to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 10.09.2021

Οικονομία

Αλ. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση δεν έχει το στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο που χρειάζεται η χώρα»

Ομιλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτση στο συνέδριο του Economist στα πλαίσια της 85ης ΔΕΘ


«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από κρίσεις» δήλωσε στο συνέδριο του Economist στα πλαίσια της 85ης ΔΕΘ, o Tομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφέροντας «την δημοσιονομική κρίση που εξελίχθηκε σε κρίση παραγωγής», «την υγειονομική κρίση του Covid» και «την επικείμενη κρίση της ενέργειας».«Τώρα είναι η στιγμή για να μετασχηματίσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας» συνέχισε ο ίδιος, αντιπαραβάλλοντας: «Δυστυχώς η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της στην εργασία, το ασφαλιστικό και την υγεία, ανακυκλώνει τις παρωχημένες και αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε «στις τρεις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας:

1)      Κλιματική κρίση και πράσινη μετάβαση με τρόπο συμπεριληπτικό,

2)      Καταπολέμηση κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και

3)      Παραγωγή εγχώριας αξίας προστιθέμενης αξίας».

«Η χώρα μας δεν πρέπει να περιοριστεί στον ρόλο του παθητικού εισαγωγέα προϊόντων και υπηρεσιών»,τόνισε ο κ. Χαρίτσης. Επισήμανε ότι χρειάζεται περισσότερος πλουραλισμός και συμπερίληψη στην εξωστρέφεια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το 10% των εξαγωγικών επιχειρήσεων πραγματοποιεί το 90% των εξαγωγών».

«Περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να ωφεληθούν από την ανοιχτή οικονομία, αν θέλουμε να διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας» σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι «πολλές επιχειρήσεις δεν βλέπουν τον εαυτό τους ούτε  στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι«μηχανισμοί όπως το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίσουμε πίσω στις πολιτικές της λιτότητας και των αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών, που θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για χώρες σαν την Ελλάδα αλλά και συνολικά για την ευρωπαϊκή συνοχή».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)