to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:31 | 18.09.2021

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Αρσάκειο Πάτρας: Η εκδικητική απόλυση εκπαιδευτικού και το δυσοίωνο μέλλον της Εκπαίδευσης

Εκδικάζεται την ερχόμενη Παρασκευή η προσφυγή της εκπαιδευτικού Βάσιας Βαγενά ενάντια στην απόλυσή της τον Αύγουστο του 2020 από το Αρσάκειο Πάτρας


Σε απόλυση εκπαιδευτικού προχώρησε τον Αύγουστο του 2020 η διεύθυνση του Αρσακείου Πάτρας επειδή εξέφρασε τη διαφωνία της με τις κάμερες στις τάξεις τότε που η εκπαιδευτική διαδικασία γινόταν μέσω τηλεκπαίδευσης. Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η προσφυγή της στα δικαστήρια για καταχρηστική απόλυση.  Ένα περιστατικό που δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας για το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών που αντιστέκονται και διεκδικούν, αλλά και για την ίδια την Εκπαίδευση εν γένει.

Κλίμα τρομοκρατίας

Η εκπαιδευτικός Βάσια Βαγενά εργαζόταν για περίπου δύο χρόνια στο Αρσάκειο στην Πάτρα με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Η καταγγελία της σύμβασής της ήρθε λίγο πριν από τη λήξη της διετίας, δηλαδή λίγο πριν από τη μονιμοποίησή της. Μία απόλυση που η ίδια χαρακτήρισε εκδικητική επειδή συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των εκπαιδευτικών που έδωσαν τη δική τους μάχη για να μην μπουν κάμερες στις τάξεις.

Όπως περιγράφει στην ΑΥΓΗ, στα τέλη Ιουλίου του 2020 ψηφίστηκε ο νέος νόμος που έφερε ένα μαύρο τοπίο στην ιδιωτική Εκπαίδευση ισοπεδώνοντας τα εργασιακά κεκτημένα των εκπαιδευτικών και ανοίγοντας δρόμο για την απελευθέρωση των απολύσεων. Η καταγγελία της δικής της σύμβασης έγινε στις 31 Αυγούστου του 2020, δηλαδή κατά τη μετάβαση του νόμου.

Όλη η ιστορία ξεκίνησε από τη στιγμή που στο σχολείο τούς ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να μπουν κάμερες στην τάξη. «Προέκυψαν απορίες νομικές και παιδαγωγικές σε σχέση με την ξαφνική ανάγκη για τοποθέτηση καμερών στις αίθουσες, που είχαν να κάνουν τόσο με την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και με την ενδεχόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών» λέει στην «Α» η Β. Βαγενά.

Υπενθυμίζεται ότι εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν προαιρετική η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, η οποία έγινε υποχρεωτική και διά νόμου μετά τον Αύγουστο. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι τα ιδιωτικά σχολεία έκαναν ήδη ζωντανή αναμετάδοση εκ περιτροπής, ενώ ακόμα δεν είχε ψηφιστεί. «Οι σχολάρχες τράβηξαν το αυτί του υπουργείου Παιδείας και στη συνέχεια έκανε νόμο το live streaming» προσθέτει.

«Από την πλευρά μας κινηθήκαμε συλλογικά. Κάναμε μία συνεδρίαση με το Σύλλογο Διδασκόντων και καταθέσαμε αυτά τα ερωτήματα. Στη συνέχεια αποφασίσαμε να τα αποστείλουμε και στο Δ.Σ. με μία μορφή επιστολής, σαν εσωτερικό κείμενο. Από τη στιγμή που ειπώθηκε αυτό, η διευθύντρια επιχείρησε να μπλοκάρει αυτή την επιστολή ώστε να μην κυκλοφορήσει».

Παρά τις πιέσεις που ασκούσε η διευθύντρια στους εκπαιδευτικούς να μην υπογράψουν την επιστολή και το κλίμα τρομοκρατίας που είχε καλλιεργήσει, υπέγραψαν τα 2/3 του Συλλόγου Διδασκόντων και η επιστολή απεστάλη στις 29 Μαΐου του 2020. Από τότε άλλαξαν όλα.

Καταχρηστική καταγγελία σύμβασης

«Όσοι είχαμε κινήσει αυτή τη διαδικασία και υπογράψαμε ενάντια στις κάμερες και το live streaming στις τάξεις, μπήκαμε στη μαύρη λίστα και η συμπεριφορά της διευθύντριας άλλαξε άρδην ως προς εμάς» λέει η Β. Βαγενά.  Έπειτα από τρεις μήνες η ίδια βρέθηκε αντιμέτωπη με την καταγγελία της σύμβασής της.  Όπως αναφέρει, ήταν η μοναδική εκπαιδευτικός που ήταν εκτεθειμένη και μπορούσαν να την απολύσουν νόμιμα, αφού ακόμα δεν είχε μονιμοποιηθεί.

Και τότε ξεκίνησε ο δικός της Γολγοθάς. «Το μήνυμα το πέρασαν. Δεν μου εξήγησαν ποτέ για ποιο λόγο με απέλυσαν, αφού είναι νομικά καλυμμένοι. Η πρόφασή τους ήταν ότι έληγε η σύμβασή μου» επισημαίνει η ίδια. Στις 24 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η προσφυγή της για καταχρηστική απόλυση.

Στο πλάι της θα βρεθούν σύλλογοι εκπαιδευτικών, δασκάλων και νηπιαγωγών, αλλά και κατά τόπους ΕΛΜΕ που έχουν απευθύνει ψηφίσματα αλληλεγγύης, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, αλλά και η ΟΙΕΛΕ, που θα κάνει ένορκη κατάθεση στο δικαστήριο. Παρά το γεγονός ότι το εργασιακό της μέλλον είναι πλέον αβέβαιο, η ίδια λέει ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για ηθική δικαίωση, όποιο κι αν είναι το κόστος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)