to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 13.09.2021

Οικονομία

Κάλπικη υπόσχεση Μητσοτάκη η επιδότηση 1.200 ευρώ στους νέους 18 - 29 ετών

«Κατέρρευσαν» τα «θα» του Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την επιδότηση 1.200 ευρώ στους νέους 18- 29 ετών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως υποστήριξε ο ίδιος - Στα 669 ευρώ τον μήνα ο μισθός των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr - Για κοροϊδία κάνει λόγο η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Διαψεύδονται οι «φανφάρες» Μητσοτάκη περί επιδότησης 1.200 ευρώ σε νέους 18 - 29 ετών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο οποίος στην ομιλία του στην ΔΕΘ ανακοίνωσε χαρακτηριστικά: 

«Για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, ένας εργαζόμενος που θα προσληφθεί μέσω του προγράμματος «Πρώτο ένσημο» από την 1η Φεβρουαρίου 2022 με τον κατώτατο μισθό θα δικαιούται επιδότηση 600 ευρώ για 6 μήνες, δηλαδή για το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουλίου 2022. Έτσι, οι πραγματικές καθαρές αποδοχές του θα ανέλθουν σε μηνιαία βάση σε 669 ευρώ (569 ευρώ/μήνα κατώτατος μισθός συν 100 ευρώ/μήνα μέσω του «πρώτου ενσήμου»). 

Με άλλα λόγια, ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας δεν θα παίρνει 1.200 ευρώ τον μήνα με βάση την εξαγγελία Μητσοτάκη στην ομιλία του στη ΔΕΘ, αλλά 669 ευρώ. 

Αναλυτές, πάντως, σημειώνουν στο capital.gr πως η εμπειρία από άλλα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και ειδικά εκείνο -το οποίο ισχύει από τον Οκτώβριο του 2020- και προβλέπει επιδότηση 100% στις εισφορές για την πρόσληψη ανέργων δείχνει πως θα μπορούσε κανείς να περιμένει φορολογικά και ασφαλιστικά κριτήρια για τις επιχειρήσεις, όπως πχ να είναι φορολογικά -ασφαλιστικά ενήμερη όποια επιχείρηση θέλει να συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα.

Έφη Αχτσιόγλου: Κοροϊδία και εξαπάτηση η εξαγγελία Μητσοτάκη για την απασχόληση των νέων

«Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, απ’ αυτά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, με επιδότηση για 6 μήνες 100 ευρώ στην επιχείρηση και 100 ευρώ στον εργαζόμενο. Αυτό είναι όλο κι όλο και το παρουσίασε ως φοβερή παρέμβαση. Μάλιστα έκανε την κουτοπονηριά να πει 1200 ευρώ για να νομίζει ο πολίτης ότι τόσος θα είναι μηνιαίως ο μισθός. Είναι ντροπή και εξαπάτηση ο κ. Μητσοτάκης να εξαγγέλλει αυτό το πρόγραμμα ως πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας και του εργασιακού μεσαίωνα, τη στιγμή που έχει θεσπίσει τις απλήρωτες υπερωρίες και την κατάργηση ουσιαστικά του 8ώρου», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Real fm 97,8”.

«H κοινωνία περίμενε ότι θα υπάρξουν κάποια μέτρα στοιχειώδους ανακούφισης και αντί αυτού είδε έναν πρωθυπουργό που δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα», ο οποίος «θεωρεί ότι κάθε τραγική στιγμή που βίωσε η ελληνική κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια από την πανδημία μέχρι τις πυρκαγιές ήταν μάλλον επιτυχία για την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης «εν πολλοίς είναι πράγματα που ήδη ισχύουν και τα επανέλαβε ως νέες εξαγγελίες, ενώ δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την πορεία φτωχοποίησης και αβεβαιότητας των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα ελάχιστα επιπλέον είναι κυρίως μέτρα τα οποία αφορούν πραγματικά πολύ λίγους, ανώτατα εισοδήματα και όχι τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας», επισήμανε, ενώ «δεν υπήρξαν σοβαρά μέτρα για το μεγάλο κύμα των ανατιμήσεων και τον έλεγχο της αγοράς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, «θα αντιπαραθέσει ένα συνολικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, μία πολιτική η οποία απευθύνεται στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Σημείωσε, τέλος, ότι «χρειάζονται στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που να ευνοούν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, όπως το τέλος επιτηδεύματος και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα» και ότι «η μεσαία τάξη έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη».

Διαβάστε ακόμη: «Ν. Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει τους νέους δίνοντας 100 ευρώ το μήνα για 6 μήνες»

Πληροφορίες: capital.gr

tags: ΔΕΘ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)