to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 22.09.2021

Οικονομία

Κίνα: Κοντά στη κατάρρευση η Evergrande – Φόβοι για εξελίξεις στη παγκόσμια οικονομία

Ο οίκος αξιολόγησης S&P δήλωσε ότι αναμένει μία χρεοκοπία εντός της εβδομάδας ενώ αναμένει ότι οι κινεζικές αρχές θα παρέμβουν μόνο εάν οι εξελίξεις συμπαρασύρουν και άλλους παίκτες της αγοράς των ακινήτων


Ο κατασκευαστικός κολοσσός Evergrande βρίσκεται σε τροχιά πτώχευσης και σύντομα μπορεί να συμβεί το μοιραίο, με ότι κινδύνους συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη για τη παγκόσμια οικονομία.

Συνολικά η εταιρεία έχει χρέη 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει υπολογισμών του Bloomberg, που συνιστούν το 2% του ΑΕΠ της Κίνας ή περίπου δύο φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας! Συνεπώς, μία κατάρρευση είναι πιθανόν να συμπαρασύρει τις κινεζικές τράπεζες αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη στη δίνη μίας νέας οικονομικής κρίσης, καθώς η έκθεση των αγορών στην Κίνα είναι μεγάλη.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P δήλωσε ότι αναμένει μία χρεοκοπία εντός της εβδομάδας ενώ αναμένει ότι οι κινεζικές αρχές θα παρέμβουν μόνο εάν οι εξελίξεις συμπαρασύρουν και άλλους παίκτες της αγοράς των ακινήτων.

Παράλληλα, κορυφαίοι αναλυτές των Citigroup, Barclays και UBS θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι υπερεκτιμημένος και δεν θα βρεθούμε σε μία στιγμή τύπου Lehman Brothers όπως το 2008.

Τη στιγμή που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Κίνα, funds που διαχειρίζονται οι BlackRock, Ashmore και η HSBC είχαν αγοράσει επιθετικά ομόλογα της Evergrande, λίγο πριν αρχίσει η κατάρρευση τη τιμής της μετοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, συνολικά, η BlackRock κρατάει χρέος ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, όσο και η Ashmore και μία πτώχευση θα ήταν πραγματικά καταστροφική και για τα δύο fund. Η HSBC είναι λιγότερο εκτεθειμένη, έχοντας επενδύσει 31 εκατομμύρια δολάρια, αν και το ποσό έχει υποτιμηθεί λόγο της πτώσης των τιμών.

Τι σκέφτεται το ΚΚΚ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας αντιμετωπίζει το δίλημμα της παρέμβασης ή μη. Εάν παρέμβει και σώσει την εταιρεία αποφεύγει ένα συστημικό ρίσκο και εξασφαλίζει την ομαλή αναπαραγωγή της κινεζικής οικονομίας, δημιουργώντας μία εταιρεία ζόμπι που ζει με κρατικό χρήμα. Εάν την αφήσει να πτωχεύσει στέλνει τα δικά του μηνύματα προς τους άλλους κολοσσούς, δηλώνοντας ότι οποιοσδήποτε μπορεί να αποτύχει και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας όπως στη Δύση.

Ωστόσο, ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει εντολές στις αρμόδιες αρχές να ξεκινήσουν την δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την ανακατασκευή του χρέους της Evergrande και την συνεννόηση με πιθανούς επενδυτές.

Οι προβλέψεις που έχουν εκδηλωθεί στα διάφορα fora είναι διφορούμενες και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει με βεβαιότητα την οποιαδήποτε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση εάν υπάρξει μία άτακτη χρεοκοπία τότε είναι πολύ πιθανόν να συμπαρασυρθεί τόσο η κινεζική, όσο και η παγκόσμια οικονομία σε έναν νέο κύκλο ύφεσης.

Ειδικά σε μία περίοδο που το μέγεθος του πληθωρισμού, η άνοδος στις τιμές της ενέργειας και η δυναμική της μετα-πανδημικής ανάπτυξης μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν εκπέμπουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)