to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 22.09.2021

Κοινωνία

Διανομείς Ε-food: Κόκκινο ποτάμι πλημμύρισε τους δρόμους της χώρας (βίντεο - φωτογραφίες)

Έξω από τα γραφεία της efood έφτασε η πορεία των εργαζομένων διανομέων - Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν αρχικά να προσεγγίσουν τα γραφεία - Κινητοποιήσεις και σε Θεσσαλονίκη (όπου την Παρασκευή 24/9 θα γίνει και 24ωρη απεργία), Πάτρα, Λάρισα, Χανιά, Βόλο


(Μερικά από τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα την Τετάρτη 22/9 ήταν: «Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα», «Δεν είμαστε παιδιά, δεν είμαστε παπιά, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά», «Είμαστε καταιγίδα στο μάτι του κυκλώνα, από τον αγώνα δρόμου στο δρόμο του αγώνα»)

Στους δρόμους της Αθήνας και πολλών ακόμα μεγάλων πόλεων βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι «αγαπημένοι riders», όπως αποκαλεί η πλατφόρμα efood τους εργαζόμενους delivery, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για μόνιμη σταθερή εργασία και όχι για «τρίμηνη ομηρία» ως ενοικιαζόμενοι.

Στην Αθήνα,  εργαζόμενοι διανομείς σχημάτισαν ένα μεγάλο κόκκινο ποτάμι διεκδίκησης και αγώνα και κατέληξαν με μοτοπορεία έξω από τα γραφεία της e-food στο Νέο Ηράκλειο.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η αστυνομία είχε αποκλείσει το σημείο, περιορίζοντας την πορεία 100 μέτρα πριν από τα γραφεία, γνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι σκόπευαν να στείλουν εκπροσώπους στην εταιρεία για συνάντηση, κάτι που αρχικά η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να πράξουν.

Εν τέλει, μετά από συζήτηση έγινε δεκτό το αίτημά τους και έτσι αντιπροσωπεία εργαζομένων πραγματοποίησε ώρα συνάντηση με μέλη της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι τονίζοντας πως η ιδιοκτησία της εταιρείας και ανώτερα στελέχη δεν βρέθηκαν στην συνάντηση, έδωσαν διορία στην efood μέχρι τις 15:30 της Τετάρτης προκειμένου να απαντήσει στα αιτήματά τους, σε διαφορετική περίπτωση καλούν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24/9.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, μοτοσικλέτα και δρόμος

Όπως είπε και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία όλες αυτές τις ημέρες είχε αρνηθεί να συναντήσει εργαζόμενους, τελικά μετά την κινητοποίηση υποχώρησε και δέχτηκε την συνάντηση με αντιπροσωπεία, η οποία πέρασε τον αστυνομικό κλοιό και ανέβηκε στα γραφεία της e-food.

Image

(από τη Θεσσαλονίκη)

Βασικά τους αιτήματα είναι να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, να σταματήσει το σύστημα αξιολογήσεων που -όπως αναφέρει η ΣΒΕΟΔ- υιοθετεί η εταιρεία ως κριτήριο απόλυσης και απειλή στέρησης ημερομισθίου, να σταματήσει η επιβολή της freelancing εργασίας, να σταματήσει η ηθική και ψυχολογική παρενόχληση προς τους εργαζόμενους και να υποβληθούν σε αυστηρό θεσμικό έλεγχο από το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας όλες οι εσωτερικές παραμετροποιήσεις της εφαρμογής που οδηγούν σε μισθολογικές και ανταγωνιστικές διακρίσεις και που χρησιμοποιούνται ως λόγοι απόλυσης.

Image

(στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στον Βόλο)

Η μεθόδευση Χατζηδάκη

Η μεθόδευση Χατζηδάκη στον ανεργατικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα «βαφτίζει» ελεύθερο επαγγελματία τον εργαζόμενο στις πλατφόρμες και την ίδια ώρα ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη απορρίπτει το αίτημα να γίνουν μισθωτοί. Και όλα αυτά, την ώρα που τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και ο ίδιος ο «γαλάζιος» πρώην υπουργός Εργασίας αποκαλύπτουν τον ρόλο Χατζηδάκη.

Σε αυτό το τοπίο η αντίδραση των εργαζόμενων της e-food αγκαλιάστηκε από όλο τον κλάδο και την ευρύτερη κοινωνία, που «κατεδάφισε» ψηφιακά τη σχετική εφαρμογή.

Image

Αλ. Τσίπρας: Η νομοθετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι

Με δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να υπερψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, η οποία και θα διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι, θα έχουν δηλαδή μισθωτή σχέση εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέει από αυτή.

"Ο αγώνας των εργαζομένων στην «e-food» πρέπει να δικαιωθεί - Να καταργηθεί ο «νόμος – Χατζηδάκη»"

Η δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη:

Ο αγώνας των εργαζομένων στην «e-food» έχει τα χαρακτηριστικά κορυφαίας κοινωνικής σύγκρουσης. Συμπυκνώνει τις βασικές αντιθέσεις της τελευταίας διετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η θέση του κόσμου της εργασίας επιδεινώθηκε πολλαπλώς με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι εργαζόμενοι για την εταιρεία, παλεύουν ώστε να αναγνωριστεί η εξαρτημένη εργασία τους, κόντρα στην αυθαίρετη και εκβιαστική μετατροπή τους σε «ελεύθερους επαγγελματίες», με λιγότερα δικαιώματα και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Αγωνίζονται, όμως, και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, για τη δικαιότερη αξιολόγησή τους και για ορθολογισμό στις διανυόμενες αποστάσεις. Απαντούν στην εργοδοτική πρόκληση με ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις γενικότερες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Ακριβώς επειδή αυτή η, βαθιά αντικοινωνική, πολιτική βρίσκεται σε αντίθεση με βασικά δικαιώματα και ανάγκες του κόσμου της εργασίας. Γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος αγώνας πρέπει να στηριχθεί και να δικαιωθεί.

Η πρόσφατη αρνητική εξέλιξη, με το τελεσίγραφο της «e-food», είχε προαναγγελθεί από το άρθρο 69 του αντεργατικού «νόμου Χατζηδάκη», που έδωσε στην εργοδοσία το «πράσινο φως». Δεδομένου ότι η διάταξη δεν αφορά μόνο την «e-food», η κατάληξη αυτού του αγώνα μπορεί να επιδράσει καταλυτικά ως προς τις ανάλογες προκλήσεις και άλλων συναφών εταιρειών. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όχι μόνο στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα των εργαζομένων στην «e-food», αλλά διεκδικεί και την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, μεταξύ άλλων («νόμος Χατζηδάκη»). Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε διαρκή ισχύ η πρότασή του, όπως διατυπώθηκε με δύο τροπολογίες τον περασμένο Ιανουάριο, για:

Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά για τους οδηγούς δικύκλου – εργαζόμενων στις ταχυμεταφορές (courier) και στις ταχυδιανομές (delivery)

Επανένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά για τους εργαζόμενους διαλογείς – συσκευαστές στα Κέντρα Διαλογής των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών

Ισχυρό εργασιακό πλαίσιο για τους οδηγούς δικύκλου που παρέχουν την εργασία τους μέσω ψηφιακών πλατφορμών

Ο αγώνας των εργαζομένων στην «e-food» είναι δίκαιος, έχει ευρύτερη σημασία, εκφράζει πλειοψηφικά την κοινωνία και δείχνει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων. Το αντίθετο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)