to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:13 | 25.09.2021

Διεθνή

Πρώτο βήμα στη μετά Μέρκελ εποχή: Οι Γερμανοί στις κάλπες

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 60 εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόροι, σε μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση που θα αναδείξει τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς διατηρούν ισχνό προβάδισμα (μεταξύ 24% και 26%) έναντι του συνασπισμού CDU και CSU (21% ως 25%) κα του Άρμιν Λάσετ. Οι Πράσινοι κυμαίνονται στο 16,5%, το ακροδεξιό AfD στο 10%, οι Φιλελεύθεροι στο 11% και το Die Linke στο 6%


Mέχρι, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή διαγκωνίζονται τα κόμματα στη Γερμανία διεκδικώντας την ψήφο των 60 εκατομμυρίων πολιτών με δικαίωμα ψήφου, καθώς και το Σάββατο διεξάγονται προεκλογικές εκδηλώσεις και ομιλίες στη χώρα με την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη. Οι κάλπες της Κυριακής θα αναδείξουν τη διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία, με το ενδεχόμενο μιας οριακής νίκης του SPD και της δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους - αλλά άγνωστο ακόμα τον τρίτο εταίρο - να είναι αυτή την ώρα το επικρατέστερο σενάριο.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις: Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά SPD-CDU

H δημοσκοπική πορεία των κομμάτων στη διάρκεια του 2021, στο γράφημα του Der Spiegel - Το SPD πέρασε το CDU/CSU μόνο το τελευταίο δίμηνο

Η εκλογική κούρσα της Κυριακής αναμένεται εξαιρετικά αμφίρροπη, με τη δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και τα λεγόμενα «Χριστιανικά Κόμματα» (CDU - CSU) να κυμαίνεται εντός των ορίων του στατιστικού λάθους. 

Στις δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας τα ποσοστά του SPD κυμαίνονται μεταξύ 24% και 26% και των Xριστιανικών Kομμάτων μεταξύ 21% και 25%. Στις περισσότερες όμως έρευνες η ποσοστιαία διαφορά των δύο πολιτικών δυνάμεων κινείται εντός του «στατιστικού λάθους», που είναι, ανάλογα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 2,5%-3%.

Με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, πάντων, προκύπτουν οι ακόλουθοι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί: SPD-CDU/CSU, SPD-FDP-Πράσινοι, SPD-Πράσινοι-Αριστερά όπως και CDU/CSU-FDP-Πράσινοι. Επειδή κανένα άλλο κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί του, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται εκτός κυβερνητικού κάδρου.

Ο (κατά το CDU - CSU) «μπαμπούλας» της Αριστεράς

Σε μια προσπάθεια να κερδίσουν κυρίως τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, τα κόμματα διεξάγουν ακόμη και σήμερα προεκλογικές εκδηλώσεις.Στο πλευρό του υποψηφίου των δύο Χριστιανικών Κομμάτων, Άρμιν Λάσετ η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συμμετείχε αυτή την εβδομάδα σε τρεις προεκλογικές εκδηλώσεις. Η τελευταία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι στη γενέτειρα του Άρμιν Λάσετ, το Άαχεν. Το κεντρικό μοτίβο αυτών των συγκεντρώσεων είναι ότι σε περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο κόμμα το SPD, «η Γερμανία θα πάει αριστερά».

Το αίνιγμα των Φιλελεύθερων - Η στάση του Die Linke

Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κολωνία ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, υποστήριξε την αναγκαιότητα της πολτικής αλλαγής, ενώ το κεντρικό σύνθημα της υποψήφιας των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, χθες στο Ντίσελντορφ ήταν ένα «οικολογικό ξεκίνημα».

Ο δε πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, επεσήμανε στο Δεύτερο Γερμανικό Πρόγραμμα (ZDF) για μια ακόμη φορά, ότι προτιμά έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τα Χριστιανικά Κόμματα και τους Πράσινους. Παράλληλα όμως δεν απέκλεισε ρητά τη συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Από την πλευρά τους το SPD και οι Πράσινοι δεν έχουν αποκλείσει καμία κυβερνητική συνεργασία – ούτε με το Die Linke. Σε προεκλογική εκδήλωση στο Βερολίνο ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Ντίντμαρ Μπαρτς, τόνισε ότι μια πολιτική αλλαγή στη Γερμανία θα επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή της Αριστεράς σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Το φαινομενικό παράδοξο της διάστασης μεταξύ κόμματος και υποψήφιου καγκελάριου

Σε δημοσκόπηση του Δεύτερου Γερμανικού Προγράμματος (ZDF) το 35% των ερωτηθέντων δεν είναι σίγουροι αν καν θα συμμετέχουν στις εκλογές και σε περίπτωση που θα συμμετέχουν, ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Η έρευνα του ZDF αναδεικνύει πρώτο κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκεντρώνουν ένα 25%, ενώ ακολουθούν CDU και CSU με 23%. Επικρατέστερος υποψήφιος για το αξίωμα του καγκελαρίου είναι και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς. Το 47% των ερωτηθέντων θα τον προτιμούσαν για καγκελάριο, ένα 20% τον υποψήφιο των χριστιανικών κομμάτων, Άρμιν Λασετ, και το 16% την πολιτικό των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ.

Το γεγονός ότι ο Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό απ’ ότι το SPD εξηγείται με τα κριτήρια, βάσει των οποίων ψηφίζουν οι πολίτες στη Γερμανία. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov μόνο για το 7% των ερωτηθέντων το αποφασιστικό κριτήριο για να ψηφίσουν ένα κόμμα είναι το πρόσωπο. Ένα 38% αποφασίζει βάσει των προγραμματικών θέσεων των κομμάτων και το 44% δηλώνει ότι πρόσωπο και περιεχόμενο είναι εξίσου σημαντικά.

«Η επαγγελία της αδύναμης αλλαγής»

Τα διακυβεύματα των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών, τα μετεκλογικά σενάρια, τις πιθανότητες σχηματισμού προοδευτικού κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και τους συσχετισμούςπου  θα διαμορφωθούν για την Ευρώπη μετά την κάλπη, που θα σημάνει τη μετά-Μέρκελ εποχή, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και αναλυτικότερα στην ανάλυση του δημοσιογράφου Νίκου Χειλά για το Ινστιτούτο ΕΝΑ.

Εκει, ο Νίκος Χειλάς επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η κρίση στη Γερμανία είναι ολόπλευρη και ξεπερνά κάθε άλλη μεταπολεμικά. Κι αυτό έχει αρνητικό ψυχολογικό αντίκτυπο. Mε τον Covid-19 –παρά τον εμβολιασμό της πλειοψηφίας του πληθυσμού– να συνεχίζει να θερίζει, οι αντοχές μειώνονται. Το ίδιο και με το κλίμα στην εντατική, τα δάση στην πυρά, τις πόλεις στις πλημμύρες, την οικονομία κρατημένη όρθια μόνο χάρη στα δεκανίκια του κράτους και τη γερμανική, όπως και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική στα συντρίμμια ύστερα από το φιάσκο στο Αφγανιστάν και την «προδοσία» των Γάλλων από τους Αμερικανούς και Βρετανούς στο θέμα του εξοπλισμού της Αυστραλίας. Σε αυτά προστίθενται τα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών, δομικά και μη...»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)