to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ταυτότητα και τετραγωνικά… και στο βάθος παρατάσεις και εμμονές

Μην ξεχνάμε…. η σύνταξη της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» απαιτεί σωρεία συμβολαίων, δημοσίων εγγράφων και σχεδίων τα οποία οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και οι μηχανικοί τους αδυνατούν να τα αναζητήσουν και να τα λάβουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομίες, δήμους και υποθηκοφυλακεία)


Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που ασχολούμαστε πάντα όταν τελειώνει μία ακόμα παράταση.Αυτή την φορά μιλάμε για την ταυτότητα κτιρίου και την βεβαίωση του μηχανικού όπου ζητείται παράταση η τέταρτη κατά σειρά…

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία παράταση τελειώνει 1η Οκτωβρίου. Τονίζω ότι και εγώ όπως και άλλοι συνάδελφοι είχαμε αναφέρει εξ αρχής ότι θα έπρεπε η παράταση να δοθεί έως τέλος του έτους για λόγους που για ακόμα μια φορά μας δικαιώνουν.

Χαίρομαι που βλέπω το κοινό μέτωπο, που δείχνουν οι πρόεδροι των φορέων ιδιοκτητών ακινήτων, συμβολαιογράφων και κατασκευαστών όπου ζητούν νέα παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2021 της ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικών, ώστε να μην εφαρμοστεί, όπως είναι προγραμματισμένο από την 1η Οκτωβρίου 2021 υποχρεωτικά και κατ΄αποκλειστικότητα η Ταυτότητα Κτιρίου.

Έχουμε ξανά αναφέρει ότι θα  δημιουργηθούν προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που είναι αυξημένες λόγω της ευνοϊκής ρύθμισης για τις γονικές παροχές αλλά και τις αυξημένες αντικειμενικές που έρχονται από τη νέα χρονιά.

Πάντως διαβάζοντας από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως δεν υπάρχει πρόθεση για μια νέα παράταση, την τέταρτη κατά σειρά της ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικών και ότι η ταυτότητα κτιρίου θα εφαρμοστεί κανονικά από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Ωστόσο φαίνεται ότι το θέμα είναι ανοιχτό, και όπως έχει καθιερωθεί οι τελικές αποφάσεις για μία ακόμη φορά θα ληφθούν την τελευταία ώρα και χωρίε καμία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς με τους Κυβερνητικούς να τονίζουν ότι φταίμε εμείς άρα πρέπει να δώσουν παράταση.

Μην ξεχνάμε…. η σύνταξη της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» απαιτεί σωρεία συμβολαίων, δημοσίων εγγράφων και σχεδίων τα οποία οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και οι μηχανικοί τους αδυνατούν να τα αναζητήσουν  και να τα λάβουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομίες, δήμους και υποθηκοφυλακεία), στις οποίες θα πρέπει να κλείσουν τηλεφωνικά ραντεβού μετά από πολλές εβδομάδες, και να τα λάβουν με μεγάλη καθυστέρηση. Η όλη διαδικασία είναι νέα, με άγνωστο χρόνο περαίωσής της και με άγνωστο οικονομικό κόστος για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, πάντως ουσιωδώς μεγαλύτερο από το κόστος έκδοσης βεβαίωσης.

Η εμμονή όπως τονίζουν και οι φορείς σε «ηλεκτρονική ταυτότητα» ως μοναδικό τρόπο μεταβίβασης ακινήτων από 1.10.2021 και μετά, κινδυνεύει να καταστήσει αδύνατη την έγκαιρη κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων με τους ευνοϊκούς όρους (νέο αφορολόγητο και χαμηλές τιμές ζώνης) στη συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων, αφού θα δημιουργήσει χάος στα συμβολαιογραφεία και σε όλες τις παραπάνω υπηρεσίες, και άγχος και αγανάκτηση στους πολίτες.

Ο εκσυγχρονισμός και η μετάβαση των σύγχρονων μέσων είναι αναγκαία και επιβλητικά μέτρα για την θωράκιση της περιουσίας των πολιτών αλλά κυρίως για την διασφάλιση, την διαφάνεια και την βελτίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει αντίστοιχα η Πολιτεία να βάζει τις βάσεις ώστε όλα τα παραπάνω να διαφυλάσσονται και να διευκολύνουν την χώρα μας, και όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται από την ίδια την πολιτεία παρέχοντας όλες τις απαραίτητες συνθήκες ώστε τα νέα μέτρα να μπορούν να επιτευχθούν και να έχουν εφαρμογή.

Εν μέσω υγειονομικής κρίσης με περιοριστικά μέτρα και υπηρεσίες που υπολειτουργούν ή έστω λειτουργούν αυστηρά η υποχρεωτικότητα για άμεση εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου αφενός δημιουργεί πολυσύνθετα προβλήματα με σκοπό την επιβάρυνση τόσο των πολιτών όσο και των Υπηρεσιών και αφετέρου απωθεί τους πολίτες από τέτοιους είδους ενέργειες. Τέλος δημιουργεί μία συνθήκη αποτροπής και έλλειψης κινήτρων  ώστε ο πολίτης να επιθυμεί να ολοκληρώσει μία τέτοια διαδικασία που θα διαφυλάξει αυτόν και την περιουσία του, ενώ θα τον κάνει να βλέπει το μέτρο ως υποχρεωτικό φοροεισπρακτικό. 

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)