» λόγω επιστολικής ψήφου

Η ανακοίνωση των πρώτων exit poll στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους η ίδια η Μέρκελ, επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο. Αυτές οι ψήφοι δεν θα υπολογιστούν στην αρχική εκτίμηση.

Κατά συνέπεια, το όνομα του νέου καγκελαρίου πιθανόν να μην γίνει γνωστό το βράδυ.

Με 40% αναποφάσιστους και οριακές διαφορές στις δημοσκοπήσεις άνοιξαν το πρωί οι κάλπες

Το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει αβέβαιο, καθώς περίπου το 40% των 60,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στη Γερμανία παραμένει αναποφάσιστο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του νυν υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς φέρονται να έχουν μικρό προβάδισμα, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν το 25% των προθέσεων ψήφου. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Άρμιν Λάσετ συγκεντρώνουν το 22% με 23%, ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Πράσινοι έχουν υποψήφιο για την καγκελαρία στις φετινές εκλογές, όμως η Αναλένα Μπέρμποκ είδε τη δημοτικότητά της να μειώνεται και το κόμμα αναμένεται να βρεθεί στην τρίτη θέση, με ποσοστό περίπου 17%.

Πρόκειται για ιστορικό ποσοστό για τους Πράσινους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν ξεπεράσει το όριο του 10% παρά μόνο το 2009. Όμως ενδέχεται να υπάρξει απογοήτευση στο κόμμα, καθώς τον Απρίλιο εμφανιζόταν πρώτο στις προθέσεις ψήφου.

Οι διαβουλεύσεις ίσως καθυστερήσουν την αποχώρηση Μέρκελ από την καγκελαρία

Η Μέρκελ –επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU)– κατάφερε να κερδίσει τις τέσσερις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, καθορίζοντας την πολιτική της Γερμανίας. Είναι η δεύτερη μακροβιότερη καγκελάριος της χώρας μετά τον Χέλμουτ Κολ.

Θα χρειαστούν μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μάλλον θα χρειάζεται να περιλαμβάνει τρία κόμματα, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950.

Η 67χρονη Μέρκελ ίσως χρειαστεί να παραμείνει επικεφαλής της Γερμανίας ως το τέλος του έτους.

Τα σενάρια για τον επόμενο κυβερνητικό Συνασπισμό

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν όποιο κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ του SPD και του CDU να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Οι Πράσινοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, κατά προτίμηση με το SPD.

Η Αριστερά (Die Linke) φαίνεται επίσης έτοιμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον πρέπει πρώτα να αλλάξει θέση όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εισήλθε για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ πριν τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εδραιωθεί στο πολιτικό τοπίο, συγκεντρώνοντας περίπου το 10%, πάντως κανένα κόμμα δεν προτίθεται να το συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τι θα (έπρεπε να) σημαίνει μια νίκη του SPD για την Ελλάδα

Σε θετικές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να στοχεύσει τώρα η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημ. Παπαδημούλης: «Η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών αποδυναμώνει το δόγμα Σόιμπλε. Αυτό είναι καλό για την Ελλάδα»

"Οι μεγάλοι ηττημένοι των γερμανικών εκλογών είναι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Αυτό είναι καλό για την Ελλάδα. Θα βοηθήσει στο να υπάρξουν θετικές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα αφορούν και το ελληνικό δημόσιο χρέος", επισήμανε στη χθεσινοβραδινή εκπομπή του OPEN με θέμα τις γερμανικές εκλογές ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

"Είναι φανερό ότι το προβάδισμα το έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες και ο Σόλτς για την καγκελαρία της Γερμανίας. Η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών αποδυναμώνει το δόγμα Σόιμπλε. Τα, δε, κέρδη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, αν συνδυαστούν με το να μπει οριακά η Αριστερά στη γερμανική βουλή, θα δημιουργήσουν καλύτερους πολιτικούς συσχετισμούς, και μια Γερμανία πιο ανοικτή στα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Νότου", εκτίμησε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωσε ακόμη: "Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Σολτς είναι υπερεπαναστάτης, αλλά ως καγκελάριος σε μια κυβέρνηση με τους Πράσινους, θα είναι πιο ευέλικτος από ότι ο υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ". Εκτίμησε, δε, πως και "ο Λάσετ θα αμφισβητηθεί εντός των Χριστιανοδημοκρατών".

"Πάντως, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μας προϊδεάσει για μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της οποίας η Μέρκελ θα παραμένει καγκελάριος", είπε ακόμη. Τέλος, ανέφερε: "Μας προβληματίζει η υποχώρηση της Αριστεράς στα ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει πολύ στενές σχέσεις και με την Αριστερά, αλλά και με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους της Γερμανίας, και αυτά τα δύο κόμματα κέρδισαν έδαφος".

πληροφορίες: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)