to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επίκαιρη μια βαλκανική οικολογική χάρτα

Από την άποψη της Ιστορίας, του πολιτισμού και του φυσικού της πλούτου, η Βαλκανική θα μπορούσε να αποτελεί «βιτρίνα» της Ευρώπης


Αν η διαβαλκανική συνεργασία, την οποία ο πρωθυπουργός αγνόησε στη ΔΕΘ, είναι αναγκαία και εφικτή, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς η κλιματική κρίση οξύνεται.

Γενικότερα, οι χώρες και οι λαοί της περιοχής συνδέονται με ισχυρότατες αλληλεξαρτήσεις αλλά και κοινούς αγώνες για την ανεξαρτησία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στα Βαλκάνια δεν υπάρχει μόνο η παράδοση που θέλει την περιοχή «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», ούτε της αξίζει να είναι η «πίσω αυλή» της Γηραιάς Hπείρου, όπως τη θέλουν οι κυρίαρχες δυνάμεις.

Από την άποψη της Ιστορίας, του πολιτισμού και του φυσικού της πλούτου, η Βαλκανική θα μπορούσε να αποτελεί «βιτρίνα» της Ευρώπης, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα λόγια της σπουδαίας Bουλγάρας συγγραφέα Μαρίας Τοντόροβα, που γράφει τα εξής στο βιβλίο της "Imagining the Balkans": «Για μένα τα Βαλκάνια είναι ωραία, προφανώς για συναισθηματικούς λόγους, αλλά και για διανοητικούς, ακόμα και αισθητικούς. Με συναρπάζει η πολυμορφία και η πολυπλοκότητα και σχεδόν δεν υπάρχει τόπος και Ιστορία με εντονότερα αυτά τα στοιχεία από ό,τι τα Βαλκάνια».

Κάποιοι στην Ελλάδα, ίσως και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, υποτιμούν, αν δεν φοβούνται κιόλας, τα θέλγητρα της περιοχής, στα οποία αναφέρεται η Τοντόροβα. Θέλουν να αποποιηθούμε την βαλκανικότητα στο όνομα ενός κάλπικου ευρωπαϊσμού. Στα χρόνια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, για παράδειγμα, προβλήθηκε η προτροπή «Να είμαστε Eυρωπαίοι στα Βαλκάνια και όχι Bαλκάνιοι στην Ευρώπη», παραπέμποντας στην αντίληψη ότι για τα διαχρονικά δεινά των Βαλκανίων φταίνε οι ίδιοι οι λαοί τους και όχι οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις με τους ανταγωνισμούς τους. Πρόκειται για δεξιά αντίληψη, από την οποία δεν αφίσταται η Ν.Δ.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι τι συνεπάγεται το να γίνουμε Eυρωπαίοι. Απαντώ ότι αν πρόκειται να κυριαρχήσουν στα Βαλκάνια οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης που κήρυκάς τους ήταν ο Ρήγας Φεραίος, τότε θα έπρεπε και η Αριστερά να το θέλει, όπως και πράττει σε αυτή την κατεύθυνση. Απαντώ επίσης θετικά, αν πρόκειται να εφαρμοστεί στην περιοχή το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, όπως και να επικρατήσει η ευρωπαϊκή οικολογική κουλτούρα, που καλλιεργήθηκε κυρίως στη Δυτική Ευρώπη από μεγάλα αμεσοδημοκρατικής έμπνευσης ριζοσπαστικά κινήματα.

Βαλκανική αλληλεγγύη

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θυμίσω ότι, τον Ιούνιο του 2008, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) πραγματοποίησε βαλκανική διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη, εισηγούμενο, μεταξύ άλλων, την από κοινού εκπόνηση και υιοθέτηση μιας βαλκανικής οικολογικής χάρτας. «Η θέση μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος -έλεγε το τελικό ντοκουμέντο της διάσκεψης- επιτάσσει την εντατικοποίηση της συνεργασίας στα πεδία της οικολογικής προστασίας, της ενεργειακής πολιτικής και της βιοποικιλότητας. Το ΚΕΑ -πρόσθετε- διεκδικεί την προώθηση νέων στρατηγικών εξοικονόμησης ενέργειας και τον αναπροσανατολισμό της παραγωγής ενέργειας στην χρήση ανανεώσιμων πηγών. (...) Γι’ αυτό προτείνουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία μιας Βαλκανικής Οικολογικής Χάρτας».

Σημειώνω ότι στην εν λόγω διάσκεψη οι αντιπροσωπείες από τα Βαλκάνια ήταν πολλές και σημαντικές, το δε τελικό ντοκουμέντο είχαν συνεισηγηθεί ο ΣΥΝ και το Die Linke, δηλαδή η Αριστερά της Γερμανίας.

Από πολλές απόψεις χρειάζεται να προσεγγίσουμε και να αναδείξουμε τα Βαλκάνια ως περιφερειακή οντότητα, στο πλαίσιο της Ε.Ε., καθώς και της πανευρωπαϊκής συνεργασίας. Η βαλκανική αλληλεγγύη εκδηλώθηκε και κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, στην κατάσβεση των οποίων πήραν άριστα οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Επιπλέον, κάθε χρόνο στον Έβρο οι αγροτικές περιοχές εκατέρωθεν του ποταμού δοκιμάζονται από μεγάλες πλημύρες, που η αντιμετώπισή τους απαιτεί τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Ιδού τα πεδία στα οποία η Ελλάδα καλείται να πρωταγωνιστήσει, αναβαθμίζοντας έτσι τη θέση και τον ρόλο της στην Ε.Ε.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)