to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 12.09.2021

Πολιτική

Καθαρισμός δασών: «Η κυβέρνηση υπεύθυνη για σπατάλη δεκάδων εκατομμυρίων με αποκρυφθείσες συμβάσεις»

«Δεν δημοσιοποιήθηκαν ούτε οι διαγωνισμοί ούτε οι συναφθείσες συμβάσεις, ενώ με την κλασική συνήθεια της ΝΔ υπήρξε στο Σέιχ Σου σπατάλη δημόσιων πόρων με επταπλάσιο κόστος από το διαγωνισμό της δασικής υπηρεσίας», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα «Documento»


Αναλυτικά η δήλωση Σ. Φάμελλου-Χ. Καφαντάρη (12/9/21) για τις συμβάσεις καθαρισμού δασών της Πολιτικής Προστασίας:

Όπως αποκαλύπτει στο σημερινό κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα Documento, σε ρεπορτάζ του Άγγελου Προβολισιάνου, τη φετινή χρονιά που η Ελλάδα βίωσε τη βιβλική καταστροφή των Πυρκαγιών, έγιναν αναθέσεις με αδιαφάνεια και υπέρογκο κόστος για καθαρισμό δασών από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πέρα από την έλλειψη πολιτικών πρόληψης δασικών πυρκαγιών και το επιτελικό μπάχαλο της πυρόσβεσης, που οδήγησαν στην οικολογική καταστροφή με 1,3 εκατομμύρια καμένων στρεμμάτων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τελικά υπεύθυνη και για σπατάλη δεκάδων εκατομμυρίων με αποκρυφθείσες συμβάσεις.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε διαπιστώσει τον κίνδυνο από τη σώρευση καύσιμης ύλης στα δάση είχαμε υποβάλει 5 ερωτήσεις για το σύνολο της χώρας, 2 επίκαιρες ερωτήσεις για την προετοιμασία και ετοιμότητα της χώρας για την αντιπυρική περίοδο και 4 ερωτήσεις ειδικά για το Σειχ Σου. Ενώ όμως στην πρώτη φάση της κυβέρνησης πόροι δασοπροστασίας και πρόληψης για τις δασικές υπηρεσίες αλλά και πολιτική βούληση δεν υπήρχε, δεκάδες εκατομμύρια δόθηκαν το 2021 από την «αναρμόδια» πολιτική προστασία για καθαρισμό σε 18 περιοχές στην Αθήνα και στο Σέιχ Σου, με επιλεκτική χρήση άρθρων του νόμου 4662/2020 , περί κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης, νόμος ο οποίος με ΠΝΠ της κυβέρνησης, είναι ανενεργός.

Όμως διαπιστώνουμε ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν ούτε οι διαγωνισμοί ούτε οι συναφθείσες συμβάσεις, ενώ με την κλασική συνήθεια της ΝΔ υπήρξε στο Σέιχ Σου σπατάλη δημόσιων πόρων με επταπλάσιο κόστος από το διαγωνισμό της δασικής υπηρεσίας.

Δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτή είναι η παραδοσιακή δεξιά, είναι όμως προσβολή προς όλους (πολίτες, υπηρεσίες, κοινωνία) αυτή τη δύσκολη χρονιά, η Γ.Γ. πολιτικής προστασίας να αναθέτει συμβάσεις με επταπλάσιο κόστος από το διαγωνισμό της δασικής υπηρεσίας! Μήπως για αυτό δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα αφαιρέσει την αρμοδιότητα της πρόληψης δασικών Πυρκαγιών από τις δασικές υπηρεσίες;

Επιπλέον γεννάται εύλογα το ερώτημα: εφόσον αυτό αποκαλύπτεται για τον καθαρισμό του Σέιχ Σου, μήπως έχει γίνει αντίστοιχη σπατάλη και απώλεια δημόσιων πόρων, με μη δημοσιοποιημένες συμβάσεις και στις 18 περιοχές της Αττικής; Για το λόγο αυτό η ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει άμεσα Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και θα ζητήσει όλες οι συμβάσεις και όλες οι μελέτες να έρθουν στη Βουλή.


Αυτό τελικά είναι το κράτος Μητσοτάκη: επιτελικό μπάχαλο, αδιαφάνεια, απώλεια δημόσιων πόρων, πρόνοια μόνο για τους ημέτερους!


Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χ.Καφαντάρη​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)