to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:11 | 17.09.2021

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Η χώρα μπορεί να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία και αυτή θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη ΔΕΘ

«Η εκτίμησή μας είναι ότι το 2022 θα είναι χρονιά εκλογών»,είπε o N. Ηλιόπουλος, διαμηνύοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να κυβερνήσει ακόμα και αύριο».​


«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο που η χώρα μπορεί να πάει αλλιώς και θα καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορεί να γίνει αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «DIONTV» της Κεντρικής Μακεδονίας, στηδιακαναλική ενημερωτική εκπομπή με τον Θεόδωρο Καρυπίδη.

«Πρώτο σημείο στην εναλλακτική μας πρόταση είναι η ρύθμιση και η διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία», υπογράμμισε. «Πρόκειται για πρόταση-κλειδί για τα μεσαία στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Στο ίδιο πλαίσιο είναι απαραίτητο να καταργηθεί ο πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ και να αντικατασταθεί από ένα νέο πλαίσιο που θα προστατεύει πραγματικά την πρώτη κατοικία», σημείωσε, τονίζοντας μάλιστα ότι «είναι προκλητικό ένα κόμμα σαν τη ΝΔ που χρωστά 300 εκ. στις τράπεζες να φέρνει προς ψήφιση έναν τέτοιο νόμο».

«Δεύτερο στοιχείο της πρότασής μας είναι η στήριξη στην εργασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, διαμηνύοντας ότι «ένας νέος επιστήμονας δεν πρόκειται να μείνει στην Ελλάδα να δουλεύει απλήρωτα δεκάωρα, στη “βαλκανική” αγορά εργασίας που διαμορφώνει ο κ. Μητσοτάκης». Σημείωσε δε ότι «στην Ευρώπη η κάλυψη των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις είναι στο 60%, ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις στο 14%». «Σε αυτό το σκέλος εντάσσεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του βασικού μισθού», ανέφερε, τονίζοντας ότι «μέχρι και στη Γερμανία, ο Σολτς –που θα είναι πιθανότατα ο επόμενος καγκελάριος- προαναγγέλλει αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά 24%».

«Τρίτο σημείο είναι η ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Να τελειώσει αυτό το αστείο με το λιγότερο κράτος, μια αντίληψη που χρεοκόπησε πλήρως μέσα στην πανδημία», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου, ξεκαθαρίζοντας: «θέλουμε ένα ισχυρό κοινωνικά αποτελεσματικό κράτος στην υγεία, στην δημόσια εκπαίδευση και σε άλλα πεδία –και αυτό παράγει ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας για τους πολίτες».

Στο μέτωπο της ακρίβειας, διεμήνυσε ότι «αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ουσιαστική παρέμβαση στα ζητήματα της ακρίβειας και ειδικότερα του ρεύματος, το λαϊκό εισόδημα θα πληγεί σε τεράστιο βαθμό και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας». «Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα κονδύλι 150 εκ. για να καλύψει τις αυξήσεις στο ρεύμα, το οποίο μάλιστα είναι χρήματα που “έκλεψε” από τους πόρους για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «με τα χρήματα αυτά ουσιαστικά “επιχορηγεί” τα υπερκέρδη του καρτέλ στο ρεύμα». «Κι αυτό αντί να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και αντί να αντιμετωπίσει –μέσω της ρυθμιστικής αρχής- το ολιγοπώλιο στην αγορά», πρόσθεσε.

Από τη σκοπιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σημείωσε ότι «η μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στην μετα-λιγνίτη εποχήπρέπει να γίνει σταδιακά και με σχέδιο –αντίθετα με αυτό που κάνει τώρα η κυβέρνηση- και με ένα τέτοιο σχέδιο που δεν θα οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και σεερήμωση αυτώντωνπεριοχών». «Στους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι περιοχές αυτές θα έπρεπε να ήταν κεντρική προτεραιότητα», είπε.

Σχετικά με το πλήγμα που υπέστησαν τα περιφερειακά πανεπιστήμια –σε πολλές περιοχές και της Βόρειας Ελλάδας- εξαιτίας του νέου συστήματος στις πανελλαδικέςπου θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «χιλιάδες παιδιά που μέχρι πέρσι θα έμπαιναν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αποκλείστηκαν». «Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έγινε για λόγους ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης, τη στιγμή που η ΝΔ πέρασε τροπολογία με βάση την οποία το δίπλωμα ενός ιδιωτικού κολεγίου θα είναι πλέον ισότιμο με το πτυχίο του δημόσιου πανεπιστημίου», επισήμανε, λέγοντας ότι «όλη αυτή η διαδικασία έγινε για να αυξήσουν την πελατεία τους τα κολέγια».

Αναφερθείς στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, υπογράμμισε ότι «το πολιτικό κλίμα αλλάζει και η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση εντείνεται όλο και περισσότερο, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων». «Αν συγκρίνουμε μάλιστα την τελευταία δημοσκόπηση της MRB, με αυτήν της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύθηκε πέρσι τέτοιο καιρό, βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανέβει πέντε μονάδες», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι το 2022 θα είναι χρονιά εκλογών»,είπε τέλος, διαμηνύοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να κυβερνήσει ακόμα και αύριο».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)