to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 14.09.2021

Οικονομία

Ακίνητα: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ευκαιρία έως τις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν οι ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν τα πραγματικά τετραγωνικά να υποβάλουν δηλώσεις ορθής επιφάνειας ακινήτων στους Δήμους


Ανοίγει και πάλι η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης δήλωσης των πραγματικών τετραγωνικών από τους ιδιοκτήτες, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα συζητηθεί την Τετάρτη. Όπως προβλέπει η πλατφόρμα θα παραμείνει ενεργή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η πλατφόρμα  θα επαναλειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και θα προβλέπει σημαντικό κούρεμα των επιβαρύνσεων ώστε οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν το 20% του αρχικού προστίμου. Όπως ξεκαθάρισε θα υπάρξει ένα πρόστιμο για όσους καθυστέρησαν, όσοι προσέλθουν με το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας, θα έχουν πρόστιμο 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα «θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τις 31/12/2021, να γίνει η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων, για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και (παράλληλη) υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1/1/2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης».

Η εφαρμογή https://tetragonika.govapp.gr για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικής ή διορθωτικής δήλωσης της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους της χώρας αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά τη αρχική λειτουργίας της εφαρμογής https://tetragonika.govapp.gr, είχαν υποβληθεί 2.754.563 δηλώσεις που αντιστοιχούσαν σε εμβαδά περίπου 70 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Ένα μεγάλο τμήμα όμως των δομημένων εμβαδών από ακίνητα που βρίσκονται κυρίως στην περιφέρεια, παρέμενε αδήλωτο και στόχος είναι να δηλωθεί τώρα με την επανεκκίνηση της πλατφόρμας.

Παράλληλα πολλοί φορείς και δημόσιες υπηρεσίες καθημερινά γίνονταν αποδέκτες εντονότατων παραπόνων από ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα, που δεν γνώριζαν και δεν επωφελήθηκαν από τις ευνοϊκές διατάξεις που ίσχυσαν μέχρι προσφάτως και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να κάνουν μεταβίβαση περιουσίας, παρά μόνο αν πλήρωναν μεγάλα πρόστιμα στους δήμους.

Επίσης υπάρχουν αρχικές δηλώσεις που χρήζουν διόρθωσης, αφού πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων είτε έχουν δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχουν στην Εφορία είτε δήλωσαν παλαιότερα τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους στους δήμους κι αυτά δεν συμβαδίζουν με τα πραγματικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)