to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 10.09.2021

Πολιτική

Διαφάνεια για τα κοινοτικά κονδύλια ζητούν εννιά στους δέκα Έλληνες

Προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου σύμφωνα με τα οποία το 89% των πολιτών ζητά διαφάνεια και λογοδοσία στη διαχείριση των κοινωνικών κονδυλίων, εύρυμα ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγύριζε για τις διαδικασίες fast track που πέρασε τη πρόταση του για το Ταμείο Ανάκαμψης.


Παράλληλα φαίνεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών και συγκεκριμένα το 53% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την χρήση των κονδυλίων αυτών. Ποσοστό - βόμβα για την κυβέρνηση καθώς ο ερωπαϊκός μέσος όρος στον ίδιο δείκτη είναι το 41%.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από την συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 15 Σεπτεμβρίου αναδεικνύει την σαφή στήριξη των πολιτών όσον αφορά τη διαφάνεια και τον αποτελεσματικό έλεγχο των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 53% των Ευρωπαίων πολιτών συμφωνεί απόλυτα ότι πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος, ενώ ένα επιπλέον 32% κλίνει στην κατεύθυνση αυτή. Στην Ελλάδα, το ποσοστό που συμφωνεί πλήρως βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο (61%), ενώ ένα επιπλέον 28% τείνει να συμφωνήσει. Μόνο το 8% όσων απάντησαν κατά μέσο όρο στην ΕΕ (7% στην Ελλάδα) δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή.

Αυτή την θέση συμμερίζεται το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζει με προσοχή αυτή τη στιγμή τα εθνικά σχέδια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί για μια  πιο πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική ευρωπαϊκή κοινωνία.

Η κοινή γνώμη υποστηρίζει επίσης ξεκάθαρα τη θέση που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης προϋποθέσεων, ελέγχου και διαφάνειας.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στη συνεχή στήριξη των πολιτών όσον αφορά την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου ως προϋπόθεσης για τη διάθεση κονδυλίων της ΕΕ. Τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες (81%) συμφωνούν ότι «η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει χρηματοδοτικούς πόρους στα κράτη μέλη μόνο με την προϋπόθεση να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές». Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το επίπεδο στήριξης είναι υψηλό ομοιογενώς σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση πανευρωπαϊκά με 90% των ερωτηθέντων να συμφωνούν.

Δημ. Παπαδημούλης: Το 53% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται την #κυβέρνηση_Μητσοτάκη

Σε δημοσίευση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα ευρύματα αυτά ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρος του ερωπαϊκού κοινοβουλίου παρέθεσε τα στοιχεία γράφοντας: «Διαφάνεια & δημοκρατική λογοδοσία για τα κοινοτ. κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα, ζητεί το 89% σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.

Το 53% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται την #κυβέρνηση_Μητσοτάκη για την χρήση των κοινοτ. κονδυλίων -πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ο., που είναι 41%»

Διαβάστε τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)