to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 25.09.2021

Πολιτική

Μ. Χατζηγιαννάκης: Τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ έχουν δώσει σαφή και επώδυνα δείγματα γραφής

«Τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ έχουν δώσει σαφή όσο και επώδυνα για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας δείγματα γραφής. Όσο και αν επενδύει στην επικοινωνία η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη -και επενδύει αδρά- καμιά τυχαία συνάντηση του πρωθυπουργού με χαρούμενους καουμπόηδες στα Φάρσαλα δεν μπορεί πλέον να κρύψει από τον μέσο Έλληνα πολίτη αυτό που ο ίδιος βιώνει»


Συνέντευξη του Μίλτου Χατζηγιαννάκη, Βουλευτή Ευβοίας, αναπλ. τομεάρχη Εσωτερικών και υπεύθυνου Τοπ. Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχίαστη εφημερίδα "Το Παρασκήνιο

 

-       Ο πρόεδρός σας, στη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο για μια νέα αρχή. Μήπως μια νέα αρχή, εκτός από τις νέες πολιτικές προτάσεις, θα ήθελε και νέα πρόσωπα, απαλλαγμένα από πολιτικές ανακολουθίες του πρόσφατου κυβερνητικού παρελθόντος σας;

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για μία νέα αρχή, με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, κάτι που σηματοδοτεί πως στόχος μας είναι στην επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με βασικό πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να συμμετέχουν αξιοσέβαστες προσωπικότητες, που έχουν αναδειχθεί από την κοινωνία μέσα από την εργασία τους και την προσφορά τους. Οι άνθρωποι αυτοί ανέδειξαν τις γνώσεις τους, την επάρκειά τους και τη θέλησή τους να συμβάλλουν στην πρόοδο της κοινωνίας μας, χωρίς να έχουν καμία σχέση με κόμματα. Τέτοιοι άνθρωποι είναι αναγκαίοι και για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά κυρίως για τη χώρα μας. Η νέα κοινωνική κρίση μόνο με ανθρώπους μέσα από την ίδια την κοινωνία μπορεί να ξεπεραστεί, σε συνδυασμό με ένα προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης της Ελλάδας.

Όσον αφορά τις νέες πολιτικές προτάσεις που σηματοδοτούν αυτή τη νέα αρχή παρουσιάστηκαν ενδελεχώς στο περασμένο διήμερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον Αλέξη Τσίπρα. Η νέα προοδευτική διακυβέρνηση θα έχει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα ύψους 5 δις. ευρώ, χρήματα που θα διοχετευθούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, που βλέπουν τα δύο και πλέον χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ να αδειάζουν διαρκώς οι τσέπες τους, προκειμένου να γεμίζουν ακόμα περισσότερο αυτές των μεγαλοεπιχειρηματιών στα πέριξ του πρωθυπουργικού γραφείου.
 

-       Στο εγχείρημα, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Αλήθεια υπάρχει αντιστοίχιση του 31,5 τοις εκατό με την σημερινή οργάνωση της παράταξής σας;

Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό δεν είναι φαινόμενο που αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Οι κοινωνίες και οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δείχνουν μία αποστροφή και έναν ενδοιασμό στη συμμετοχή τους στα κόμματα. Στην Ευρώπη και ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία, τα κόμματα έχουν χάσει 1 έως 1,5 εκατομμύρια μέλη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αριθμός που αντιστοιχεί σε συνολική απώλεια του ενός έως των δύο τρίτων των αρχικών υποστηρικτών τους. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στις Σκανδιναβικές χώρες, με την πτώση στον αριθμό των μελών να φτάνει το 50% ή και το 60%. Στη χώρα μας η πτώση συμμετοχής είναι μικρότερη, αλλά σαφώς επηρεάζει την παρουσία του πολιτικού προσωπικού. Η αντιστοίχιση δεν υπάρχει σε κανένα κόμμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως είπαμε, θέλουμε μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή. Τη στιγμή που ορισμένοι σήμερα αντιμετωπίζουν τη συμμετοχή στα κοινά ως ευκαιρία βολέματος στο επιλεκτικό και καθόλου επιτελικό “κράτος” της Νέας Δημοκρατίας, δική μας πρόθεση είναι να καταργήσουμε τις απαράδεκτες ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης για δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας. Αυτά που δημιουργούν την αποστροφή του κόσμου προς την πολιτική, αυτά που κάνουν τον κόσμο να λέει «όλοι ίδιοι είναι» θα τα αλλάξουμε, όπως τα αλλάξαμε και την πρώτη φορά της διακυβέρνησης, όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Γιατί, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
 

-       Προοδευτική διακυβέρνηση. Πώς, πότε, και με ποιους, όταν όλοι οι όμοροι χώροι διάκεινται με αντιπαλότητα, αν όχι με εχθρότητα απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Μήπως έχετε κατά νουν κάποιο κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης να τους θέσετε υπόψιν προεκλογικά;

Στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι να αγκαλιάζει πολιτικές και πολίτες που έχουν στιβαρή δημοκρατική και προοδευτική βάση, πριν ακόμα από τη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας. Πιστεύουμε σε μία προοδευτική διακυβέρνηση, πιστεύουμε στην απλή αναλογική και στη συνεργασία. Πολλές από τους “πολιτικούς αντιπάλους” του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μάς  κατακρίνουν για δήθεν αντιγραφή των θέσεών τους. Εφόσον όμως υπάρχουν ταυτοτικές και προγραμματικές συγκλίσεις και κοινές γραμμές των φορέων, θεωρώ ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος του προοδευτικού χώρου. Αναφέρομαι σε εντός εισαγωγικών πολιτικούς αντιπάλους, γιατί ο πραγματικός αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία. Είναι μία παράταξη που επιχειρεί επικοινωνιακά να παρουσιάσει ένα φιλο-κοινωνικό και προοδευτικό πρόσωπο, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει τριών μεγαλο-υπουργούς του ΛΑΟΣ και ασκεί μία βαθιά αντιλαϊκή και συντηρητική πολιτική. Απέναντι στην πολιτική της ΝΔ που στοχεύει στην ευημερία των λίγων, οι υπόλοιπες δυνάμεις που προσδιορίζονται προοδευτικές  οφείλουν να συστρατευθούν με γνώμονα την ευημερία των πολλών.
 

-       Στην υπόθεση ότι αύριο προκηρύσσονται εκλογές. Ποιο θα ήταν το εκλογικό σας αφήγημα;

Τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ έχουν δώσει σαφή όσο και επώδυνα για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας δείγματα γραφής. Όσο και αν επενδύει στην επικοινωνία η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη -και επενδύει αδρά- καμιά τυχαία συνάντηση του πρωθυπουργού με χαρούμενους καουμπόηδες στα Φάρσαλα δεν μπορεί πλέον να κρύψει από τον μέσο Έλληνα πολίτη αυτό που ο ίδιος βιώνει. Η ελληνική κοινωνία διακατέχεται από ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας για την επόμενη μέρα. Ανασφάλειας για τη ζωή και την αξιοπρεπή του διαβίωση, για τις σπουδές, την εργασία και τον μισθό του, για την υγειονομική του περίθαλψη, για τις ανισότητες που βλέπει καθημερινά να διευρύνονται προς όφελος των λίγων και προνομιούχων. Σε όλα αυτά έχει φτάσει η στιγμή να μπει ένα τέλος. Οι άνθρωποι του μόχθου, της παραγωγής και της δημιουργίας, η νέα γενιά της Ελλάδας που στις φωτιές του καλοκαιριού έδειξε την αλληλεγγύη και την αυταπάρνησή της, όλες και όλοι αυτοί αξίζουν μια καλύτερη ζωή. Απέναντι στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη που έχει μετατρέψει το κράτος σε αποκλειστικό μεσάζοντα εξυπηρέτησης των ολιγαρχικών ιδιωτικών συμφερόντων, δικό μας όραμα είναι μια βιώσιμη οικονομία και μία κοινωνία που στο επίκεντρό τους θα έχουν τους πολλούς. Ο δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος αποτελεί ιστορικά τον πλειοψηφικό πόλο στην πατρίδα μας και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα τον εμπιστευτούν, ακόμα και αύριο αν χρειαστεί, προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη να ανασυγκροτήσει την κοινωνική συνοχή και να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα.
 

-       Επειδή η πολύπαθη Εύβοια είναι η εκλογική σας περιφέρεια, πως προχωράνε οι εργασίες για την επόμενη ημέρα του νομού μετά τις πυρκαγιές. Συμφωνείτε με την επιτροπή Μπένου;

Η καταστροφή είναι βιβλική στην Εύβοια και, δυστυχώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος ερημοποίησης της περιοχής μας. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τα πάντα και αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό που επείγει είναι να εξασφαλιστεί το σήμερα, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για το αύριο. Να μπορέσουν να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους, προστατευμένοι. Λέγοντας προστατευμένοι, εννοώ ότι πρέπει άμεσα να  αρχίσουν και να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Σχετικά με την επιτροπή Μπένου, δεν θα αναφερθώ στο πρόσωπο του συναδέλφου πρώην δημάρχου που εκτιμώ, αλλά στη θεσμική εκτροπή δημιουργίας της επιτροπής από τον κ. Μητσοτάκη. Μίας επιτροπής χωρίς μέλη και χωρίς καμία θεσμική νομιμοποίηση από τη βουλή, μόνο και μόνο για να ξεχαστεί επικοινωνιακά η τεράστια κυβερνητική ανικανότητα στην αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς. Δεν αποτελεί δε τη μόνη αντιθεσμική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, αφού αυτή την εβδομάδα πέρασε μια ρύθμιση απευθείας αναθέσεων αντιπλημμυρικών έργων που, παρότι παρακάμπτει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει. Προφανώς τα έργα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, ωστόσο οι πολίτες της Εύβοιας έχουν πολύ πικρή εμπειρία από την προϊστορία αυτής της κυβέρνησης σε αντίστοιχες καταστάσεις.

Εάν δεν υπάρχει άμεση αντιμετώπιση των δυσκολιών στην καθημερινότητα των πολιτών, εάν δεν υλοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα άμεσα και εάν δεν υπάρχει η γενναία χρηματοδότηση για τις βασικές υποδομές στην Εύβοια, το σχέδιο του κ. Μπένου θα είναι ένα πολύ ωραίο πλην όμως αδειανό πουκάμισο, αφού οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας θα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)