to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:44 | 13.09.2021

Διεθνή

Στις κάλπες οι Νορβηγοί, πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης Εργατικών-Πρασίνων

Σημαντικό διακύβευμα των εκλογών, η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός υδρογονανθράκων στη δυτική Ευρώπη


Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται στη Νορβηγία και όλα δείχνουν ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Έρνα Σόλμπεργκ θα εκτοπιστεί από τη συμμαχία Εργατικών και Πρασίνων. Σημαντικό διακύβευμα των εκλογών, η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός υδρογονανθράκων στη δυτική Ευρώπη.

Ηγέτης των Εργατικών είναι ο Γιόνας Γκαρ Στέρε, 61χρονος εκατομμυριούχος, που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του επικεντρώνοντας στο θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων. Όπως όλα δείχνουν, θα κερδίσει τις εκλογές και προσανατολίζεται σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Κόμμα του Κέντρου, τη Σοσιαλιστική Αριστερά, αλλά και το κόμμα της Οικολογίας MDG, ακόμη και τους κομμουνιστές του Rodt.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε από την Παρασκευή στις μεγάλες πόλεις και ολοκληρώνεται σήμερα. Όταν ψήφισε, χθες Κυριακή, ο Στέρε δήλωσε ότι έχει «καλά προαισθήματα» για το αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι ήδη την Παρασκευή είχαν ψηφίσει 1,6 εκατ. Νορβηγοί, δηλαδή το 42,3% του εκλογικού σώματος.

Το πετρέλαιο και η κλιματική αλλαγή

Το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι πολύ σημαντικό για τη Νορβηγία, καθώς ο «κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα», που κήρυξαν στις αρχές Αυγούστου οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για το κλίμα, έφερε το ζήτημα της ανόδου της θερμοκρασίας στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας και υποχρέωσε τη χώρα να σκεφτεί για την τύχη των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων της, στις οποίες βασίζεται σημαντικό μέρος του πλούτου της.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης ενίσχυσε τις δυνάμεις τόσο στην Αριστερά όσο και στη Δεξιά, αν και σε μικρότερο βαθμό, που θέλουν να τελειώνει η χώρα με το πετρέλαιο.

Το κόμμα των Πράσινων MDG, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της κίνησης, ζητεί τον άμεσο τερματισμό όλων των ερευνών για πετρέλαιο και τον τερματισμό της πετρελαϊκής εκμετάλλευσης το 2035. Το τελεσίγραφο αυτό έχει υπογράψει και ο ηγέτης των Εργατικών Στέρε. Ωστόσο το κόμμα του, όπως και οι Συντηρητικοί, αποκλείουν το ενδεχόμενο να απαρνηθεί η χώρα πλήρως το πετρέλαιο, προκρίνοντας τη σταδιακή απεξάρτηση από τον μαύρο χρυσό.

Σύμφωνα με παρατηρητές, ένας συμβιβασμός θα εξαρτηθεί από το πόσες ψήφους θα πάρουν τα οικολογικά κόμματα και μπορεί να σημάνει το κλείσιμο ορισμένων θαλάσσιων περιοχών για την πετρελαϊκή εκμετάλλευση, κυρίως στην Αρκτική.

Να σημειωθεί ότι στη Νορβηγία, ο πετρελαϊκός τομέας αντιπροσωπεύει το 14% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, πάνω από το 40% των εξαγωγών και 160.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Ο μαύρος χρυσός επέτρεψε επίσης στο βασίλειο των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων να σχηματίσει τη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία επενδύσεων στον κόσμο, με ενεργητικό σχεδόν 12 τρισεκατομμύρια κορόνες (1,166 τρισ. ευρώ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)