to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:54 | 09.09.2021

Πολιτική

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Βαφτίζει «μαθητεία» την παιδική εργασία - Σάλος από τη συμφωνία με τους ξενοδόχους

«Η κυβέρνηση, μετά τον εργασιακό μεσαίωνα, προωθεί την εργασία ανηλίκων παιδιών» - Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης - Αντιδράσεις και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό - Σε απάντησή του το υπ. Εργασίας ονομάζει την παιδική εργασία «μαθητεία»


Σάλος έχει ξεσπάσει από την συμφωνία της κυβέρνησης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, να απασχολούνται παιδιά σε ξενοδοχειακές μονάδες, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Τα παραπάνω προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό ως τη σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι». «Μετά τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη  που νομιμοποιεί τα απλήρωτα 10ωρα και το νόμο για την ιδιωτικοποίηση  της επικουρικής ασφάλισης, η κυβέρνηση προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα ανήλικα παιδιά, που έχει το κράτος υπό τη φροντίδα του σε κλειστές δομές ανηλίκων». Αυτό σημειώνουν με νόημα σε γραπτή δήλωσή τους η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Θεανώ Φωτίου, αναπλ. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και η Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Τουρισμού.

Στην προσπάθειά του να απαντήσει στις σοβαρές καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, το υπ. Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ονομάζει την παιδική εργασία ως «μαθητεία». Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για «συμφωνίες με οικονομικούς κλάδους υψηλής έντασης» ώστε τα παιδιά όταν ενηλικιωθούν «να βρουν ενδιαφέρουσες και καλοπληρωμένες δουλειές».

Το υπουργείο Εργασίας, κατά την προσφιλή του συνήθεια, εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. κατηγορώντας τον ότι «με ψέματα και τερατολογίες διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «η συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που αφορά:

  • Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
  • Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με έμφαση ότι έτσι «ενισχύεται με αυτήν την απαράδεκτη επιλογή η φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο».

«Τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο. Ταυτόχρονα αδήριτη ανάγκη είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και η βελτίωση των θέσεων εργασίας» προσθέτουν.

«Ήδη με  ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό  εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι  λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά».

Μετά από δύο και πλέον χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν γίνει σαφείς οι στοχεύσεις της πολιτικής της που οξύνει τις ανισότητες, στη βάση της εκφρασμένης άποψης του Πρωθυπουργού ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι ούτε ίσοι και ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ».

Και όπως εκείνος αυθόρμητα θεωρεί ότι σε ένα παιδί από το Περιστέρι ταιριάζει μια δουλειά ψυκτικού ενώ σε έναν γόνο της τάξης του μια θέση σε καλό πανεπιστήμιο της αλλοδαπής ή έστω σε καλοπληρωμένο κολλέγιο της ημεδαπής, η κ. Μιχαηλίδου προορίζει τα παιδιά που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων για «απασχόληση» σε ξενοδοχειακές μονάδες, από την ηλικία των 16 ετών».

Επίσης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι «είναι απαράδεκτο, το κράτος που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα να στερεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης».

Καταληκτικά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Θεανώ Φωτίου, και η Κατερίνα Νοτοπούλου σημειώνουν ότι «στον αντίποδα αυτού του μοντέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με τον εμβληματικό του νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία είχε ως στόχο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να ολοκληρώσει την αποϊδρυματοποίηση και να μην υπάρχει πλέον ανάγκη για ιδρύματα κλειστής φροντίδας για τα παιδιά. Αυτός ο στόχος έχει εγκαταλειφθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε στις σκοτεινές περιόδους της Πρόνοιας και του εργασιακού μεσαίωνα που προδιαγράφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας

«Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε τα παιδιά να εγκλωβιστούν σε ιδρύματα από την εφηβεία μέχρι και τα 30 τους, τώρα, τολμά με ψέματα και τερατολογίες να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Περνά τώρα σε ανώτατο επίπεδο fake news, ισχυριζόμενος ότι δήθεν η κυβέρνηση "προωθεί την παιδική εργασία και μάλιστα εις βάρος της εκπαίδευσης ανήλικων παιδιών" επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: «Ιδού λοιπόν ποια είναι η πραγματικότητα:

- Όλα τα ιδρύματα εφήβων έχουν παιδιά πέραν της ηλικίας των 18 ετών και αυτό, επειδή τόσα χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να τους βρει την κατάλληλη γι' αυτά οικογένεια. Τι κάνουμε εμείς. Μεταρρυθμίσαμε πλήρως τις διαδικασίες υιοθεσίας/αναδοχής, φτιάχνουμε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για εφήβους 15-18 ετών και τώρα προωθούμε συμφωνίες με οικονομικούς κλάδους υψηλής έντασης, ώστε οι ενήλικες αυτής της κατηγορίας να βρουν ενδιαφέρουσες και καλοπληρωμένες δουλειές.

- Οι έφηβοι 16-18 ετών που ζουν σε ιδρύματα δεν απορροφούνται από τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής. Η δημιουργία προγραμμάτων για την ένταξή τους στην κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό είναι απαραίτητη. Γι' αυτό, για τα παιδιά της ηλικίας αυτής καταρτίζουμε προγράμματα μαθητείας, ώστε να ενταχθούν ομαλά στο χώρο εργασίας που επιθυμούν. Ο στόχος μας είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, όπως λέμε από την αρχή.

- Υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο αυστηρό το οποίο ορίζει επακριβώς τη μερική απασχόληση ανηλίκων. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν. Η δε Πολιτεία με αυτήν την κυβέρνηση το σέβεται απολύτως.

Πίσω λοιπόν από την κακεντρεχή αντιπολίτευση και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η ενόχλησή τους, διότι η κοινωνική πολιτική τους ήταν αναχρονιστική και εμείς την εκσυγχρονίζουμε.

Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτής της ηλικίας, για τα οποία στο παρελθόν δεν έκανε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ, να σχεδιάσουν τη ζωή τους και να αποκτήσουν εργασιακή προοπτική.

Μπορούν να συνεχίσουν να ενοχλούνται, εμείς όμως εργαζόμαστε συστηματικά για την ομαλή αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΟΕΕΤ: Τα παιδιά στα σχολεία μέχρι τα 18 τους έτη

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επιστισμό - Τουρισμό για το συγκεκριμένο θέμα: 

«Εντύπωση μας προκάλεσε το χθεσινό δελτίο τύπου του υπουργείου εργασίας μετά τη συνάντηση της αρμόδιας υφυπουργού εργασίας κ. Μιχαηλίδου με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου μεταξύ των θεμάτων που θα συνεργαστούν είναι και αυτό της απασχόλησης σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών μεγαλύτερα από 16 ετών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων!

Αλήθεια «τι θέλει να πει ο ποιητής»; Τι απασχόληση θα είναι αυτή; Με ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει αυτό; Το κράτος επιτρέπει πλέον επίσημα την παιδική εργασία; Μήπως εννοεί κάποιου άλλου είδους απασχόληση; Αν δεν πρόκειται για εργασία γιατί αναφέρεται σε παιδιά πάνω των 16 ετών;

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως για να εργαστεί κάποιος ανήλικος χρειάζεται η υπογραφή του κηδεμόνα του! Εδώ ποιος θα υπογράφει; Το ίδρυμα;

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η Κυβέρνηση προάγει την παιδική εργασία και γι αυτό το λόγο ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ από την κ. Μιχαηλίδου.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη! Τα παιδιά στα σχολεία μέχρι τα 18 τους έτη.

Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πώς αν ισχύουν όλα αυτά η Ομοσπονδία μας θα κινηθεί και νομικά ώστε να μην ισχύσει κάτι τέτοιο!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ Π.Ο.Ξ και τον Σ.Ε.Τ.Ε να τοποθετηθούν .
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα!


ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΝΤΖΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!»

Ν. Ηλιόπουλος: Μετά τα απλήρωτα 10ωρα του Χατζηδάκη θα έχουμε και την παιδική εργασία της Μιχαηλίδου

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει την εργασία στον τουρισμό 16χρονων από δομές φροντίδας», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει: «Μετά τα απλήρωτα 10ωρα του Χατζηδάκη θα έχουμε και την παιδική εργασία της Μιχαηλίδου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)