to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:05 | 17.09.2021

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Στο δίλημμα Μητσοτάκη “αυτοδύναμη ΝΔ ή χάος”, η απάντηση είναι: “προοδευτική διακυβέρνηση με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ”»

«Το δήθεν φιλελεύθερο και τεχνοκρατικό προφίλ Μητσοτάκη έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα από την ανοχή στη φασιστική πρακτική Μπογδάνου, την υπουργοποίηση Πλεύρη, το φιάσκο του ανασχηματισμού, τις πυρκαγιές και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού», σημειώνει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον ρ/σ ‘’Στο Κόκκινο 105.5’’ και στην εκπομπή «Ένα Βλέμμα» (Νίκος Ξυδάκης) παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε μεταξύ άλλων:

Δεν είναι μόνο η σιωπή και η ανοχή απέναντι στη φασιστική πρακτική Μπογδάνου -  Είναι η υπουργοποίηση Πλεύρη, η στήριξη Μητσοτάκη στην πολιτική Μηταράκη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η συκοφάντηση των κυβερνήσεων συνεργασίας και της απλής αναλογικής

«Την ώρα που στην Ευρώπη διαμορφώνεται μια πλειοψηφία, έστω και λιγότερο τολμηρή απ’ ότι θα θέλαμε, εναντίον των κυβερνήσεων Όρμπαν και Κατσίνσκι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει διαρκή ανοίγματα προς την ακροδεξιά. Δεν είναι μόνο η φασιστική πρακτική Μπογδάνου, που στοχοποίησε νήπια. Είναι και η υπουργοποίηση Πλεύρη. Είναι και η ολόπλευρη στήριξη Μητσοτάκη στην πολιτική Μηταράκη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Είναι, επίσης, η κεντρική πολιτική γραμμή της συκοφάντησης από τον Κυρ. Μητσοτάκη των κυβερνήσεων συνεργασίας και της απλής αναλογικής, όπως την διατύπωσε ο ίδιος στην Θεσσαλονίκη.

Κόντρα σε αυτό που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, όπου έχουμε αναλογικά συστήματα και κυβερνήσεις συνεργασίας που τα καταφέρνουν καλύτερα απ’ ότι εμείς. Στην Ελλάδα, τη χρεοκοπία, τα μνημόνια, την συντριβή του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και την εκτίναξη της ανεργίας, τα προκάλεσαν μονοκομματικές κυβερνήσεις. Και η ΝΔ έχει την κύρια ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας το 2010».

Το στίγμα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Σκληρή πόλωση, διχασμός, αλαζονεία και προσπάθεια αναβίωσης του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου

«Αυτό που είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είναι: Ή ΝΔ αυτοδύναμη ή χάος. Επειδή νιώθει ότι δυναμώνει η αντι-δεξιά, αντι-κυβερνητική και αντι-Μητσοτακική συνείδηση σε ένα μεγάλο τμήμα του λαού, καταφεύγει στην σκληρή πόλωση, τον διχασμό και την αλαζονεία σε μια προσπάθεια να αναβιώσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Η δε προσπάθειά του να εμφανίσει, ως φιλολαϊκό, ένα πακέτο 3,5 δισ. ευρώ, με εξαγγελίες που έχουν μέτρα 404 εκ. ευρώ και πάνω από 2,5 δις έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται, και άλλα 400 εκ. περίπου είναι επεκτάσεις ισχυόντων μέτρων, αγγίζει τα όρια της πολιτικής εξαπάτησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνειδητά εξαπατά μια συμπιεσμένη μεσαία τάξη που την ανέδειξε στην εξουσία και η οποία τώρα εισπράττει τα επίχειρα. Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην ανεργία, όπως και στην ανεργία των νέων σε όλη την Ευρώπηδεύτερη -μετά την Βουλγαρία- σε κρούσματα και θανάτους από κορωνοϊό. Αυτά παραμένουν κρυφά καθώς αποτελούν ολοφάνερη αποτυχία της κυβερνητικής διαχείρισης».

Το δήθεν φιλελεύθερο και τεχνοκρατικό προφίλ του Μητσοτάκη και το περίφημο επιτελικό κράτος έχουν τραυματιστεί ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές, την υπουργοποίηση Πλεύρη, το φιάσκο του ανασχηματισμού και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού

«Με ανησυχεί πάρα πολύ το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ελλάδα. Αυτές τις ημέρες η πολύ συγγενής από πλευράς πληθυσμιακών μεγεθών Πορτογαλίαξεπέρασε το φράγμα του 80% των πλήρως εμβολιασμένων και ο σκληρός πυρήνας των αρνητών είναι μόλις 3%. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός έχει ‘’φρακάρει’’ σε ποσοστά περί του 56% και το ποσοστό του σκληρού πυρήνα των αρνητών είναι διψήφιο, με πολιτικά χαρακτηριστικά δεξιότερα της ΝΔ.

Επιπλέον, τα κρούσματα έχουν αρχίσει να κατεβαίνουν ηλικιακές ομάδες, ενώ ο τρόπος ανοίγματος των σχολείων και οι ιδεοληψίες της ΝΔ με την μη ενίσχυση του ΕΣΥ, επιτείνουν αυτές τις ανησυχίες. Προδιαγράφεται ένας δύσκολος χειμώνας. Η πραγματικότητα διαψεύδει τις θεωρίες του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος επανειλημμένα έχει κηρύξει το τέλος της πανδημίας».

Έχουμε μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο – Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι το πότε θα γίνουν οι εκλογές

«Για το 2023 η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δεσμευτεί για μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, που σημαίνει αυξήσεις εσόδων και περικοπές δαπανών. Αυτά δεν βγαίνουν μόνο με την προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Απαιτούνται και μέτρα. Στην πράξη,  σκοπεύουν να πάρουν μέτρα λιτότητας και περαιτέρω ελαφρύνσεων των λίγων και των ισχυρών. Φαίνεται από τον τρόπο που η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη μοιράζει με δανεικά όλα αυτά τα πακέτα παροχών προς τους πλούσιους. Όπως και από την ταξική της επιλογή στον τρόπο που μοιράζει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης – γι’ αυτό και η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση της ΝΔ και απαιτούν διαφάνεια στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Το μόνο που μένει να δούμε είναι εάν οι εκλογές θα γίνουν πριν ή μετά το καλοκαίρι του 2022».

Σταθερή και ολοφάνερη πια η φθορά της κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη– Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο

«Η ΝΔ συνεχίζει την ίδια πολιτική που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Μας λένε για την υψηλή ανάκαμψη στο 2ο τρίμηνο του 2021, η οποία στηρίχτηκε κυρίως στην άνοδο της κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, αποκρύπτουν την έκρηξη στο ισοζύγιο πληρωμών, όπου οι εισαγωγές αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από τις εξαγωγές. Η ΝΔ δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Για παράδειγμα, τα δισ. ευρώ που θα λάβουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πράσινη μετάβαση, θα τα χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε έτοιμες ανεμογεννήτριες από την Γερμανία ή υπάρχει το σχέδιο ένα κομμάτι από αυτό να είναι προστιθέμενη εγχώρια και αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής που θα αυξήσει την απασχόληση και το ΑΕΠ, συμβάλλοντας έτσι και στο κλείσιμο της ψαλίδας του εμπορικού ισοζυγίου. Σε αυτά απαιτείται προοδευτική απάντηση και σχέδιο. Και όχι μοιρασιά των εκατομμυρίων στους λίγους κολλητούς και ισχυρούς χορηγούς του Κυρ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Αυτός ακριβώς είναι και ένας από τους λόγους που χρειάζεται κυβερνητική αλλαγή».

Προοδευτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα 4ετιας και ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για συμμετοχή, στήριξη ή ανοχή σε μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων

«Η προοδευτική διακυβέρνηση με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα 4ετιας που θα διατυπώσει ο Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη και το προσκλητήριο στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα25) δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία και στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να επιταχύνουμε την εξειδίκευση αυτών που αποφασίσαμε στην προγραμματική Συνδιάσκεψη. Να ενισχύσουμε περαιτέρω την αξιοπιστία μας, ως μια δύναμη που όχι μόνο κυβέρνησε στα δύσκολα και έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια αλλά μπορεί και στις νέες συνθήκες, πιο ώριμος και έχοντας διαβάσει καλύτερα το ‘γήπεδο’ σε Ελλάδα και Ευρώπη, να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της επόμενης κυβέρνησης. Η διεξαγωγή του Συνεδρίου το συντομότερο δυνατό θα μας δώσει τη δυνατότητα μέσα από συλλογικές διαδικασίες να προετοιμαστούμε κατάλληλα και ενωμένοι, με εκλεγμένα όργανα και μία ηγετική ομάδα αιρετή και πιο νεανική να διεκδικήσουμε την πρωτιά στις εκλογές, όποτε αυτές προκηρυχθούν».

Υπάρχει περιθώριο για μια προοδευτική, αριστερή ατζέντα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα - Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολυτέλεια να είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς και μία από τις μεγαλύτερες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη

«Δίπλα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, έχουμε και την Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία. Φαίνεται επίσης μια αλλαγή φρουράς στο Βερολίνο, που περιμένουμε να οδηγήσει σε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι μια αλλαγή φρουράς στη Γερμανία -με έναν άλλο καγκελάριο, έναν διαφορετικό συνδυασμό κυβερνητικών εταίρων και την πιθανότητα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να βρεθεί η γερμανική Δεξιά στα έδρανα της αντιπολίτευσης με ένα ιστορικό χαμηλό περί του 20%-προσφέρει και μια νέα δυνατότητα.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν, που είναι «παιδί» της Μέρκελ και ανήκει στην γερμανική Δεξιά, έδειξε στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στην ΕΕ, να πιάνει αυτό το κλίμα και έκανε ανοίγματα προς την ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Εξήγγειλε πράγματα από αυτά που ζητά και η Αριστερά. Βέβαια, τώρα τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις. Κι εκεί θα μπούμε στα δύσκολα: Δηλαδή, πως και εάν θα αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι κανόνες του για τα ελλείμματα και τα χρέη. Σήμερα τους κανόνες του Μάαστριχτ -μάξιμουμ 60% χρέος και 3% έλλειμμα- τους πληρεί μόνο το Λουξεμβούργο. Η Ευρωζώνη μετά την πανδημία έχει δημόσιο χρέος πάνω από 100% και η Ελλάδα πάνω από 200%.

Η αναζήτηση εναλλακτικών μακριά από την ακροδεξιά και το δόγμα Σόιμπλε για την λιτότητα που ήταν η κυρίαρχη γραμμή, ανακατεύει τα πράγματα και δίνει περιθώριο για προοδευτική, αριστερή ατζέντα και στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Παρόλο που η Ελλάδα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα και αυτή που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από αλλαγές και ευελιξία στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του απουσιάζουν από αυτόν τον δημόσιο διάλογο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί βασική πολιτική επιδίωξη και διεκδίκηση. Οφείλουμε να δυναμώσουμε τις προσπάθειές μας και να αυξήσουμε τον πήχη των απαιτήσεων από τον εαυτό μας, για να είμαστε η ραχοκοκαλιά της επόμενης κυβέρνησηςΤα σημάδια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι η προοδευτική διακυβέρνηση είναι εφικτή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)