to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 20.08.2013

Διεθνή

Χάνει τη… λάμψη της η αναδυόμενη Ασία, επιστροφή κεφαλαίων στις ΗΠΑ

Ο ρόλος της Ασίας ως η σημαντικότερη μηχανή ανάπτυξης παγκοσμίως έχει αρχίσει να φθίνει, καθώς οι οικονομίες της περιοχής αποδυναμώνονται και οι επενδυτές αποσύρουν από τις ασιατικές αγορές δισεκατομμύρια δολαρίων, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.


Όπως επισημαίνεται, η ρουπία Ινδίας υποχώρησε σήμερα σε ιστορικό χαμηλό, η Ταϊλάνδη βρίσκεται σε ύφεση και το χρηματιστήριο της Ινδονησίας έχει υποχωρήσει κατά 20% από το ρεκόρ του. Τα κόκκινα δάνεια στην Κίνα αυξάνονται και οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η Μαλαισία θα ανακοινώσει για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ανάταξη χαμηλότερη του 5%. 

Τα «σύννεφα» που δημιουργούνται πάνω από την Ασία καθώς η ρευστότητα συρρικνώνεται και η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας πλήττει την ζήτηση για εμπορεύματα και αγαθά, πυροδοτούν sell of στα ασιατικά χρηματιστήρια, αντιστρέφοντας την ροή του χρήματος από τις αναδυόμενες αγορές προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που έχουν ήδη αρχίσει να ανακάμπτουν. Οι αναδυόμενες αγορές, από την Βραζιλία έως και την Ινδονησία έχουν αυξήσει το 2013 τα κόστη δανεισμού τους σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τα εθνικά τους νομίσματα, καθώς ο αναμενόμενος περιορισμός του πολυγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed συγκρατεί τη ζήτηση για assets των αναδυόμενων χωρών. 

«Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις αναδυόμενες αγορές αυτή τη στιγμή, δύο χρόνια αφότου χτύπησε την Ευρώπη και τέσσερα χρόνια μετά το χτύπημά του στην Αμερική», σχολίασε ο Stephen Jen, συνιδρυτής του hedge fund SLJ Macro Partners LLP στο Λονδίνο και πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, ενώ πρόσθεσε «αυτό μπορεί αν αποδειχθεί πολύ σοβαρό για την Ασία». 

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα που επικαλείται στοιχεία της BlackRock, από συνολικές επενδύσεις 155,6 δις. δολαρίων σε χρηματιστηριακά προϊόντα ανεπτυγμένων αγορών το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, τα funds της Νότιας Αμερικής προσέλκυσαν 102,4 δις. δολάρια ή το 65,8% του συνόλου, τα ιαπωνικά funds συγκέντρωσαν περί τα 28 δις. δολάρια και τα ευρωπαϊκά 4,3 δις. δολάρια. Αντίθετα, καταγράφτηκαν εκροές 7,6 δις. ευρώ από τα funds αναδυόμενων αγορών.

Πηγή: capital.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)