to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 15.09.2021

Κοινωνία

Τρίτη δόση: Το «πράσινο φως» των ευρωπαϊκών αρχών περιμένει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Την έγκριση των Ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών αναμένει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης.


Ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε (15/9) στην πορεία της πανδημίας στην χώρα, τους εμβολιασμούς και το ενδεχόμενο τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό τηρώντας στάση αναμονής ως προς το τελευταίο καθώς αναμένει την εισήγηση της Επιτροπής.

Αυτό που εξετάζει η Επιτροπή είναι αν θα γίνει στους άνω των 60 και την χρονική διάρκεια ανέφερε (ΑΝΤ1) ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας πως εξαρτάται από την εισήγηση της Επιτροπής για το αν θα γίνει στον γενικό πληθυσμό η τρίτη δόση. «Αν κρίνουν οι ειδικοί ότι χρειάζεται θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες» ανέφερε και πρόσθεσε πως «μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εισήγηση για αυτό το θέμα».

Τι ισχύει σήμερα

Θυμίζουμε πως η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού με την τρίτη δόση του εμβολίου που έχει ανοίξει για τους ανοσοκατεσταλμένους και περίπου 285.000 πολίτες έλαβαν sms στο κινητό τους.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Μoderna) για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μία δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Η αναμνηστική δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Καρκίνος υπό αγωγή.

Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Στους ιδιώτες

Για τους εμβολιασμούς ο Θ. Πλεύρης ανέφερε ότι «θέλουμε να διερύνουμε το μοντέλο του εμβολιασμού» έτσι οι εμβολιασμοί περνάνε και στους ιδιώτες γιατρούς.

Τόνισε ότι υπάρχει πλήρη επάρκεια εμβολίων για όλο τον πληθυσμό και σημείωσε ότι στους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. «Στόχος το ποσοστό αυτό να αρχίσουμε να το πιάνουμε και στις νεότερες ηλικίες και να πλησιάσουμε το 80%», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα και στο ενδεχόμενο να κλείσουν απάντησε ότι μπορεί να μην χρειάζεται να λειτουργούν όπως πριν. «Όταν αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα με τους ιδιώτες γιατρούς θα δούμε πως θα λειτουργήσουν τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)