to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η εκλογολογία και τα παρεπόμενά της

Aπό την Θεσσαλονίκη, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να θέσει πολωτικά το δίλημμα των επόμενων εκλογών, με στόχο τις ίδιες τις εκλογές -όποτε γίνουν- αλλά και τις ενδεχόμενες διεργασίες μέχρι να στηθούν οι κάλπες.


Επειδή φοβάται την δημιουργία σχήματος ή σχημάτων πέριξ της ΝΔ, δεν διστάζει να βλάπτει εξώφθαλμα την εξωτερική πολιτική της χώρας μη φέρνοντας στην Βουλή προς κύρωση τα πρωτόκολλα μιάς Συμφωνίας, την οποία κατά τα άλλα “σέβεται και τηρεί”.

Τυχοδιωκτισμός χωρίς όρια. Αν διέθετε κι άλλον Θάνο Πλεύρη θα τον έβαζε κι αυτόν στην κυβέρνηση, έστω και αν διαγραφόταν η προοπτική όπου εμφανίζονταν οι κ.κ. Πλεύρηδες να αντηχούν φασιστικά εμβατήρια, κάτι που δεν θα ενοχλούσε πολλούς από αυτούς που ψήφισαν στο παρελθόν Χρυσή Αυγή. Στις ακραίες συνθήκες που δημιούργησαν οι συμπεριφορές του Κ. Μπογδάνου, όχι απλώς δεν τολμά να τον αγγίξει, αλλά τον ανέχεται να λειτουργεί ως ένας ακόμη εκ των αντιπροέδρων του ιδίου φυράματος.

Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ θέλει να διαμορφώσει πριν τις επόμενες εκλογές ένα κλίμα σαν να επρόκειτο να είναι οι δεύτερες, που ίσως ακολουθήσουν με ενισχυμένη αναλογική. Να εδραιώσει δηλ. στις τάξεις της την εντύπωση ότι δεν υπάρχει χώρος για χαλαρή ψήφο ενόψει απλής αναλογικής και ότι, αν κάποια ψήφος θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ.

Απ’ την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να θέσει το πλαίσιο για μεγιστοποίηση των δυνάμεών του, όπως είναι βέβαιο ότι θα κάνει κάθε κόμμα, ανεξαρτήτως του τί θα γίνει μετά τις εκλογές. Εκεί, οι συμπεριφορές θα καθορισθούν από την πολιτική γεωγραφία του αποτελέσματος των εκλογών με απλή αναλογική. Κανένα προοδευτικό κόμμα δεν θα μπορέσει εύκολα να αρνηθεί έστω την ανοχή, αν αυτή είναι αναγκαία, εκ της αριθμητικής του αποτελέσματος, για την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, ώστε να μην συνεχίσει το ληστρικό έργο της η τυχοδιωκτική εκδοχή της σημερινής δεξιάς. Το “όχι” σε μία τέτοια προοπτική θα είχε, για όποιον επιμείνει σ’ αυτό, σκληρό τίμημα στις επόμενες εκλογές. Όλα αυτά όμως είναι πρωθύστερα. Είναι επίσης βέβαιο ότι, αν από τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ προκύψει κάποιος εκλεκτός ενός συγκεκριμένου συστήματος, τότε οι δημοσκόποι θα κάνουν κυριολεκτικά πάρτυ για την δημιουργία κλίματος ότι αλλάζουν τα πράγματα στο ευρύτερο δημοκρατικό τόξο, προκειμένου να διευκολυνθεί ο εκλεκτός τους Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο στόχος για μεγιστοποίηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντίκειται στην λογική της απλής αναλογικής, αλλά είναι μία απολύτως θεμιτή πολιτική επιδίωξη, όπως και κάθε άλλου κόμματος. Ο ανήσυχος για όσα μπορούν να συμβούν στην δεξιά πολυκατοικία Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να περάσει το μήνυμα ότι το δικό του συμπίλημα είναι ο απαρασάλευτος κορμός και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει διαρροές λόγω απλής αναλογικής. Η υπέρβαση αυτής της καλλιεργούμενης λογικής ήταν ο στόχος της δήλωσης του Αλ. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη ότι, ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση που θα σχηματίσει δεν θα είναι στενά κομματική. Το πώς μπορεί να γίνει αυτό είναι θέμα συζήτησης, η οποία δεν μπορεί να γίνει τώρα, επειδή είναι πρωθύστερη και όχι μόνο γι΄ αυτόν τον λόγο.

Ο τρόπος που ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι εγχώριοι ή αλλοδαποί σύμβουλοί του φαίνεται να θέλουν να οξύνουν την πόλωση, μπορεί να εξαντλήσει τα όριά της στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, ενώ στις ενδεχόμενες δεύτερες, ένας ενισχυμένος ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ακυρώσει τον μπαμπούλα της αστάθειας και να πάει σ’ αυτές με ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις για μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από το πρόγραμμά του.

Σε τελική ανάλυση, ένα τέτοιο πρόγραμμα και οι βαθειές τομές που θα είναι αποφασισμένος να κάνει μέσα σε συνθήκες διαφορετικές από εκείνες που κλήθηκε να κυβερνήσει την πρώτη φορά, θα κρίνουν την εκλογική του επιτυχία.

Ο αγώνας μέσα στον λαό και σε κάθε επαγγελματική ομάδα, προκειμένου να καταδειχθεί η ολιγαρχική φύση της σημερινής ασκούμενης πολιτικής και όχι η αφηρημένη και ακατάσχετη εκλογολογία, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να πορευθεί κανείς προς το αύριο.

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)