to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 22.09.2021

Πολιτική

Σε φιέστα με Ερντογάν και Τατάρ ο Ελπιδοφόρος - Ακύρωσε τη συνάντηση ο Αναστασιάδης, άγνωστο τι θα κάνει ο Μητσοτάκης

Kρίση στις σχέσεις της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο προκαλεί η πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου να παραστεί σε φιέστα για τα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη που οργάνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμμετείχε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.


O προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ φέρετει σύμφωνα με δημοσιεύματα να μην ενημερώσει για την πρόθεσή του να δώσει το παρών σε μια εκδήλωση, η οποία, εκτός των άλλων συμβολισμών, εμπεριείχε και τη νομιμοποίηση της συμμετοχής του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι ειδικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, πνέει μένεα κατά τουΕλπιφοδόρου και ως ένδειξη της δυσαρέσκειας του ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. «Δεν μπορώ να τον συναντήσω όταν μια μέρα πριν ήταν σε φιέστα με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο Κύπριος Πρόεδρος

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Αναστασιάδης πήρε αυτή την απόφαση αφού νωρίτερα επικοινώνησε με την Αθήνα και ως εκ τούτου θεωρείται πολύ πιθανό ότι μετά τον Κύπριο Πρόεδρο θα ακυρώσει την συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναχωρεί αργά το απόγευμα της Τετάρτης για τη Νέα Υόρκη, καθώς είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του το οποίο είχε ανεπίσημα γίνει γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο, μεταξύ άλλων επαφών στην αμερικανική μεγαλούπολη να συναντήσει τον  Ελπιδοφόρο, κάτι, ωστόσο, για το οποίο φαίνεται να έγιναν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα συνεργάτες του πρωθυπουργού να αφήνουν ανοικτό να θα υπάρξει το επόμενο διήμερο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Το «Σπίτι της Τουρκίας» είναι ένας ουρανοξύστης στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στην 1η Λεωφόρο, που θα στεγάζει τη μόνιμη αντιπροσωπία της Τουρκίας στον ΟΗΕ αλλά και το τουρκικό προξενείο. Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του, Εμινέ, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως επίσης και ο κατοχικός ηγέτης Τατάρ.

Ο. Γεροβασίλη: Κρίσιμος ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής & του Οικουμενικού Πατριαρχείου – Η χώρα χρειάζεται ενεργητική εξωτερική πολιτική

Κληθείσα να σχολιάσει την παρουσία Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση Ερντογάν στις ΗΠΑ και την πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε τα εξής:

Είναι κρίσιμη όντως η στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται τα δύο τελευταία χρόνια με σοβαρές ευθύνες της ελληνικής πλευράς.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή ως προς τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις που οργανώνει η τουρκική πλευρά καθώς αυτή προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος.

Ωστόσο η Αρχιεπισκοπή όπως και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν έναν πολύ σημαντικό και σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσουν σε σοβαρά θέματα όπως το άνοιγμα της Χάλκης, η στήριξη Κωνσταντινοπολιτών κ.ό.κ.. Σε αυτό τον σύνθετο ρόλο θα πρέπει να υποστηριχθούν.

Πιστεύω ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.

Είμαστε σταθερά υπέρ του διαλόγου και ιδιαιτέρως υπέρ μίας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Αυτό απαιτεί να παίρνεις υπόψη τα δεδομένα σε όλη τη γεωπολιτική «σκακιέρα». Η εξωτερική πολιτική της ΝΔ δεν ακολουθεί αυτά τα δεδομένα.  Η συζήτηση δε μπορεί να εξαντλείται στο αν πρέπει ή δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)