to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:36 | 16.09.2021

Πολιτική

Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: Κακό νομοσχέδιο και χωρίς διαβούλευση

Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής - Δυσαρέσκεια έχει εκφραστεί από οργανώσεις και κυνηγούς - Το στηρίζουν οι ερασιτέχνες εκτροφείς - Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Β. Αποστόλου: Απειλείται η υγεία και η ευζωία των ζώων συντροφιάς

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρ. Υπουργού

“Σύσσωμη η γεωτεχνική κοινότητα και τα θεσμικά όργανα που την εκπροσωπούν, αλλά και η ευρεία πλειοψηφία των φιλόζωων πολιτών και των φιλοζωικών οργανώσεων τάσσονται εναντίον του νομοσχεδίου σας.
Μέχρι χθες μιλούσατε για επιτελικό κράτος, το είδαμε πως λειτούργησε στις πυρκαγιές της Β. Εύβοιας, και την ίδια στιγμή αποκόπτετε μία ολόκληρη Κτηνιατρική Δομή από τον κορμό της Κεντρικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη μεταφέρετε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Γιατί άραγε; Τι και ποιους εξυπηρετεί η συγκεκριμένη επιλογή; Είχαμε μάλιστα και παλαιότερες διαβεβαιώσεις από τους προκατόχους σας κε Υπουργέ, με τις οποίες  δεσμεύτηκαν στη Βουλή, ότι δεν θα υλοποιηθεί τέτοια μεταφορά αρμοδιοτήτων.

Δυστυχώς επιχειρείτε να καταλύσετε σταθερές, όπως τα θέματα δημόσιας Υγείας, ιχνηλασιμότητας και ευζωίας των ζώων συντροφιάς που αντιμετωπίζονται με  Προεδρικά Διατάγματα. Από τη φύση τους αποτελούν διαχρονικά αντικείμενο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την ίδια στιγμή το ν/σ σας περιλαμβάνοντας αυτά τα θέματα, δεν λαμβάνει υπόψη την ισχύουσα Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία, και συγκεκριμένα τις διατάξεις που αναφέρονται στην αντιμετώπιση και την πρόληψη ζωοανθρωπονόσων, όπως η λύσσα, η εχινοκοκκίαση, η λεπτοσπείρωση κ.α. Έχει ήδη αποφευχθεί η εκδήλωση διατροφικών κρίσεων, σε αντίθεση μάλιστα με χώρες όπως π.χ. η Αγγλία, η οποία ιδιωτικοποιώντας τους επίσημους κτηνιατρικούς ελέγχους είχε τεράστια προβλήματα με την μεταδοτική Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και άλλα διατροφικά σκάνδαλα.

Συνιστά αναγκαιότητα λοιπόν, η άμεση απόσυρση του εν λόγω, έωλου και επιζήμιου σ/ν, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την Δημόσια Υγεία. Είναι αναγκαίο με διαφάνεια και τη συμβολή των Ειδικών να συνταχθεί ένα νέο σ/ν, που θα βασίζεται στα βασικά νομοθετήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην κοινή επιστημονική λογική που επιτάσσει να μη χειρίζονται γραμματείς και φαρισαίοι τέτοιους ευαίσθητους κλάδους αλλά οι επιστήμονες Υγείας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ασφαλώς είναι οι κτηνίατροι.

Αν κ.κ. της Κυβέρνησης επιθυμείτε ειλικρινώς να προασπίσετε την υγεία και ευζωία των ζώων συντροφιάς, καθώς και τη Δημόσια Υγεία, τότε αποτελεί μονόδρομο και για σας, να πράξετε κάτι ανάλογο με αυτό που πράξαμε κι εμείς αποσύροντας το νομοσχέδιο το 2018, δηλαδή να αποσύρετε ακόμη και τώρα το νομοσχέδιο σας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προχειρότητας στη σύνταξη του ν/σ αποτελεί η παντελής άγνοια του Κανονισμού Ε. Επιτροπής 2016/429 για την υγεία των ζώων, που τίθεται σε εφαρμογή σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., από την 21η Απριλίου 2021.

Τόσο οι ορισμοί για τα ζώα συντροφιάς, όσο και η παρακολούθησή τους, είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από τα αναφερόμενα στον Κανονισμό. 

Παραβλέπεται επίσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα η εφαρμογή των διατάξεών του κανονισμού, θα πρέπει να υλοποιηθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Κεντρική Αρμόδια Αρχή.

Ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι ο στόχος του ν/σ είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων συντροφιάς. Αποκρύπτετε κύριοι της Κυβέρνησης την πραγματική στόχευσή σας που είναι:

1. η απαλλαγή των αιρετών Δημάρχων και Αντιδημάρχων από την ευθύνη της εποπτείας,
2. η διευκόλυνση του μαζικού εμπορίου των αδεσπότων και των δεσποζόμενων ζώων μέσω δήθεν «φιλοζωικών σωματείων» με έδρα σε χώρες της Ε.Ε. και λύση του προβλήματος των αδεσπότων ζώων με την παράδοση της τύχης των ζώων σε Μ.Κ.Ο. χωρίς ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο,
3. η διευκόλυνση της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής και εκτροφής ζώων συντροφιάς από δήθεν ερασιτέχνες που ρουσφετολογικά θα αποκτούν άδεια από αμειβόμενη τριμελή επιτροπή ιδιωτών και
4. η παρεμπόδιση του κτηνιατρικών και λοιπών ελέγχων που αφορούν σ στην ιχνηλασιμότητα, στην υγεία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Λέτε ότι η Ελλάδα λέτε αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Μα η Ελλάδα έχει Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, που ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.

Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους και είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Άρα λοιπόν αυτό που φέρνετε είναι η υποχρέωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παραδώσει τη Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους σε Υπηρεσίες που δεν έχουν υποδομή, τεχνογνωσία και ειδικούς επιστήμονες, τα παραχωρείτε σε ιδιώτες.

Επειδή υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα, όπως τα θέματα για το πως λειτουργούν αποτελεσματικά οι κτηνιατρικές υπηρεσίες. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα κι εκεί που περιμέναμε να ενισχυθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, πράγμα αναγκαίο, εσείς ουσιαστικά προχωράτε στην αποδυνάμωσή τους, δίνοντας ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο στους ιδιώτες.

Κλείνω λέγοντας πως όπως κάνατε κάποιες βελτιώσεις την τελευταία στιγμή, αν ενισχύσετε και αναβαθμίσετε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας, σε κάθε επίπεδο, τότε μπορείτε άμεσα να επαναφέρετε και την πρότασή σας και είμαστε εδώ εμείς να το συζητήσουμε.”

Νίκος Ηγουμενίδης: «Πληροί όλους τους νόμιμους όρους η υιοθεσία ζώου του κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου;»

Παρέμβαση στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Νίκος Ηγουμενίδης χαρακτήρισε «αντι-φιλοζωικό» το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος από τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του

«Προσπάθησαν να μας αποδείξουν ή να μας παρουσιάσουν ότι έχουμε έναν Πρωθυπουργό φιλόζωο που αγαπάει τα κατοικίδια, κατ’ επέκταση και η Κυβέρνηση είναι φιλόζωη που αγαπάει τα κατοικίδια ζώα. Η όλη ιστορία έφτασε μέχρι και στην υιοθεσία ζώου που είναι κάτοικος του Μαξίμου», τόνισε ο Ν. Ηγουμενίδης κατά την παρέμβασή του στη Βουλή για την προστασία των ζώων συντροφιάς, ρωτώντας ευθέως αν η υιοθεσία που πραγματοποίησε ο κ. Μητσοτάκης πληροί όλους τους όρους που επιβάλλονται.

«Διερωτάται ο υπουργός κ. Λιβάνιος που μίλησε νωρίτερα: Πόσες υιοθεσίες είναι νόμιμες; Και διερωτώμαι εγώ: Στη συγκεκριμένη υιοθεσία που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, η φιλοζωική οργάνωση από την οποία πήρε το ζώο είχε τη σχέση που επιβάλλεται με τον δήμο της περιοχής; Είχε νόμιμη άδεια κυνοκομείου για να μπορέσει να δώσει ζώα για υιοθεσία; Μήπως, δηλαδή, ακόμα και αυτή η υιοθεσία, που εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς, κινείται στα όρια της νομιμότητας;».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης ανέφερε ότι όχι τυχαία οι φιλοζωικές οργανώσεις κατακρίνουν και χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως «αντι-φιλοζωικό» και μιλούν  για «ένα νομοσχέδιο χειρότερο από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τίποτα περισσότερο». Ο ίδιος ειδική έμφαση έδωσε στην κραυγαλέα απουσία πόρων για την χρηματοδότηση της προστασίας των ζώων συντροφιάς αλλά και στην αδιαφορία της Κυβέρνησης για τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.

«Η κτηνιατρική υπηρεσία της Κρήτης και η Περιφέρεια της Κρήτης έχουν εγκρίνει την πρόσληψη πέντε επιπλέον ανθρώπων. Γιατί δεν έχουν προσληφθεί αυτοί οι άνθρωποι ακόμα; Γιατί δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η πρόσληψη πέντε μόνιμων κτηνιάτρων;», σημείωσε ο βουλευτής.

Ειδικά για το ζήτημα της στείρωσης ο βουλευτής σημείωσε: «Λείπει κατά τη γνώμη μου από όλη τη συζήτηση η τοποθέτηση των ειδικών. Δεν μπορεί να λήξει έτσι το θέμα. Και δεύτερον, να κάνω μια απλή ερώτηση. Αυτό το 150άρι ευρώ πώς ορίστηκε; Μήπως τη μία αθλιότητα, αυτή του να εξαγοράσετε με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ τον εμβολιασμό των νέων, επιδιώκετε να την πάρετε πίσω οικονομικά βάζοντας 150 ευρώ για τον έλεγχο των ζώων;».

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι «η φροντίδα και η αγάπη στα ζώα συντροφιάς απαιτεί ρήξεις, απαιτεί ριζικές τομές σε όλα τα επίμαχα θέματα, όπως η στείρωση, η σήμανση, η υιοθεσία, η γενναία χρηματοδότηση και η στελέχωση των κρίσιμων πυλώνων. Λυπάμαι γιατί το νομοσχέδιο σας, όχι απλά δεν επιλύει, ίσα ίσα -κατά τη γνώμη μου- δημιουργεί και νέα προβλήματα».

Χ. Καφαντάρη: Το νομοσχέδιο δεν είναι ούτε βάση για συζήτηση

Παρέμβαση έκανε η βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών: «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα "ΑΡΓΟΣ"» τονίζοντας πως: «Για εμάς στην Αριστερά είναι αξιακή θέση ότι όλα τα έμβια όντα έχουν τη θέση τους μέσα στο οικοσύστημα»

Τα κύρια σημεία στα οποία στάθηκε η κ. Καφαντάρη στην ομιλία της:

  • Η στάση της Αριστερά όσον αφορά τις σχέσεις µας µε όλα τα νοήμονα πλάσματα, δεν είναι στάση απλά φιλόζωων αλλά συνειδητοποιημένων πολιτών. Εκτιμούμε ότι πρέπει να καλλιεργείται µία κουλτούρα συνύπαρξης των ειδών και ο σεβασμός στα ζώα. Στη χώρα µας αντιμετωπίζεται το ζώο σαν πρόβλημα και όχι µε τη λογική και την κουλτούρα της συνύπαρξης.
  • Το νομοσχέδιο σας δεν είναι καν βάση για συζήτηση.
  • Μια ορθή νομοθετική παρέμβαση και σωστή νομοθέτηση προϋποθέτει διαδικασία διαβούλευσης Υπάρχουν 29000 χιλ. σχόλια -στην πλειοψηφία τους αρνητικά, στην αρμόδια επιτροπή η πλειοψηφία των συμμετεχόντων πάλι τοποθετήθηκαν αρνητικά, φιλοζωικές οργανώσεις, οι επιστημονικοί φορείς ,Επιμελητήρια, η πλειοψηφία της τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητούν απόσυρση και δεν λαμβάνεται  από την κυβέρνηση τίποτα υπ’όψη .
  • Είναι θέμα Δημοκρατίας η διαδικασία διαβούλευσης και διαλόγου ή δε αναφορά στο ΓΕΩΤΕΕ επίσημος σύμβουλος του κράτους, και τους επιστημονικούς φορείς ως συντεχνίες δείχνει αυτή την αντιδημοκρατική αντίληψη σας και την …..άγνοια σας.
  • Η πολιτική για τα ζώα, δεν μπορεί να αποκόπτεται από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης
  • Δίδονται αρμοδιότητες στην ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, αρμοδιότητες τις οποίες δεν θέλει, χωρίς πόρους , ενώ ήδη διαθέτει ελάχιστο προσωπικό.
  • Οι δήμοι υποχρεούνται να εκπονήσουν και να  υλοποιήσουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο με πολλαπλές δράσεις που προϋποθέτουν κατάλληλο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές (καταφύγια, κτηνιατρεία, περιφραγμένα πάρκα σκύλων, αποτεφρωτήρια).
  • Σε περίπτωση δε σοβαρής μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του παρόντος είναι δυνατόν να επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 33, παρακράτηση!!! μέρους του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που δικαιούται ο δήμος, η οποία μπορεί να ανέλθει σε ποσό που αντιστοιχεί έως δύο (2) μήνες σε ετήσια βάση.
  • Μετά τους «αναδόχους δασών», θεσμοθετείται «αναδόχους κατοικίδιων» προσφιλής τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
  • Για εμάς στην Αριστερά είναι αξιακή θέση ότι όλα τα έμβια όντα έχουν τη θέση τους μέσα στο οικοσύστημα.
  • Τα ζώα είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα αυτού του οικοσυστήματος, στην αλυσίδα του βιολογικού κύκλου και µε αυτόν τον τρόπο τα αντιμετωπίζουμε.

Κ. Μάρκου: Νομοσχέδιο με εισπρακτικό χαρακτήρα

Ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου κατά τη σημερινή  τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα "ΑΡΓΟΣ" και λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών» ανέφερε τα εξής:

Η ανάγκη προστασίας των ζώων από τη βάναυση και καταχρηστική συμπεριφορά του ανθρώπου, από τη συχνά καταστροφική δραστηριότητά του, η ανάγκη προάσπισης των βασικών δικαιωμάτων τους, δηλ. του δικαιώματος στη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, την υγεία, την ασφάλεια και τέλος την ηρεμία και την αναπαραγωγή αποτελεί σήμερα ζητούμενο. Οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου προστατεύουν τα ζώα συντροφιάς; Προασπίζονται τα δικαιώματά τους και εξασφαλίζεται η ευζωία τους, όπως αλαζονικά - ως συνήθως- ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση της ΝΔ;

Τα χιλιάδες επικριτικά σχόλια της διαβούλευσης και οι εντονότατες  αντιδράσεις επιστημονικών φορέων, φιλοζωικών οργανώσεων και σωματείων, καθώς και εκπροσώπων ΟΤΑ καταμαρτυρούν εκκωφαντικά πως ΟΧΙ. Δυστυχώς βρισκόμαστε και πάλι ενώπιον ενός κακού νομοσχεδίου με έντονα εισπρακτικό χαρακτήρα. Η Κυβέρνηση επιλέγει να αφαιμάξει οικονομικά τον απλό φιλόζωο πολίτη «τιμωρώντας» τον για την κατοχή ενός ζώου και αντιμετωπίζει a priori όλους τους κατόχους ενός ζώου συντροφιάς, ως ανεύθυνους και υποψήφιους να το εγκαταλείψουν. Αδυναμία αντιμετώπισης της παράνομης εκτροφής, διακίνησης και εμπορίας, υποχρεωτική στείρωση από τον ιδιοκτήτη ή άλλως η υποχρεωτική αποστολή γενετικού υλικού (DNA), μεταφορά της αρμοδιότητας από το Υπουργείο ΥΠΑΑΤ στο ΥΠΕΣ, υποστελεχωμένοι Δήμοι, που επωμίζονται όλο το βάρος…

Η πραγματική υπεράσπισή των ζώων, επαφίεται στην ευαισθησία, τον τρόπο συμπεριφοράς και την παιδεία των ανθρώπων.  Εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η φροντίδα τους θα είναι συστηματική και ποιοτική, με ορθή εποπτεία από αρμόδιους δημόσιους φορείς. Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, δε διασφαλίζει τα ανωτέρω και ζητήσαμε την απόσυρσή του. Είμαστε υπεύθυνοι για τον πόνο και την ταλαιπωρία τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)