to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από την Quad στην AUKUS

Εδώ και μήνες, οι ΗΠΑ προσπαθούν να συγκροτήσουν μια τετραπλή συσπείρωση ανάσχεσης της Κίνας με την ονομασία Quad, με τη συμμετοχή της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας.


Πριν η Quad αποκτήσει υπόσταση, η Ουάσινγκτον εξαγγέλλει τον Σκληρό Πυρήνα της, που δεν είναι άλλος από την AUKUS, δηλαδή την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Πρώτα και πάνω από όλα δηλαδή η «Αγγλόσφαιρα», για να θυμηθούμε τον Στρατηγό Ντε Γκολ, με τη Γαλλία να χάνει μια παραγγελία υποβρυχίων 90 δισ. δολαρίων από την Αυστραλία, η οποία θα αγοράσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ.

Το μήνυμα είναι σαφές ότι έχει δύο αποδέκτες, το Πεκίνο αλλά και τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και την Ευρώπη.

Αν η Γαλλία και η Γερμανία αλλά και η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θέλουν διμερείς και πολυμερείς διαβουλεύσεις για να αποφασίσουν εάν και σε ποιο βαθμό θα ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στην ψυχροπολεμική αντιπαράθεση με την Κίνα, η Ουάσινγκτον προχωρά και όποιος θέλει, μπορεί να ανέβει στο τρένο, η διαδρομή του οποίου είναι προαποφασισμένη.

Για τη Γαλλία, το πλήγμα δεν είναι μόνον οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό, καθώς ο παραμερισμός της από την Αυστραλία πλήττει την ντε φάκτο πρωτοκαθεδρία του Παρισιού στη στρατιωτική ισχύ στην Ε.Ε. που έμοιαζε να έχει ενισχυθεί μετά το Brexit.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τη Βρετανία που διατηρεί μόνον συμβολική σχέση με την Αυστραλία, η Γαλλία με την κυριαρχία της στην Πολυνησία και άλλα νησιωτικά συμπλέγματα στον Ειρηνικό που έχουν το καθεστώς υπερπόντιων εδαφών νομιμοποιείται ως περιφερειακή δύναμη.

Αντίθετα, η Βρετανία διαμηνύει ότι διατηρεί μια Ειδική Σχέση με αντίκρισμα με τις ΗΠΑ, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις που θεωρούσαν βέβαιη την αποδυνάμωσή της, καθώς το Brexit στέρησε από το Λονδίνο τον ρόλο γέφυρας μεταξύ Βόρειας Αμερικής και ηπειρωτικής Ευρώπης στη Διατλαντική Σχέση.

Η πρόκληση είναι σαφής για το Παρίσι και το Βερολίνο.

Ή θα υπερβούν τους ανταγωνισμούς και καχυποψίες και θα προωθήσουν έστω σταδιακά μια ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία ή θα παρακολουθήσουν ως θεατές την ψυχροπολεμική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, μια αντιπαράθεση στην οποία διακυβεύονται πολλά ζωτικά συμφέροντά τους.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)