to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:48 | 13.09.2021

Πολιτική

Την Τετάρτη 15/9 η πολιτική κηδεία του αγωνιστή της Αριστεράς, Γιάννη Θεωνά

Tην Τετάρτη, στις 15.00, θα γίνει η πολιτική κηδεία του Γιάννη Θεωνά στο Πρώτο Νεκροταφείο


Την Τετάρτη στις 15.00 θα γίνει η πολιτική κηδεία του Γιάννη Θεωνά στο Πρώτο Νεκροταφείο. Υπενθυμίζεται ότι ο επί σειρά ετών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πέθανε την Κυριακή 12/9 σε ηλικία 81 ετών.

Ακολουθεί το συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια του Γιάννη Θεωνά:

«Ο Γιάννης Θεωνάς υπήρξε ένας ανιδιοτελής αγωνιστής, πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, ανοιχτός σε νέες ιδέες και χωρίς ποτέ να έχει την αγωνία των μεγάλων αξιωμάτων.

Γεννημένος το 1940, φοίτησε στην ΑΣΟΕΕ και ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση για περίπου τριάντα χρόνια. Από το 1987 θα γίνει μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και στη συνέχεια μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Το 2000 διαφωνεί με το ΚΚΕ, συνιδρύει την Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς και πρωταγωνιστή στη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπήρξε επί σειρά ετών βουλευτής του.

Άνθρωπος με βαθιά παιδεία, οι αγώνες του είχαν διαχρονικά κοινό παρονομαστή την ενότητα της Αριστεράς. Με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο συνδύαζε τον πραγματισμό με τη βαθιά του πίστη για ένα καλύτερο μέλλον για την εργατική τάξη.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους».

Κ. Τασούλας: Πάντα συνεπής στα πιστεύω του, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά.

Ο κ. Τασούλας δήλωσε τα εξής:

«Εκφράζω τη θλίψη μου για τον θάνατο του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Γιάννη Θεωνά.

Πάντα συνεπής στα πιστεύω του, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του, επέδειξε πλούσια συνδικαλιστική δράση. Από το 1994 έως το 2000 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στην ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου υπήρξε βουλευτής επί σειρά ετών.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Συλλυπητήριο μήνυμα της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σαρωνικού

Έφυγε από κοντά μας ο σύντροφος, αγωνιστής Γιάννης Θεωνάς.

Από τα ιδρυτικά στελέχη και τους εμπνευστές του Κοινωνικού Χώρου του Διαλόγου της Αριστεράς και μετέπειτα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς για τους αριστερούς αγωνιστές σε όλη την διάρκεια της συμμετοχής του στα κοινά και από όλες τις θέσεις τις οποίες υπηρέτησε.

Είχε διατελέσει  μέλος του Δ.Σ. του ΟΜΕ-ΟΤΕ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, της οποίας διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας την περίοδο 1992-1994. Από το 1994 έως το 2000 ήταν ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στο Ευρωκοινοβούλιο διετέλεσε μεταξύ άλλων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής πολιτικής.

Το 2000 ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με την ηγεσία του ΚΚΕ και ίδρυσε την Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ), η οποία συμμάχησε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και επί σειρά ετών βουλευτής του.

Διετέλεσε διοικητής του ΙΚΑ και το Σεπτέμβρη του 2015 εκλέγεται και πάλι βουλευτής Β' Αθήνας μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Παρέμεινε μέχρι και τον θάνατο του δραστήριο μέλος της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ την οποία βοήθησε με κάθε μέσον ώστε να παραμείνει ένα θαλερό κύτταρο στην κοινωνία μας.

Είχε την πολύτιμη «στόφα» του αγνού, σεμνού και συνεπή αριστερού αγωνιστή. Σε όλη του τη ζωή και μέχρι την τελευταία ικμάδα της, υπηρέτησε με πάθος τις πανανθρώπινες αξίες της δικαιοσύνης, της ισότητας, της ελευθερίας, του σοσιαλισμού και της Ενότητας της Αριστεράς.

Πάντα μας άκουγε, με σοφία μας συμβούλευε, πάντα γλυκύτατος και με σπάνια δεξιότητα στη σύνθεση απόψεων. Υπήρξε αυθεντικός ιδεολόγος και ανθρωπιστής βοηθώντας συνανθρώπους του ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Ένας άνθρωπος σεμνός που μας δίδαξε -πρώτα απ΄όλα- με το παράδειγμα της ζωής του. Η προσωπική του ηθική θα μας λείψει όσο και η

σκέψη του.
Η είδηση του θανάτου του μας έχει συγκλονίσει, θα τον θυμόμαστε με συγκίνηση και θαυμασμό.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη του οικογένεια και τους συντρόφους του.

Τα συλληπητήρια του ΚΚΕ στην οικογένεια του Γιάννη Θεωνά:

«Για το θάνατο του Γιάννη Θεωνά, το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

Ο Γιάννης Θεωνάς γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1940 και από το 1974 ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση. Το 1987 έγινε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ έως το 1996 και από το 1991 έως το 1994 διετέλεσε μέλος του ΠΓ. Το 1994 και το 1999 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής έως και τον Νοέμβρη του 2000,  όταν με δημόσια επιστολή του ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΚΚΕ, οπότε και αντικαταστάθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Γιάννη Παττάκη.

Στη συνέχεια υπήρξε συνιδρυτής της ΚΕΔΑ, συμμετείχε στην ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διετέλεσε βουλευτής, ενώ ακόμα ανέλαβε διοικητής του ΙΚΑ, για ένα μικρό διάστημα, το 2015».

Ν. Ηγουμενίδης: Σεμνός και ανιδιοτελής αγωνιστής

«Ο Γιάννης ο Θεωνάς υπήρξε ένας σεμνός και ανιδιοτελής αγωνιστής που στάθηκε αποτελεσματικά και με ρεαλισμό στο πλευρό της εργατικής τάξης και των απλών ανθρώπων. Είχα προσωπικά την τύχη να τον γνωρίσω επί τω έργω, πρώτα, όταν αποδέχθηκε ως Διοικητής του ΙΚΑ χωρίς κανένα δισταγμό την παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου του ΙΚΑ στον Άγιο Μηνά του Ν. Ηρακλείου όταν αφουγκράστηκε αμέσως την ιδέα να λειτουργήσει ως Πρότυπο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου   - υπόθεση που παρότι άμεσα κινητοποιηθήκαμε, δυστυχώς έβαλαν στα συρτάρια οι σημερινοί ιθύνοντες -  και, αργότερα, όταν την περίοδο 2015-2019 δε δίσταζε μέσα στη Βουλή να παλεύει ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με πάθος για τις ιδέες του. Ένας σύντροφος που θα αισθανόμαστε πάντοτε δίπλα μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του». 

Δ. Γάκης: Η προσωποποίηση της ευγένιας, της συνέπειας και της αγωνιστικότητας.

Αποχαιρετούμε σήμερα με ένα πλατύ ευγενικό χαμόγελο, ανταποδίδοντας το δικό του,  τον αγωνιστή της αριστεράς, τον ταπεινό εργάτη του πνεύματος, την ευγενική προσωπικότητα που σε μαγνήτιζε, το σ Γιάννη Θεωνά.

Ο Γιάννης υπήρξε πάντα στη ζωή του ένας ταπεινός αγωνιστής που τον κυριαρχούσε το εσείς και όχι το εγώ, που έδωσε αγώνες από κάθε μετερίζι, και από το ΚΚΕ και από το συνδικαλιστικό κίνημα και από το ΣΥΡΙΖΑ αργότερα που με συνέπεια υπηρέτησε.

Αρκεί να επισημάνουμε ότι ήταν ο πρώτος πολιτικός που παραιτήθηκε από τη θέση του Ευρωβουλευτή όταν διαφώνησε με το ΚΚΕ .

Τον γνώρισα το Γιάννη στην αρχή της υπηρεσιακής μου σταδιοδρομίας όταν πρωτοδιορίστηκα διοικητικός υπάλληλος στον ΟΤΕ της Καβάλας το 1977. Στην παρανομία και εγώ τότε σαν μέλος του ΚΚΕ ήταν η πρώτη επαφή μου στο ξεκίνημα της συνδικαλιστικής-πολιτιστικής δράσης μου.

Ο Γιάννης Θεωνάς και ο Σήφης ο Τσόγκας ήταν το μεγάλο μας, το βαρύ μας πολιτικό-συνδικαλιστό δυναμικό στο χώρο του ΠΣΥΠ-ΟΤΕ. Στελέχη με ΑΡΧΕΣ και ΣΥΝΕΠΕΙΑ. Τους πρώτους μήνες της υπηρεσιακής μου θητείας, 19 χρονών τότε, ήρθα σε επαφή με τον Γιάννη, με όλους τους όρους της παρανομίας, και συζήτησα μαζί του τον τρόπο παρέμβασης μου στη γενική συνέλευση της Λέσχης προσωπικού Καβάλας. Ο Γιάννης δεν με παρότρυνε απλά, με έπεισε αμέσως ότι έπρεπε να έχουμε μια δημόσια παρουσία μέσα από το πολιτιστικό μας φορέα και αυτό θα έπρεπε να το κάνω εγώ σαν μοναδικό οργανωμένο μέλος του ΚΚΕ τότε στον ΟΤΕ Καβάλας.

Μου έστειλε ένα σχέδιο ομιλίας και θυμάμαι ότι η πειθώ του ήταν αυτή που επέτρεψαν στα πόδια μου μόνο να τρέμουν και όχι να καταρρεύσουν την ώρα της πρώτης δημόσιας ομιλίας μου ομιλίας. Από τότε βέβαια συνέχισε να είναι ο καθοδηγητής μου. Αργότερα με πολύ μεγάλη χαρά τον “υποδέχτηκα” το 2015 στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων όπου αποτελέσαμε και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2019.

Ο Γιάννης Θεωνάς και στην κοινοβουλευτική του δράση ήταν υπόδειγμα και παράδειγμα συμπεριφοράς. Κατάφερε να συγκεντρώσει το σεβασμό όχι μόνο των συντρόφων του αλλά και όλων των βουλευτών όλων των πτερύγων.

Όσοι γνώρισαν το Γιάννη δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι αυτή η Ευγενική, Αγωνιστική και Συγκροτημένη προσωπικότητα έκρυβε μια αποφασιστικότητα και Συνέπεια στις αρχές και τις πολιτικές θέσεις του αλλά και στην καθημερινή του συμπεριφορά. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του αλλά και σε όλους τους συναδέλφους και συντρόφους γιατί όλοι νιώθουμε αυτή την μεγάλη απώλεια σαν απώλεια ενός κομματιού της συνείδησης μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)