to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:16 | 11.09.2021

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Κομισιόν το Σαλβινικό τερατούργημα Μητσοτάκη-Μηταράκη για τις απελάσεις

Στην Κομισιόν φέρνουν 22 ευρωβουλευτές το ντροπιαστικό νομοθέτημα Μητσοτάκη-Μηταράκη για τις επιστροφές και απελάσεις προσφύγων με πρωτοβουλία του Κ. Αρβανίτη


Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας φέρνουν 22 συνολικά Ευρωβουλευτές το Σαλβινικό τερατούργημα Μητσοτάκη-Μηταράκη αλλά και την απαράδεκτη μεθόδευση κατά τη διαδικασία διαβούλευσης του νέου νομοσχεδίου σχετικά με τις επιστροφές και απελάσεις προσφύγων, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Αρβανίτη.

Η ακροδεξιάς κοπής νομοθέτηση της απαγόρευσης ουσιαστικά της δράσης ανθρωπιστικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα αλλά και ο κουτοπόνηρος αυταρχισμός της εισαγωγής του κρίσιμου άρθρου μετά το πέρας της διαδικασίας διαβούλευσης έχουν ήδη δημιουργήσει μια ντροπιαστική εικόνα για τη χώρα μας.

Οι 22 ευρωβουλευτές από 9 διαφορετικές χώρες, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης του κύρους των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και διάσωσης του διεθνούς κύρους της Ελλάδας, προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας εξηγήσεις για τα παραπάνω, υπό το βάρος των βαρύτατων κατηγοριών της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatoviτć.

Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 3 ΕΒ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (Ο Αντιπρόεδρος του Σώματος & επικεφαλής της Ευρωομάδας Δ.Παπαδημούλης, ο Στ. Κούλογλου και η Ε.Κουντουρά), και συνολικά 14 ΕΒ της Ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left, 3 από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών & Δημοκρατών (S&D), και 5 από τους Πράσινους. Ανάμεσά τους οι Cornelia Ernst και Sira Rego, που είχαν βρεθεί στη χώρα μας για περιοδεία-αυτοψία σε προσφυγικές δομές, ο «Πράσινος» Erik Marquardt, ο Σοσιαλδημοκράτης Koster Dietmar κ.α.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης στα Ελληνικά και η αναλυτική λίστα των Ευρωβουλευτών που υπογράφουν:

Στις 3 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών  πολιτών τρίτων χωρών», το οποίο υπερψηφίστηκε αποκλειστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Από το στάδιο της σύνταξης του σ/ω ακόμη, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatoviτć, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, ζητώντας ουσιαστικά την απόσυρσή του, καθώς «δεν ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν στη θάλασσα οι ΜΚΟ και τις δυνατότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Αιγαίο».

Θεωρεί η Επιτροπή ότι η νομοθεσία αυτή -συγκεκριμένα το Άρθρο 40 το οποίο εισάγει περιορισμούς που ουσιαστικά απαγορεύουν και ποινικοποιούν τη δράση των ΜΚΟ σε επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης- είναι συμβατή με την υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτή προκύπτει από τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες που υπογράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Εγκρίνει η Επιτροπή την μεροληπτική μέθοδο της εισαγωγής του άρθρου αυτού στο νομοσχέδιο, μετά το πέρας της περιόδου δημοσίας διαβούλευσης;

Εκτιμά η Επιτροπή ότι, με τη διάλυση αυτών των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, η Ελληνική κυβέρνηση αναστέλλει το δικαίωμα στο άσυλο, τη διαφύλαξη της νομιμότητας για όλες τις διαδικασίες επιστροφής, την πρόληψη των επαναπροωθήσεων και την πρόληψη αυτόματων, παράνομων κρατήσεων μεγάλης κλίμακας;

The Co- Signing MEPs

Kostas Arvanitis – The Left              ΕΛΛΑΔΑ

Papadimoulis Dimitris – The Left      ΕΛΛΑΔΑ

Kouloglou Stelios – The Left            ΕΛΛΑΔΑ

Kountoura Elena – The Left             ΕΛΛΑΔΑ (4)

Koster Dietmar – S&D                     ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Domenec Ruiz Deveza – S&D           ΙΣΠΑΝΙΑ

Clare Daly – The Left                       ΙΡΛΑΝΔΙΑ (1)

Pernando Barrena – The Left            ΙΣΠΑΝΙΑ

         Gusmao Jose -The Left                   ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Anne – Sophie Pelletier – The Left    ΓΑΛΛΙΑ

Ernest Urtasun – Greens                  ΙΣΠΑΝΙΑ

Cornelia Ernst – The Left                 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Chaibi Leila – The Left                    ΓΑΛΛΙΑ

Marisa Matias – The Left                 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (2)

Rego Sira – The Left                        ΙΣΠΑΝΙΑ

Malin Bjork – The Left                    ΣΟΥΗΔΙΑ (1)

Rodriguez Palop Eugenia – The Left ΙΣΠΑΝΙΑ (5)

Milan Brglez – S&D                        ΣΛΟΒΕΝΙΑ (1)

Tineke Strik – Greens                      ΟΛΛΑΝΔΙΑ (1)

Careme Damien – Greens                ΓΑΛΛΙΑ

Yenbou Salima – Greens                  ΓΑΛΛΙΑ (4)

Erik Marquardt – Greens                  ΓΕΡΜΑΝΙΑ (3)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)