to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:43 | 20.09.2021

Διεθνή

Η λάβα στη Λα Πάλμα «καταπίνει» σπίτια ενώ κινείται προς τη θάλασσα

Με ταχύτητα 300 μέτρων την ώρα κινείται η λάβα από το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά, έχοντας κάψει στο πέρασμά της πάνω πολλές δεκάδες σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποδομές


Με ταχύτητα 300 μέτρων την ώρα κινείται η λάβα από το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά, έχοντας κάψει στο πέρασμά της πάνω πολλές δεκάδες σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποδομές. Η λάβα κινείται προς τη θάλασσα, ενώ μέχρι στιγμής από τις εκρήξεις του ηφαιστείου έχουν εκλυθεί πάνω από 20.000 τόνους διοξειδίου του θείου που τινάζεται σε στήλες που φτάνουν τα έξι μέτρα ύψος

Επίσης, το μέτωπο της λάβας έχει κατά μέσο όρο πάχος έξι μέτρων, όσο ένα διώροφο κτίριο. Η ανησυχία των ηφαιστειολόγων είναι όταν η λάβα, η οποία ξεπερνά τους 1.100 βαθμούς θερμοκρασίας, έρθει σε επαφή με το νερό μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις και εκπομπή επιβλαβών αερίων.

Μέχρι στιγμής έχουν καεί 120-130 κατοικίες, αλλά εκτιμάται ότι θα καταστραφούν και άλλα όσο η λάβα προχωρά.

Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, στη νότια πλευρά του νησιού Λα Πάλμα, εξερράγη χθες, εκτοξεύοντας λάβα, πυκνό καπνό και στάχτες.

Αν και η έκρηξη του ηφαιστείου δεν έχει προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες, πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

«Όλη η Ισπανία είναι κοντά στη Λα Πάλμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, που επισκέφθηκε τα Κανάρια μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα. Ο Σάντσεθ υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποκατασταθούν οι ζημιές από την έκρηξη του ηφαιστείου, τονίζοντας ότι «ορισμένες απώλειες είναι ανεπανόρθωτες, όπως η απώλεια των κατοικιών, με όλο το συναισθηματικό φορτίο για τους ιδιοκτήτες, όχι μόνο την υλική τους αξία».

Οι αρχές στη Λα Πάλμα έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο έχει ορίσει μια ζώνη αποκλεισμού δύο χιλιομέτρων γύρω από κέντρα εκπομπής μαγματικών υλικών, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από τις εκρήξεις και τα αέρια.

Επίσης έχει δημιουργηθεί άλλη μία περίμετρος αποκλεισμού διά θαλάσσης από τα νότια από την Πούντα ντελ Πόθο στα βόρεια από την παραλία Λας Βίας και παράλληλα με την ακτή σε απόσταση μισού μιλίου από την ακτή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)