to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πρόταση Κομισιόν: Με καλώδιο USB-C θα φορτίζονται όλες οι ψηφιακές συσκευές

Στο μέλλον smartphones, tablets, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, κονσόλες παιχνιδιών θα φορτίζονται με καλώδια USB-C - Οι απορριφθέντες και οι αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι συσσωρεύουν έως και 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νομοθεσία για την καθιέρωση μίας κοινής θύρας φόρτισης για όλες τις σχετικές ηλεκτρονικές συσκευές. Σύμφωνα με την πρόταση η τεχνολογία γρήγορης φόρτισης θα εναρμονιστεί ώστε η σύνδεση τύπου USB-C να γίνει η τυπική θύρα για όλα τα smartphones, tablets, κάμερες, ακουστικά, φορητά ηχεία και φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί η πρόταση, καθώς θεωρείται εχθρική προς την καινοτομία, θα συμβάλει στη μείωση των αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού και θα είναι βολικό για τους καταναλωτές καθώς θα υπάρχει ένα συμβατικός τρόπος φόρτισης των ηλεκτρονικών συσκευών.

Η σύνδεση τύπου USB-C είναι η πιο διαδεδομένη για τα κινητά τηλέφωνα έτσι κι αλλιώς με μόνη εξαίρεση την αμερικανική εταιρεία Apple που χρησιμοποιεί το δικό της πρότυπο που ονομάζεται Lightning.

H Επιτροπή προτείνει επίσης τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές, χρησιμοποιώντας έναν φορτιστή για πολλές συσκευές ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που σχετίζεται με την παραγωγή και τη διάθεση φορτιστών, υποστηρίζοντας έτσι την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Η συνεργασία με τη βιομηχανία σε εθελοντική προσέγγιση μείωσαν ήδη τον αριθμό των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από 30 σε 3 μέσα στην τελευταία δεκαετία, αλλά δεν μπόρεσαν να δώσουν μια ολοκληρωμένη λύση. Η Επιτροπή προτείνει τώρα νομοθεσία για τη δημιουργία κοινής λύσης χρέωσης για όλες τις σχετικές συσκευές.

Η πρόταση της Κομισιόν για να υλοποιηθεί θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με συνήθη νομοθετική διαδικασία της συναπόφασης, ενώ μεταβατική περίοδος 24 μηνών από την ημερομηνία έγκρισης θα δώσει στη βιομηχανία αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί πριν από την έναρξη της εφαρμογής. Πρακτικά ο πλήρης συντονισμός θα είναι εμφανής από το τέλος του 2024.

Σημειώνεται ότι, το 2020, περίπου 420 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές πωλήθηκαν στην ΕΕ. Κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές διαθέτουν περίπου τρεις φορτιστές κινητών τηλεφώνων, εκ των οποίων χρησιμοποιούν δύο σε τακτική βάση. Παρ’όλα αυτά, το 38% των καταναλωτών αναφέρουν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα τουλάχιστον μία φορά επειδή δεν μπορούσαν να φορτίσουν το κινητό τους τηλέφωνο επειδή οι διαθέσιμοι φορτιστές ήταν ασύμβατοι.

Η κατάσταση δεν είναι μόνο ενοχλητική αλλά και δαπανηρή για τους καταναλωτές, οι οποίοι ξοδεύουν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε αυτόνομους φορτιστές που δεν συνοδεύονται από ηλεκτρονικές συσκευές. Επιπλέον, οι απορριφθέντες και οι αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι συσσωρεύουν έως και 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο.

tags: usb

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)